Vakum Tabla

Amaç şunun mini halini yapmak. Biz bu kadar büyük parçalar işlemiyoruz. Dolayısıyla bize daha ince ama daha sağlam profillerle bunun minisi gerekli. Atıyorum benim işleyeceğim parça zaten 15x15cm.
5x5cm'Lik pad'ler olsa;
1. rayda yarım pod (2.5cm)
2. rayda bir tam pod (5cm)
3. rayda yarım pod kullansam 2.5cm)

yani toplam 10 cm'lik bir alanda tabanda vacumlamış olacağım. İşe göre bu podların sayısı vs yakydırıp hızlıca değiştireceğim.


Eğer çok seri iş yapmıyorsanız 4 tane raya bağlanacak şu podlarlardan yaparsanız da iş çözülür. Fakat benim işleyeceğim parçalara ızgaralar pek uymuyor. Ayrıca her seferinde onların kaydırması sıkması filan derken seri üretimde sıkıntı benim için. Ama dileyen böyle kullanabilir.



Bu aralar hangi konuya yazsam gönderemeden kalıyor.
//-kötümser mod on-
Plan program iyi . Özellikle parçanın tamanına iş yapılmak isteniyorsa veya clamp kısmında takıma zarar verme durumu varsa yapmadan olmaz.ancak yukarıda denildiği gibi bu podların tutması size yetmeyebilir. Epey emek isteyecek gibi.

-mod off - //

toplu zımbırtılar yerine standart sibop veya endüstiriyel siboplarda iş görmezmi? fiyat / fayda / bulunabilirlik.
 
Burada o malzemeyi tuttuğuna göre bizim malzemeyi de tutar gözüküyor. Sibop nedir? Örneği var mı?

Toplar direk tahtayı tutmayacak. Derlinden o kırmızı lastiklli parçalar yapılıp tutan alan genişletilecek.

Örnek bir sistem
profit-H200--0154e279fef4c1f7192978267138a394.png

http://www.format-4.com/fg-en/products/cnc-machining-centres/cnc-machining-centre-profit-h200.html

Altında kullanılan sigma profilde üste konulan podların kızak şeklinde geçmesi gerekir mi? yoksa vakum onu da çektiğinden gerekmiyor mu?

Şöyle de bir şey buldum. Aslında bu sistem de fena değilmiş. Yüzey tamamen düz. Her iki taraftan vakumlanıyor. Biz CNC'nin zeminin dümdüz bir granit yapsak ve böyle irili ufak bir kaç pod bağlı şekilde kenarda dursa. Malzemeye gereken ölçüde podu kenardan alıp kütükten hizalayıp direk yerleştiririz. Üst vakum yapan kısmları içe biraz içeriden başlar hizalama kolay olur.
Fakat böyle bir iş için gereken vakumm miktarı nedir? 5 cm'lik silinmiş, yüzeyi düz kütük ahşaplar işlediğimizi varsayar isek.


Üstelik sulu kesimde yapılabiliyor.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
15 dk bir parça üretiyorum ben. Üretmem gerekiyor. Ve her 15 dk bir iş boyutu değişiyor. Dolayısıyla o T kanal somunların civatalarını gevşetip tekrar kaydırıp tekrar sıkmak bile zaman kaybı oluyor. Her kanal kaydırma, sıkma 2.5 dk sürse saatte 10dk, günde 8 saatte 80-100dk dk boşa sadece bunun için zaman gider. Aylık 100x25=2500dk/60 = 41 saat yani tam 5 iş gününü sadece o T kanalları kaydırmak için harcıyorsunuz.

Ki benim şu anki pistonlu mengene sisteminde böyle bir sorun var. Esnememesi için pistonları kaydırıp parça boyuna yakın olacak şekilde tekrar sıkmanız gerekiyor. Ve bu diğer işlerin yanında ekstra kalıyor. Yahu bu CNC işi zaten kendi yapıyor. Bir parça neden bu kadar vaktimi alıyor diye hesaplar yapmaya başlayınca böyle küçük işlerin aslında işi çok uzattığını görmüş oldum.

Bu mermer veya düz yüzeye 2 taraflı vakum tutturma işi çok mantıklı geldi bana. Hatta şu sigmra ray şekindeki attığım örnekten daha mantıklı geldi. Çünkü onda da o deliklerin hizasında bağlama gibi bir durum var. Büyük işlerde hesap tutsada MM ile çalışınca küçük parçalar sıkıntı olacaktır.

