Yıldız ve Üçgen Bağlı Motor Hakkında Bilgi

Katılım
20 Nis 2010
Mesajlar
44
Puanları
1
arkadaşlar üçgen ve yıldız bağlantı motorunu nasıl birbirinden ayırt ediyorsunuz naıl üçgen nasıl yıldız oluyor ve ikisinin amacı ne neden iki tür. ve bu motorları 220 v ile çalıştırmak için motorun üçgen mi bağlantılı olması gerekir.
 
Genelde 3 kw tan büyük motorlarda yıldız-üçgen yol veriliyor.Yıldız üçgen bağlantı yapmasının sebebi maliyeti düşük olması ve arızanın hemen bulunabilmesi v.s bir yıldız üçgen bağlı motora ilk kalkınmada yıldız sargılarına 220 V verilir.Ve rotorun ufaktan yol alması sağlanırr.Daha sonra yaklaşık 3-4 sn sonra üçgen bağlı sargılara 380 v verilir.(tabi bu işlemler zaman rölesi kontaktör v.s techizatlarla gerçekleşiyor) Böylece motor devrini alır.İlk başta direk 380 V verilmez Çünkü rotorun ilk kalkınma anında çekeceği akım sargıları yakabilir...3 fazlı motorlar 220 V çalıştırılır.ama verimi düşük olur:Yanılmıyorsam Üçgen bağlanması lazım.
 
motor-etiketi.png
motor-etiketi1.png


motor-etiketi2.png
motor-etiketi3.png


Bu konuyu örnek etiketlerle açıklayalım.1 nolu resimde 7,5Kw üçgen bağlantıda 380V besleme ile çalışan bir motor etiketi var.Bu motorun klemensini 4 nolu resimdeki gibi bağlayıp 380V enerji ile çalıştırabiliriz.380V beslemeyi R-S-T ile, 3x380V çıkışlı bir invertör ile veya yıldız-üçgen olarak kumanda edebiliriz.
2 nolu etikette ise hem üçgen hemde yıldız olarak sürülebilen bir motor var.Motoru 3 nolu resimdeki gibi bağlayıp R-S-T yani 3 faz 380V vererek kumanda edebiliriz.Diğer bir seçenek ise motor klemensini 4 nolu resimdeki gibi bağlayıp 3x220V çıkışlı bir invertör ile kumanda edilebilir.Eğer sistemde hız kontrol gerekiyorsa invertör kullanmak gerekli.
 
Motorların hangi gerilimlerle çalışacağına plakasına bakarak karar verebilirsin.Üçgen durumda hat gerilimi faz gerilimine eşit olur.Yıldız durumda ise faz gerilimi hat geriliminin kök3 de biridir.Faz gerilimden kastım motor sargılarının gerilimidir.Hat gerilimini ise şebekenin gerilimi olarak alabilirsin.Yani motor plakasında y/ü 220/380 yazıyor ise ve sende 380v Şebeke gerilimi yok ise bu motoru üçgen çalıştıramazsın anlamına gelir.Ve ayrıca 380v şebeke gerilimi olan bir yerde motorunu yıldızda bırakırsan motor yanar.
 
arkadaşlar dediklerinizi daha iyi anlamam için resimleri görmem geekiyor ama ben resimleri göremiyorum neden acaba..
 
Motorların hangi gerilimlerle çalışacağına plakasına bakarak karar verebilirsin.Üçgen durumda hat gerilimi faz gerilimine eşit olur.Yıldız durumda ise faz gerilimi hat geriliminin kök3 de biridir.Faz gerilimden kastım motor sargılarının gerilimidir.Hat gerilimini ise şebekenin gerilimi olarak alabilirsin.Yani motor plakasında y/ü 220/380 yazıyor ise ve sende 380v şebeke gerilimi yok ise bu motoru üçgen çalıştıramazsın anlamına gelir.Ve ayrıca 380v şebeke gerilimi olan bir yerde motorunu yıldızda bırakırsan motor yanar.
yani yıldız bağlantıda 380 değeri ile çalıştırmak motorumu yakar..380 v ile motoru çalıştırmak için hep üçgen bağlantımı tercih edilmeli ??
 
Elinizde 380V ve yıldız-üçgen yol verme sisteminiz varsa ;bu sistem motor kalkış anında motor sargılarına 220V verir ki kalkış akımı düşük olsun.Daha sonra bu sistem motor nominal devrine geçiş yapabilsin diye sargılara 380V verir.

Sorunuza cevap olursa;evet etiketinde y/ü 220v/380v yazan bir motora direkt olarak 380v verilmesi motor sargılarına zarar verir.
 
motorun klemens kapağına bak hepsinde vardır
yıldızda bobin başına 220 volt düşet ve motor kilitli rotor akımı daha düşüktür kalkış daha uzun sürer motorun tahriklediği cihaz daha yavaş hızlanır.
üçgen de ise bobin başına 380volt düşer ve kalkış ani olur
 
motorun klemens kapağına bak hepsinde vardır
yıldızda bobin başına 220 volt düşet ve motor kilitli rotor akımı daha düşüktür kalkış daha uzun sürer motorun tahriklediği cihaz daha yavaş hızlanır.
üçgen de ise bobin başına 380volt düşer ve kalkış ani olur
eyvallah çok faydalı oldu teşekkürler :)
 

Forum istatistikleri

Konular
129,711
Mesajlar
929,163
Kullanıcılar
452,416
Son üye
Dadaşş2

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst