Yangın senaryosu

Katılım
28 Ocak 2008
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
40
Merhaba arkadaşlar yeni işe başladığım şirkette bir eğitim binası için yangın senaryosu hazırlamaya çalışıyorum. Havalandırma projesini incelediğimde duman atışı ile ilgili yangın kanalları ve yangın egzostu yok bende bunun yerine havalandırma sisteminin egzost kanallarını ve egzost fanını kullanmayı düşündüm. Aklımdaki sisteme göre yangın anında yangın çıkan katın üfleme kanallarındaki yangın damperleri kapanacak ve egzost kanallarındaki yangın damperleri açık kalacak, Diğer katlarda ise egzost kanallarındaki yangın damperleri kapanacak ve üfleme tarafında olanlar açık kalacak böylece yangın katı negatif ve diğer katlar pozitif basınçlandırılacak. Bu sistemde dumanın havalandırma sistemi için yapılmış galvaniz saç kanallarla ortamdan uzaklaştırılması sizce bi soruna yol açarmı? Bazı arkadaşlar kanallar patlar falan dediler. Kaş yaparken göz çıkarmak istemiyorum ayrıca binada sprinkler sistemide mevcut. Konuyla ilgili arkadaşların değerli fikirlerini bekliyorum şimdiden teşekkürler.
 
Arkadaşının bahsetmiş olduğu gibi kanalların patlayabileceği gibi, fanların kayışlarıda uygun seçilmedi ise duman sıcaklığına dayanamaz ve kendi salar. Bence sen bu detayları bir kontrol etmelisin.
Kolay gelsin...
 
kardeş adam diyor dumanı dışarı çıkaracam ayrıca hava kanallarına duman gelene kadar sıcaklıkta kalmaz. ayrıca siskülasyon sistemi varsa bence hiç korkma hiç bir sorun çıkmaz ayrıca şunu belirtmek isterim çok iyi tasarlamışsın
 
hocam fikrin bence güzel ama bu damperleri ne ile hareket ettireceksin bu bir ? benim bildiğim yangın damperleri ısıya göre kensisi kapanır eger onları bir otomasyonla veya elektriksel olarak kapatmaya kalkışsan bu başlı başına bir otomasyon sistemi gerektirir ayrıca otomasyon sistemi ile yangın sistemi birbirinden tamamen farklıdır ben hiç bir otomasyon sisteminde yangın kablolarının kullanıldıgını görmedim. ikicisi de bir arkadaşımız kanallar patlar demiş bunun oluşmaması içinde aspiratörler ve vantilatörler konvertör ile sürülür ve kanallara basınç sensörleri takılarak kanalların zarar görmesi önlenmiş olur tuıpkı hastanelerde v.a.v. sistemleri gibi.
 
HVAC cihazı kullanıyorsunuz anladığım kadarıyla.O halde kullanılan cihazın karışım havalı veya %100 taze havalı oluşuna göre değişir.
Karışım havalıysa;
1.Yangın esnasında ilgili kat veya bölgedeki vantilatör devre dışı kalacak,aspiratör %100 çalışacak.
2.Yangın esnasında diğer kat veya bölgelerdeki HVAC cihazlarının vantilatörü çalışacak aspiratörleri kapanacaktır.
Taze havalıysa;
Yangın esnasında diğer bölgelerdeki HVAC cihazlarının vantilatörü çalışacak aspiratörleri kapanacaktır.Kendi mekanında yangın olması halinde cihaz stop konumuna geçecektir.
 
sn cemkaratepe otomasyon sistemi ile yangın sistemi tamamen bir birinden farklıdır demiş oysaki tamamen birlikte çalışan sistemlerdir. Yangın damper motorları düşük voltajda çalışırlar yangın anında yangın ihbar santralinden alınan kuru kontak bir röle üzerinden yangın damper motorunu besleyen üniteyi enerjilendirir ve damper motoru çalışıp klape kapanır. Ekstra emniyet olarak klapeleri kapamayı sağlayan gerili yaylar ve bunların ucunda metal alaşım bir parça vardır yangın anında bu parça eriyerek klapenin yay kuvveti ile kapanmasını sağlar.
Sprinkler sisteminde ise su hattı mevcuttur belirli noktalarda çıkışlar ve bu çıkışların ucunda cam tüp bulunur cam tüp özelliğinden dolayı sıcaklık 65-70 derece olduğunda genleşerek patlar ve o bölgeye su fışkırtılmasını sağlar. Her iki sistemin bir arada olması avantajdır.
 
Yangın ihbar santaline otomasyon sistemi kesinlikle müdahale edemez ancak izleyebilir. Yangın ihbar sisteminin ve sahadaki kontaklarının senaryoda çalışma komutu verecegi tüm cihazlar yangına 180 dakika dayanıklı kablolardan oluşması, kullanılan panel cihaz ve kabloların gerekli standartları karşılaması gereklidir. Fakat otomasyon sisteminin cihazları ve kablolaması hakkında bir yönetmelik sınırlaması olmadıgından sistem güvenilir degildir.
Atilla arkadaşımız simdiye kadar senaryoyu bitirmiştir ama gene de eklemek isterim, mekanik sistemden yangın ihbar paneline gelen kontaklar öncelikli alarm olarak adreslendirilmelidir (damperin kapanması, flow swichten veya kuru alarm vanasından akış sinyali vs.). Yaptıgın mantık dogru ; taze havanın yangın kaynagına ulasmaması ve kacıs yollarının pozitif basınclandırılması ana fikirdir. Fakat duman soğuduğunda çöktüğü için çok daha kuvvetli bi emiş gerektir. Hatta varsa egzost kanallarındaki damperler (eriyen telli) yangının yayılmasını engellemek amacıyla kapanır o zaman egzost yalan olabilir, Makinacılarla görüşüp damperlerin yerini ve niteliğini örenmek lazım.
Egzost kanallarında havalandırmanın uç noktasında (genelde rooftop yanında) iki motor tahrikli damper içeren paralel bir sistem yapılır. Havalandırmanın damperi kapanır ve SEF (Smoke Egzost Fan=duman atma fanı) damperi açılır ve SEF çalışmaya başlar. SEF motorları sadece emiş için tasarlanmış yangına dayanıklı fanlardır, aman unutmayalım bu sistem komple FE180 (180 dakika Yangına dayanıklı) kablolardan oluşmalı. Şema lazımsa gönderebilirim, kolay gelsin
 
Selam arkadaşlar,

Günümüzde otomayon ve yangın sistemleri birbirileri ile o kadar kolay habeleşebiliyorlarki.
Onun için birbeirlenden ayırt etmek bağımsız bırakmak dogru olmaz.
Otomasyon sistemi yazılımından yangın sistemi dedektörlerini butonlarını,hatta kornalarını aktif etmek ve resetlemek mümkün.Onun için her türlü senaryoya yangın algılama sistemi ile birlikte otomasyon sistemide dahil edilmeli.Hatta bazı yazılımlar access , cctv , otomasyon ve yangın sistemlerini bile haberleştrip
tam bir senaryoyu aynı paket içinde sağlayabiliyor.Ne alakası var demeyin.CCTV ile yangın anında görsel teyid yapabilir,yine access ile tüm kapıları açtırıp kapı kontrolü sağlayabilirsiniz.
Bu sistem hangi marka mı??
Merak eden ve ilgilenen olursa söylerim .selamlar.
 
Schneider grubuna bağlı tac ve i/net seven ürünleri.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,073
Mesajlar
932,805
Kullanıcılar
453,071
Son üye
geannem

Yeni konular

Geri
Üst