Hocam günümüzde zaten kullanılmıyor fakat teknik bir yöntem olarak aklımızda duruyor.
Ama güvenlik derseniz bunu iki bakımdan yorumlarım:
a) Böyle bir bağlantıda Lamba tarafında enerji olması durumunda enerji altında çalışan kişi güvenliği tehlikeye girer, Led/PLC/CFL vb. Ampullerde devre Açıkken parlamaya neden olabilir.
b) Anahtar tarafında yapılacak bir hatada enerji altında çalışan kişi Faz-Notr arasında akıma kapılma riski artar, Kısa-Devre riski artar.
öyleyse;
a1) Lamba tarafında böyle bir bağlantı tehlikeli ise Sensor'lü Lambalarda tehlike bunun 2 katıdır.
b1) Anahtar tarafında böyle bir bağlantı tehlikeli ise Dual Anahtarlar'da tehlike bunun 2 katıdır. Dual Anahtarlar Çift Kutuplu kullanım için üretilmişlerdir. Yani Anahtar'da Faz-Notr'ün kesilmesi ihtiyacının olduğu senaryolarda kullanılırlar.
O zaman Sensor'lü Lambaların kullanımı, Dual Anahtarların kullanımı için de güvenliği tartışmak zorundayız. Böyle bir tartışma başlarsa muhtemelen Elektriğin İcadı'na kadar gidip, elektriği kullanmaktan vazgeçmek zorunda kalabiliriz.
Buradan benim Faz-Notr'lü devreyi savunduğum sonucu çıkmasın. Ben olabildiğini yazmıştım. Yoksa devreyi savunmuyorum.
Bu cihazlar Yönetmeliklere uygun ve onaylı cihazlar olup tesisat uygulamaları için üretilirler.
Uzman Elektrikçi, Tesisatlarda hangi tür enstrümanların olduğunu bilen, bunun için eğitim görmüş, malzeme bilgisi olan, araştıran, hangi malzemenin nerede kullanılması gerektiğini bilen, her türlü akım kaçağına hazırlıklı olan meslek adamıdır (Elektrikçi tokatın nereden geleceğini aşağı yukarı bilir ve önlem alır
).
"
Elektrikçi bu işler için var, Elektrikçinin işini Elektrikçiye bırak" diye boşuna demiyoruz. Uzman Elektrikçi koşulsuz her duruma hazırlıklı olur, arıza durumlarında olabilecek ihtimalleri düşünürken hiç karşılaşmadığı durumlar için sürekli uyanıktır. Daha önce karşılaşmadığı durumlar için sağduyuludur, şikayetleri mantıklı-mantıksız diye değil olasılık olarak değerlendirip mantıklı hale getirir. Çünkü arıza bildiren kişiler genellikle teknik dil konuşmaz ve duygusal ifadeler kullanır, konuya mantıklı-mantıksız değerlendirmelerle yaklaşan Elektrikçi Abone'nin ne dediğini dahi anlayamaz. Uzman Elektrikçi aldığı duygusal ifadeleri mantıklı bilgilere çevirir. Bu tür yaklaşım bizim de geçmişte yaptığımız hatalardır ve aslında çok tehlikeli sonuçlara kadar götürebilir. Çünkü anlaşılamayan arızaya yanlış tespit konulup halledilemeden hallettim sanılabilir. Örneğin; arada bir atan arızasız B Tipi bir Otomatik
Sigorta'nın Hat incelemesi yapılmadan C Tipi daha yüksek bir değere yükseltilmesi gibi.
Uzman Elektrikçi önce ENERJİ'Yİ KESER.