Merhaba. Bunun neyi beslediğini tam olarak bilemiyoruz, çok kesin tahmin yürütmek zor olur, ancak herhangi bir sistemi çalıştırmada kullanılan herhangi bir güç kaynağının trafosu ve yanında yüksek kapasiteli elektrolitik kondansatörlerin paralel bağlı çıkış uçları, redresör kısmı sökülürken boşa alınmış gibi görünüyor. Ne amaçla kullanıldığı tam bilinmeyen başka elektrolitik kondansatörler ve 220 volt AC giriş soketi de bu resimden görünüyor.
Önce bu trafonun primer (220 volt AC giriş) sarım giriş uçlarını bulup (genellikle daha ince emaye tel sarılı kısmı) avometreyle bu uçlardan omaj ölçümünü yaptığınızda sıfır omaj veya sonsuz omajı avometrede göstermemelidir, belirli sayısal değerleri göstermellidir. Sıfır omaj okunursa trafo içten ya kısa devredir, ya da yandığı için bu çöpe veya hurdalığa atılmış da olabilir, sonsuz omaj veya hiçbir omaj okunmazsa sarımları içten kopuktur veya primer sarımları boştadır, primer sarımın girişinde, çıkış bağlantısı yapılmış en dıştaki terminal uçlarından ayrılmış emaye tel/tel uçları varsa eğer, bunları terminale lehimleyip primer sarımın omajını tekrar ölçün, makul bir omajı gösterirse iş yapar, göstermezse işe yaramaz.
Sekonder (çıkış) sarımıın omajını da ayni şeklide avometreyle ölçün, bu omaj genellikle daha düşük omajarda okunur, ancak önemli olan 220 volt primer giriş sarımı uçlarını bulup omaj kontrolüyle uygun olduğunu görüp emniyet için de 100 watt.lık duy-ampulle seri olarak prize takıp lamba o anda hiç yanmazsa o zaman güvenle direk prize takıp, sekonder sarım uçlarından kaç volt AC çıktığını avometrede uygun skaladaki AC ölçüm kısmından bunu görmektir.
Çıkan AC eğeri kaç voltsa bu değerlendirilmeyi de ona göre yaparsınız, örneğin akü şarj cihazı, amfi güç beslemesi, sabit DC çıkışlı bir güç kaynağı, lm317'li ayarlı bir güç kaynağı, vb. ölçülen Ac volt değeri ve tarfonun ebatlarına göre tahmini amper değerine göre en uygun olacak değerlendrimeleri yapılabilir.
Not: Monofaze besleme tarfosunun primer (220 volt AC) sarım giriş uçlarını bulup bir omaj değeri ölçseniz bile direk prize takmayın, zamanla hurdalıktaki nemden etkilenip kısa devre olan sarımlarıyla evdeki sgortaları olasılıkla attırabilir, seri lamba ile bağlayıp bu lamba hiç yanmıyorsa direk olarak 220 volt AC'lik prize o zaman takın veya izolasyon trafosu (220/220 ; AC/AC) varsa onunla direk primerini takıp deneyin, primer sarımlarda bir sıkıntı olsa bile evdeki sigortalar atmaz o zaman. Kolay gelsin.