Dolayısıyla 2 taraflı mermere veya düz yüzeye vakum tutturma üzerinden sesli düşünmeye devam etmek istiyorum. Aklıma takılan sorular;

1-Vakum kuvveti videoda gayet yeterli gözüküyor. Ki biz mermer kadar ağır işler yapmayacağız. Fakat bunların kullandığı vakum pompası devasa bir şey olabilir. Bize orta derecede sesli bir vakum pompası gerekiyor. Örneklerden gördüğüm 3CFM vs. Bununla ilgili ses ve vakum kuvveti ile ilgili bilgisi olanlar bizi bilgilendirebilir mi?

2-Vakum gücünü aşağıdaki blok bölme sistem artıyor olabilir mi? Yoksa sadece yükseklik amaçlı mı?

3-Her ne kadar siyah fitil kullansalarda sanki köşesindeki yeşil çerçevede sealing gibi bir lastik gibi duruyor? Üst tarafına sanırım ayrı rubber gibi bir şey mi işlemiş laser makinesi vs ile. Aynı kaşe işlermiş gibi...
 
Gördüğünüz tip vakum motorları klimacıların kullandığı motorlardır. Bir videoda 84 lt /dk lık motor kullanılıyordu vakum padleri için
https://www.cantas.com/urunler/vakum-pompasi/
t slotlar sıkılmayacak sadece sigma profil üzerinde kızak görevi görecek sabit olacaklar vakum pad e
 
O T slotlar o şekilde pek kaymıyor. Çünkü kanallar sıkma işleminde dolayı azda olsa eziliyor. ve haliyle o T slotları iyi gevşetmezseniz kaymıyor. Sıkmazsanız da gevşek kalır. Ayrıca dediğim boyut hadisesi var. Mesela 10 cmx10cm parça işleyeceksiniz. Kızaklarınız teki 10 cm'se kurtarır belki ama 5 cm işleyemezsiniz.
Ama bu düz yüzeye yapıştırma sistemde istediğin ölçüde pod yaparsın ve işlersin.

Bu arada podlarda üst ve alt tamamen rubbermış. Bunu diğer podlardan farklı kıla şey bu.
http://www.greenbvc.com/pdfs/greenbvc-fullcatalog-2016.pdf

15mm çapında bizim misketlerden kullanmışlar.
BV1000__52979.1489973348.jpg

http://bettervacuumcups.com/bv1000-bvc-ball-valves/

Köşede aynı böyle hortumala bağlı ve misketli halde yani bağlı iken vakumm kaçırmayacak şekilde 10x10, 5x10, 5x20, 20x20, 30x20 gibi podlarınız olduğunu düşünün. İşe göre dosyasına yazdığınız podları hemen atlına yerleştirip işi başlatabilirsiniz.

Ek Madde: Podları hizamak için ben pod kafalarının üst kısımlarının parçadan 5 mm içeride olacağını düşünerek, direk kütüğün köşelerinden hizaman düşündüm. Ancak lazer hizama gibi bir şeyin basit hali varsa neden olmasın.
 
Şöyle içeri doğru küçülmeden bahsediyorsun değil mi? İşte bu hizalama için. Direk Alttaki bölüm baz alınıp kütüğe hizalanır. Oradaki içeri olan mesafe hep 5 cm olur. Doalyısıyla gönderilen CAM'de her daim max yandan 4mm dalacak şekilde planlanır.

SC2937H-01__21993.1490157810.jpg


Pompayı bilene danışmak lazım. Ya da direk bu yabancı firmaya mail atabiliriz.

Adamlar katalog yapmış ses dB'si yazmıyor.
https://www.cantas.com/urunpdf/Value 2016 catalogue.pdf

Hayatımda hiç vakum pompası da görmedim açıkçası.
 
Evet 84 litre 3CFM'ye tekabul ediyor. bu nycnc'nin videolarında kullandığı pompa da 3 CFM idi. Dolayısıyla ürünlerden VE125 N olan oluyor.
https://www.cantas.com/urun/value-ve-125n-vakum-pompasi/

Kauçuk konusu gerçekten zor. Zamanında karaköyde çok aradım. Bulabildiğim kauçuk şu kamyon tekerlerinin arkasında çamurluk diye konulan şeyler gibi kalın ve kesildiğinde hafif toz olan bir şey di.

Halbuki bunların kullndığu kaşelerden kullanılan silonumsu ama sert bir rubber. Böyle bir parça mavi renk kauçuk gibi birşey var elimde. Çok da pahalıydı. Kaliyetli kurşun kalem silgisi gibi düşünün ama onu elle koparamayacağınızı düşünün. Öyle bir malzeme.. Uygun malzemeyi bulmalı.

84lt'yi de bir açmak lazım. Daha önceden hiç vakum pompası görmedim. Çalışma prensibini de bilmiyorum. Harcayacağı Lt su mu acaba?:)
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Forum istatistikleri

Konular
129,073
Mesajlar
923,033
Kullanıcılar
451,360
Son üye
warlock4157

Yeni konular

Geri
Üst