Wincc Scadaya Excel ile Tag import ve export İslemi

Sevgili kabiliyet, proje hali hazırda faal olan bir proje ve benim yapmak istediğim çalışan bu projeye benzer bir proje var ve projeyi kopyalayıp elle tekrardan tag logging ve alarm mesaj larını değiştirmek yerine bu metodu kullanarak excel üzerinden halletmek.İlgi ve alakan için teşekkürler bu konu üzerinden yardımcı olabilirseniz çok memnun olacağım.
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Wincc kullanmadım ancak Citect scadada I/O device setup var buradan kullanılacak olan PLC seçilmesi ve ayarlarının yapılması gerekir. Taglarda bu I/O aracı seçili olması gerekir.
Tag larda seçili olan I/O başka PLC ye yada bağlantı şekli farklı olabilir. Taglardaki I/O device bölümünün doğru olup olmadığını kontrol edin.
 
Keşke winccde de her şey citectde olduğu gibi esnek ve kolay olsaydı. Citect neredeyse her şeyi dbf dosyaları üzerinden yapıyor. İster variable list ister alarm list ister trend list ne olursa olsun bunları excelden makro güvenlik seviyesini en aza alıp rahatlıkla açtıktan ve üzerinde istediğiniz değişikliği yaptıkdan sonra tekrardan dbf formatında kayde de bileceğiz gibi 7.0 ya da 7.1 le gelen excel eklentisiyle bunu projeyi ve aygıtları seçerekte yapabiliyorsunuz ancak siemens ve onun yazılım platformu olunca işin rengi değişiyor. Siemensin kendi forum kısmında da bun dertden muzdarip olan kişiler var çözüm üretilememiş ve bende ne varsa biz TÜRKlerde vardeyip birde burada şansımı denemek istedim.
 
Benim gibi önceden yapılmış ve Scada da kullanılan tag loggingler, alarm mesajlar, internal ve external tagları bolca olan arkadaşlar excelde projelerini açmak ister ve benim yaşadığım gibi bir sorunla karşılaşırsa diye gelelim çözüme;

- İlk olarak içeriğinden yararlanacağım projede wincc 7 nin kendi tag import/export arayüzü ile tagları export ettim ve kenara koydum.

- Yine aynı projeyi konuyu açan arkadaşında dediği gibi excelde açtım ve açılan excel dosyasınıda kenara koydum.

- Excel üzerinden yeni projemi açtım ve connection table kısmından yeni plc haberleşme satırım ekledim ve Wincc7 ye yazdırdım.

- Wincc7 de yeni projeyi açtım. Eski projenden export ettiğim tag listesini yeni projeye import ettim.

- Son olarakda yeni projeyi de excelde açtığım vakit hatasız bir şekilde okumayı tamamladı ve istediğim değişikliği excel üzerinde açık olan eski ve yeni projelerde yapabiliyorum.

Umarım işinize yarayan bir çözüm olur.

Not: Anladığım kadarı ile excel kendi üzerinden değilde tag management üzerinden tanımlanmış plc driverlarını bir sebepden engelliyor. İllaki kendi üzerinden yapılmasını istiyor en azından ben çözüme böyle ulaştım. Bakalım siemens ne cevap verecek merakla beklemekteyim.

Herkeze iyi çalışmalar.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,184
Mesajlar
924,005
Kullanıcılar
451,541
Son üye
hyo23

Yeni konular

Geri
Üst