Yapay Zeka ve Teknik Bilgi Paylaşım Siteleri

Kazuya5587

Katılımcı Üye
Forum alan adı satış durumu söz konusu ve bir kısmınızın haberi vardır. Diyeceksiniz ki yapay zeka ne alaka? Bu forumu yıllardır kullanıyorum ancak üyeliğim o kadar eski değil.
Tecrübelerime göre, bir konu açıp soru sormak istediğimde acaba yine birileri egolu egolu davranarak ne yazacak diye düşünüyordum. Karnıma ağrı giriyordu.
Onu deme, bunu deme, sen bilmezsin, o iş sakat, en iyi ben bilirim, ömrümü verdim... Cevaplar böyle olunca aradan cımbızla bir şeyler öğrenmeye çalışıyorduk. Özellikle elektronik konusu ve bu işin ustaları... Tabii ki yılların birikimi var ve kolay kazanılmamış. Peki forumda işin ne? Burası tiktok değil ki... (Bağlayacağım merak etmeyin).
1-2 senedir bir sıcak hava tabancası ile ilgili sorun yaşadım. Konu açtım ancak maalesef...
Yakın çevreme sordum. Bir elektronik tamircisi arkadaşım çok yardımcı oldu. Onun haricinde başka birisine daha sordum ve verdiği cevaplar bana çok yapay geldi.
Sonra gemini yapay zekaya sordum. Nokta atışı cevaplar verdi ve 2. sorduğum kişinin verdiği yapay cevaplarla aynı çıktı.
Sonra meseleyi derinlemesine gemini ile konuştuk. Ego yok, tane tane açıklıyor ve kesinlikle hata yok. Öyle mi? böyle mi? yok...
Ciddi manada korktum ve aklıma forum geldi. Sanırım yapay zeka bir çok meslek gurubuna zarar verecek. Benim gibi bazı konularda yarım bilgiye sahip insanlara da çok faydalı gibi. Bu yapay zeka hiç iyi bir yere gitmiyor. Her ne kadar kibirli ve egolu insanlardan nefret etsem de yapay zekanın insan emeğini tekelleştirmesi hoşuma gitmedi.
Gelelim sıcak hava tabancasına.
Rezistansdan sonra motora elektrik ileten ve rezistans ile bağlantısı olan ince tel.
  • Nikrom (Nichrome): En yaygın olanıdır. Nikel (Ni) ve Krom (Cr) alaşımıdır.
  • Kanthal: Demir (Fe), Krom (Cr) ve Alüminyum (Al) alaşımıdır

Bana bu teli bulamayacağımı ve yerine takamayacağımı söylüyor. Çünkü omaj değerini ve motorun tam değerlerini bilmiyoruz. Motor değerlerini bilsek bile motor arızalanırsa benim yerine uyduracağım direnç teli yanarak cihazın alev almasına yol açabilirmiş....
Bana 220V -> 18V (17V) elektronik modülü alarak monte etmemi söylüyor. Harici olarak fanı çalıştır, parça da bu diyor. Şaka gibi.... Sonra da olası tehlikeli senaryoda olabilecekleri anlatıyor.
  • ŞİMDİ... ya fan bozulursa? Motor sıkıştı ve durdu.
  • Ne olur? HİÇBİR ŞEY.
  • Modülün ürettiği 1-2 Watt'lık ısı, hava akımı olmadan da bir tehlike yaratmaz. Modül alev almaz.
  • Hava akışı durduğu için asıl 2000W'lık ana rezistans aşırı ısınır, bu da cihazın kendi termik sigortasını (daha önce bahsettiğiniz 10A 250 derece) attırır ve cihaz kendini güvenle kapatır.

Peki dedim bende bir tane tp4056 var. Buna 0,25-0,75 bir motor nasıl bağlarım... Hemen anlatıyor. Peki diyorum amper değeri yüksek olursa diyorum. Mesela 3,5 amper? olmaz diyor.
TP4056'nın koruma limiti: Genellikle ~2.5 Amper (2500mA)

Eğer motorunuzun tam gücünde (5V'ta) çalışmasını istiyorsanız, pilin 3.7V'luk voltajını 5V'a yükseltmeniz gerekir. Bunun için araya bir Step-Up (Voltaj Yükseltici) Modül eklemelisiniz.

Gerekli Malzemeler:

1. TP4056 Modülü: (Mutlaka OUT+ ve OUT- çıkışları olan korumalı modeli kullanın. Bu, pilinizi aşırı deşarja karşı korur.)
  2. 3.7V Li-ion Pil: (Örn: 18650)
  3. Step-Up (Boost) Modül: (Örn: MT3608 veya XL6009. Motorunuzun akımına göre seçilmeli.)
  4. 5V DC Motor

Bağlantı şemasını da çiziyor. Bu forumun bana çok faydası dokundu. Genel forum siteleri olarak söylüyorum, konu açacaksın, birisi cevap yazdı mı diye bekleyeceksin sonra o birisi belki de ego kasacak, yaşına, başına yakışmayan cevaplarla sizin canınızı sıkacak.
Sonumuz hayır olsun inşallah. Bu insanlar ne yapacak şimdi merak ediyorum. Arada olan yaşlara oluyor...
Bu gün de böyle eyyorlandım

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…