Veriş Yönünde Kapasitif

Anlamayı hale isteyen arkadaşlar için tekrar tek tek yazıyorum her ayrıntısını.

Santralin üretimi iç tüketimden fazla olmaya başladığı durumlar da verilen aktif güce paralel şekilde kapasitif güç gönderimim artıyor. Eee neden endüktif göndermiyorsun derseniz. Fabrika içerisindeki motorlar, sarımlı cihazlar yani enfüktif "YÜKLER" benim ürettiğim endüktifi kullanıyor. Aktif yükümü de kullanıyor.

Kapasitifi kullanmıyor, aktif enerjinin fazlasını ve kapasitifi fazla olduğu için şebekeye veriyor.

Biz bunu neden kompanze etmeden şebekeye veriyoruz çünkü kompanzasyon ges sistemini görmeyecek şekilde ag olarak yapılmış.

Bir çok kez yazdığım gibi "tüketim" olarak düşünerek yanlış yapıyorsunuz. İnverter üretim sayaçlarımız %6 değerinde yani inverter "Dandik Değil"

Dediğim gibi kompanzasyon gesi görmediği için aktif yükü ihtiyacı kadar kullanıyor fazlasını şebekeye veriyor, endüktif "tüketim" ihtiyacını da üretimden karşılıyor. Kapasitifi kullanmadığı için şebekeye veriyor.

Kapasitif yükler(tüketiciler) nelerdir?
Kapasitör bir kapasitif yüktür, tüketicidir.

Sistemde bu yüzden denemek, fazla kapasitif üretimi çektirmek için kapasitörleri manuel devreye aldım. %8 lere kadar kapasitif gönderimi manuel olarak kapasitöre yedirdim.

Bu test sonrası AG de olan kompanzasyon akım trafolarını OG ye alarak OG kompanzasyon rölesi ile "şönt reaktör" kullanmadan bu işlemi tamamlayarak sistemi izledik ve %4-6 değerlerinde kendi haline bıraktık.

Tekrar yazıyorum. Tüketim noktasında olan kapasitif çekimi, şönt ile endüktif çekerek dengelersiniz.

Üretim tesislerinde kapasitif gönderimi, endüktif göndererek dengelemek gerekir ama üreteç olmadığı için tüketici ile dengelemek gerekir. Bu kapasitif tüketici de kapasitördür.

Söylediklerine katılamamakla birlikte yanıldığın nokta şu sanırım senin önceki kompanzasyon alçak gerilim tarafında olduğu için trafo kayıplarını yüklenmeden kaynaklı endüktif reaktifi okuyamıyordu kompanzasyon sistemi, daha sonra sen sistemi o.g ölçümlü yapınca işin içine trafo kayıpları,trafo endüktifi yada varsa xlp kablo reaktifi girince ve ölçümde o.g olunca röle sorunu düzeltti sende radyocu emin misali yeni bir şey yaptım oldu moduna girmişsin aslında olan şu röle o.g referanslı olunca reaktifin tamamını kompanze etmiş sende kendince çıkarımlarda ve varsayımlar da bulunmuşsun maalesef.

