Merhaba. Direk (sürücüsüz) kullanırsan bu power LED'ler çok çabuk bozulabilirler, seri kullanılacak bir direnci çok hassas olarak ayarlamak zor olabilir, hem yine bu da çok sağlıklı olamaz, bu uygulanma şekliyle. 3'ünü seri olarak beslemek için örneğin şunu kullan ;
https://www.marketdijital.com/AT3C3...mcwBylaFRYPYQDlqjjvBi8wl0mIIWCFYaAnd6EALw_wcB
350 mA'ilk 3 adet power LED'i seri bağlantıyla kırmızı ve siyah kablolara bağla, sonra mavi-sarı kablolara 220 volt AC'yi uygula. PowerLED'lere gelecek olan DC çıkış voltajı 12'yi geçemez, bu basit kapalı tip hazır devre ile. 4 volt bile gelse 350 mA sınırlı olacağından daha fazla amper (400 mA gibi) geçmeye çalışıp bu LED'leri teoride tam olarak bozamaz. Ama işi iyice sağlama alabilmek için seri ledlere bunu bağlamadan önce en iyisi DC çıkış voltajını ölç, örneğin 12'yse ise bunu 9'a düşürmek için 6 adet 1N4001 diyodu seri olarak bağla, 12-3.9=9.1 volta iner ve tam istenilen bir voltajda çalışır, bu 3 seri bağlı power LED, örneğin. (Ama üçünden eşit volt/amper yaklaşık olarak da geçerese eğer)
En doğrusu budur, yani bu devreye çok güvenip nasılsa 3-12 volt arasında çalışıyor diye çok güvenmemek ve çıkıştaki DC çıkış voltajını ölçüp bir voltaj düşürme emniyetini mutlaka almak lazımdır. 1N4001 diyotlar en fazla 1 A'i taşır, 350 mA'i içinden taşıması için 6 adedini seri olarak bağlamak bu voltaj düşürümü için çok uygun olur.
* Sürücüsüz bağlanırsa bu ledler uzun zamanlar boyunca da çalışamaz, parlaklıkları zamanla değişip iç yapıları kolayca bozulabilir, buna çok dikkat edin. Yalnız bu diyotları hesaplarken yanlış olarak hesaplamışım, şimdi bunu düzeltiyorum. 5 tane olsaydı bu yeterliydi, 5*0.65= 3.25 volt voltaj düşürümü oluyor çünkü. Kolay gelsin.