100kW bir asenkron motor %60 yüklü çalşıyor ise bu daha verimsiz çalıştığı anlamına gelirmi?
%92 verimle çalışıyor, tam yüklü iken verim değeri ise %93.
Siz 100 kW yerine 50-60 kW gücünde bir motor kullanırsanız az bir farkla daha verimli olur.
Saygılar...
Peki ozaman bunun bir hesaplama yöntemi olmalı.Katalog verilerinden yaklaşık olarak dediğiniz gibi bu verim değerleri çıkıyor.Buradan da enerji verimliliği açısından bu motoru değiştirmesemde olur çünkü %1 lik bir verim kaybı var. Ancak verim değişmemesine rağmen tam yükteki gibi enerji harcıyor olabilirmi ? Mantığıma yatmayan bir elektriksek veya mekaniksel cihaz tam yük altındayken en yüksek verimle çalışacağından neredeyse yarı yüklü olarak çalışıyor bir enerji kaybı olması gerekmiyormu?
Mildeki yük arttıkça çekilen akım artacaktır. Motor boşta çalışırken çok az akım çekerken tam yükte anma akımını çekecektir. Kısacası sizin motorunuz yaklaşık olarak 50-60 kW bir motor kadar güç harcıyor. Sadece sürtünme vantilasyon kaybı gibi küçük kayıplar 50-60 kW gücündeki bir motordan daha fazladır bununda sebebi yapısal olarak motorun büyük olmasıdır.
Tamam buraya kadar konuştuklarımız standart durumlar için. Ve eğrilerden çıkarılabilir diye düşünüyorum. Ancak şöyle bi durum olmazmı; %60 yük altında çalışan bir motor için PF çok düşerken cosPi ise değişmeyecektir buda mil gücünde düşüşe neden olmazmı ? Bunun yanında bu motor eğer her yükte kayıpsız çalışsaydı bizle 30 55 75 kw için bir tane 75 kw yedek tutar sıkışınca onu kullanırıdık Hemde fiyat olarakta daha uygun olurdu. Hesaplayamadığım ve mantığımın almadığı nokta burda yüke göre tüketilen enerji değişimi diye bir grafik veya hesaplama kesin olmalı
%10 yükte milden 10 kW (yaklaşık 13 beygir) güç alırsın, %100 yükte 130 beygir yük alırsın miline hiçbirşey bağlamayıp boşta döndürürsen sadece motordaki kayıplar kadar şebekeden güç çekersin.
Proje çalışması gibi bir çalışma yapıyorsan net bir hesaplama yapmak için sağlam bir ölçü aleti ve güç analizörü ile tek tek hesaplamalısın başka türlü olmaz.
Uygulamasını soruyorsan Sn.seagate, Sn.zeybek ve benim yazdıklarım yeterlidir.
30 kW motorun ağırlığı 200 kg, 110 kW motorun ağırlığı 650 kg. 30 kW motorun yerine 110 kW olan kullanılır mı sizce?
Saygılar...