Son düzenleme:
ısrar etme genç kalbimiz kırılacak şimdi oturur on kitap yazı yazarım. ama adanalı damarım kabarsın istemiyorum. yanlışta ısrar etmek doğru bir yaklaşım değil. sen ne ne endüktif nede kapasitif yük üretebilirsin. senin öyle parametrelerin yok. sen tedaş isterse istemeye istemeye reaktif güç üretebilirsin çünki sen cos 1 formunda sinüs dalgası üretebilirsin ve bu dalgayla şebekeye bağlanırsın. tamammı. şimdi senin ürettiğin akım devrede heç bişi yookken sadece görünen güçtür. sen bu gesi bana sattığını düşün. tesisi ben satın aldım.
şimdi ben kim oldum tedaş. sen fabrikası olan bir müşterisin. oturduk senlen bir sözleşme imzaladık. dedimki bak ben sana aktif yük satarım sen bunu üretemezsin. ama sen reaktif yük üretebilirsin eğer benim cos fimi düşürürsen bu bana hattıma kabloma zarar verir canını yakarım bu konuda anlaştık. şimdi senin bir sürü endüktif yükün var bağladın. sisteme. haliyle sistem reaktif özellik gösterdi. cos fi 0.7 lere 6 lara düştü ben sinirlendim kınuşmamız böle değildi anlaşmamız böle değildi. çocuğa dokunmayacaktın. bu arada. ben cos 1 de kalmak için gesimden raktif üretmeye devam ediyorum voltajlarımı yükselttim. benim bir müşterim sen değilsinki. ama bu bana masraflı oldu bunu sana kitledim . sen kompanzasyon yaptın yaptın kendi reaktif gücünü ürettin. peki ben bunu nereden biliyom senin ölçünden. buraya kadar bir problem yok. ikimizde mutluyuz. şimdi. sen bir fabrika daha açtın. enerji lazım. dedimki fiderim kalmadı sana enerji veremem. sen dedinki senin ürettiğin noktadan alayım. baktım müşteri kaçmasın. ok dedim buraya bir çift yönlü sayaç koyalım bir otoproduktör koyalım ay sonunda. mahsuplaşırız ok. ok anlaştık.
şimdi sen yeni bir fabrikana kompanzasyon yaptın. gittin ana panona akım trafosu kurdun kendi reaktifini kendin üretmeye başladın otoproduktörden sonra. ama ölçü bunu görmedi. bende bu arada halen gesisimi. enterkonekteye stabil tutmaya çalışıyorum. yani 400 voltta sabit tutmaya uğraşıyorum. sinüsün formu düştükçe ben ayağa kaldırmaya. uğraşıyorum ve voltajı yükseltip sisteme reaktif basıyorum. ama senin içerden bastığın reaktifin ben farkında değilim. bu arada sistem kararsız çalışıyor. la ben reaktif basıyom. senin kondansatörün devreye giriyor. kısıyorum kondansatörün çıkıyor cos fi 1 den düşüyor bu arda ben cos fiyi 1 e çıkarmaya çalışıyorum senin kondansatöründe devreye giriyor. uğraşıyoz. kör döğüşü. ay sonu geliyor. saati okuyoruz optokuplorde. ana o ne sisteme birileri reaktif basmış. e ben kendimden eminim. tüm enterkonekteye bağlıyım ben senkronum aynı dalga boyunda aynı dalga formunda çalıştım. yoksa senkron olamam. hım o zaman sen yaptın. sende yemin ediyon kurana el basıyon valla ben değil. kim ozaman diğer müşterilerede bakmama gerek yok senin saatinde işte. o zaman diyoruzki bu böyle olmayacak. sen cos fi ni benim ayarladığım. noktaya göre ayarla skım trafonu buraya koy. karışıklık ve karmaşa çözülsün. senin meselen bu. ilkokul aklımla anlatabildiğim bu dar bilalda anlar ama sendeki bu ısrarı çözemedim.

ısrar etme genç kalbimiz kırılacak şimdi oturur on kitap yazı yazarım. ama adanalı damarım kabarsın istemiyorum. yanlışta ısrar etmek doğru bir yaklaşım değil. sen ne ne endüktif nede kapasitif yük üretebilirsin. senin öyle parametrelerin yok. sen tedaş isterse istemeye istemeye reaktif güç üretebilirsin çünki sen cos 1 formunda sinüs dalgası üretebilirsin ve bu dalgayla şebekeye bağlanırsın. tamammı. şimdi senin ürettiğin akım devrede heç bişi yookken sadece görünen güçtür. sen bu gesi bana sattığını düşün. tesisi ben satın aldım.
şimdi ben kim oldum tedaş. sen fabrikası olan bir müşterisin. oturduk senlen bir sözleşme imzaladık. dedimki bak ben sana aktif yük satarım sen bunu üretemezsin. ama sen reaktif yük üretebilirsin eğer benim cos fimi düşürürsen bu bana hattıma kabloma zarar verir canını yakarım bu konuda anlaştık. şimdi senin bir sürü endüktif yükün var bağladın. sisteme. haliyle sistem reaktif özellik gösterdi. cos fi 0.7 lere 6 lara düştü ben sinirlendim kınuşmamız böle değildi anlaşmamız böle değildi. çocuğa dokunmayacaktın. bu arada. ben cos 1 de kalmak için gesimden raktif üretmeye devam ediyorum voltajlarımı yükselttim. benim bir müşterim sen değilsinki. ama bu bana masraflı oldu bunu sana kitledim . sen kompanzasyon yaptın yaptın kendi reaktif gücünü ürettin. peki ben bunu nereden biliyom senin ölçünden. buraya kadar bir problem yok. ikimizde mutluyuz. şimdi. sen bir fabrika daha açtın. enerji lazım. dedimki fiderim kalmadı sana enerji veremem. sen dedinki senin ürettiğin noktadan alayım. baktım müşteri kaçmasın. ok dedim buraya bir çift yönlü sayaç koyalım bir otoproduktör koyalım ay sonunda. mahsuplaşırız ok. ok anlaştık.
şimdi sen yeni bir fabrikana kompanzasyon yaptın. gittin ana panona akım trafosu kurdun kendi reaktifini kendin üretmeye başladın otoproduktörden sonra. ama ölçü bunu görmedi. bende bu arada halen gesisimi. enterkonekteye stabil tutmaya çalışıyorum. yani 400 voltta sabit tutmaya uğraşıyorum. sinüsün formu düştükçe ben ayağa kaldırmaya. uğraşıyorum ve voltajı yükseltip sisteme reaktif basıyorum. ama senin içerden bastığın reaktifin ben farkında değilim. bu arada sistem kararsız çalışıyor. la ben reaktif basıyom. senin kondansatörün devreye giriyor. kısıyorum kondansatörün çıkıyor cos fi 1 den düşüyor bu arda ben cos fiyi 1 e çıkarmaya çalışıyorum senin kondansatöründe devreye giriyor. uğraşıyoz. kör döğüşü. ay sonu geliyor. saati okuyoruz optokuplorde. ana o ne sisteme birileri reaktif basmış. e ben kendimden eminim. tüm enterkonekteye bağlıyım ben senkronum aynı dalga boyunda aynı dalga formunda çalıştım. yoksa senkron olamam. hım o zaman sen yaptın. sende yemin ediyon kurana el basıyon valla ben değil. kim ozaman diğer müşterilerede bakmama gerek yok senin saatinde işte. o zaman diyoruzki bu böyle olmayacak. sen cos fi ni benim ayarladığım. noktaya göre ayarla skım trafonu buraya koy. karışıklık ve karmaşa çözülsün. senin meselen bu. ilkokul aklımla anlatabildiğim bu dar bilalda anlar ama sendeki bu ısrarı çözemedim
Hocam senin için "Anaokulu terk" diyorlardı... Epey tahsil etmişsin sen, ilkokul falan diyorsun.. 🙂

Hocam senin için "Anaokulu terk" diyorlardı... Epey tahsil etmişsin sen, ilkokul falan diyorsun.. 🙂
ana okulundada daum semdromlu diyorlardı çok çalıştım. sayı sayamıyordum. afrikada bir kabile var sayı sayma sistemleri şöle 1 2 3 çok. onlara katılmaya karar verdim. sorunu öle çözdüm. adanada kanalda horoz döğüştürordum. babam dedi güvercin horoz olmaz böle adam ol. lanet olsun o güne. koş kuş uçur ne senkron ne kompanzasyon ne harmonik valla 10 numara hayatmış kıymetini bilememişim

ana okulundada daum semdromlu diyorlardı çok çalıştım. sayı sayamıyordum. afrikada bir kabile var sayı sayma sistemleri şöle 1 2 3 çok. onlara katılmaya karar verdim. sorunu öle çözdüm. adanada kanalda horoz döğüştürordum. babam dedi güvercin horoz olmaz böle adam ol. lanet olsun o güne. koş kuş uçur ne senkron ne kompanzasyon ne harmonik valla 10 numara hayatmış kıymetini bilememişim
Evin yakınlarında bir apartmanın damında güvercin uçuran biri var. Zaman zaman seyreder gençliği anarım ben de. Güzel olaylar.

Endüktif Fabrika Nasıl Kapasitif Ceza Yer?​

Konu eski ve bu topicte "sıkı" tartışma dönmüş. Biz, işin yıllardır tüketim tarafında olanlar için burada konuşulanların anlaşılması güç (fenomen). Geçen hafta bir mühendis arkadaşla bunun üstüne kafa yormuştuk (tesadüf). O da anlam veremiyordu yaşadığına, kapasitif cezaya doğru gidiyordu. Tipik bir şekilde endüktif olan bir tüketim tesisinde GES varsa ve gün içinde aktif veriş başlarsa burada konuşulan durum oluşmakta.
Aşağıdaki görseli incelemeden kimse yanıt yazmaz ise tahminen bu konu burada aydınlanacaktır.

Konu sahibinin deneyimi gibi, GES yokken fabrika, quadrant I' de mutlu, mesuttu (1. çeyrek). GES sonrası, üretimin ihtiyaçtan fazla olduğu saat dilimlerinde II. çeyreğe geçilir oldu. Burası QC+ bölgesidir ve cos φ, I. çeyreğe göre ters işaretlidir ve OBIS 6.8.0/2.8.0 <%20 oranı ceza sınırıdır. Bu bölgede verişiniz, reaktife nazaran düşük olacağı için %20 altında kalmak çok çok zorlaşır (edit: birden çok trafolu tesislerde). Konu sahibinin çalıştığı gibi fabrika GES'lerde III ve IV. çeyrekte kalmak stressizdir. IV. çeyreğe zaten aşinayız, III. çeyrekte ise dağıtım şirketinin zorlayıcı limiti yoktur.

Fazlasını okumak isterseniz bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

Görselin kaynağı : https://onemeter.com/blog/obis-code/

IMG-20250812-WA0006.webp

Son düzenleme:

Endüktif Fabrika Nasıl Kapasitif Ceza Yer?​

Konu eski ve bu topicte "sıkı" tartışma dönmüş. Biz, işin yıllardır tüketim tarafında olanlar için burada konuşulanların anlaşılması güç (fenomen). Geçen hafta bir mühendis arkadaşla bunun üstüne kafa yormuştuk (tesadüf). O da anlam veremiyordu yaşadığına, kapasitif cezaya doğru gidiyordu. Tipik bir şekilde endüktif olan bir tüketim tesisinde GES varsa ve gün içinde aktif veriş başlarsa burada konuşulan durum oluşmakta.
Aşağıdaki görseli incelemeden kimse yanıt yazmaz ise tahminen bu konu burada aydınlanacaktır.

Konu sahibinin deneyimi gibi, GES yokken fabrika, quadrant I' de mutlu, mesuttu (1. çeyrek). GES sonrası, üretimin ihtiyaçtan fazla olduğu saat dilimlerinde II. çeyreğe geçilir oldu. Burası QC+ bölgesidir ve cos φ, I. çeyreğe göre ters işaretlidir ve OBIS 6.8.0/2.8.0 <%20 oranı ceza sınırıdır. Bu bölgede verişiniz, reaktife nazaran düşük olacağı için %20 altında kalmak çok çok zorlaşır. Konu sahibinin çalıştığı gibi fabrika GES'lerde III ve IV. çeyrekte kalmak stressizdir. IV. çeyreğe zaten aşinayız, III. çeyrekte ise dağıtım şirketinin zorlayıcı limiti yoktur.

Fazlasını okumak isterseniz bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

Görselin kaynağı : https://onemeter.com/blog/obis-code/

Ekli dosyayı görüntüle 117588

değerli açıklamanız için teşekkür ederim. GES üretimdeyken cos fi açısını da 2. çeyrekte herhangi bi değerde olduğunu varsayarsak, reaktif güç kontrol rolesinin cos fi'yi -1'e getirmesi için kondansator devreye alması gerekliliğini nasıl açıklıyorsunuz?

Kompanzasyon ölçüm yüksek gerilim tarafında olduktan sonra % 20 nin altında kalmak neden zor oluyor onu anlamadım. Şimdiki röleler bu durumu absorbe edip gayet güzel düşük tutabiliyor.

Son düzenleme:
değerli açıklamanız için teşekkür ederim. GES üretimdeyken cos fi açısını da 2. çeyrekte herhangi bi değerde olduğunu varsayarsak, reaktif güç kontrol rolesinin cos fi'yi -1'e getirmesi için kondansator devreye alması gerekliliğini nasıl açıklıyorsunuz?
Rica ederim. Anlaşılabilmek değerli. Çift açı (cos fi) hedefli röleler akla geliyor örneğin.

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,236
Son üye
denizkapikiran

Yeni konular

Geri