Selamun aleyküm
Uzmanların ele alması gereken bir durum olması ile beraber aklıma gelen bazı bilgileri paylaşmak istedim. Belki verdiğim bilgilerden üst pozisyondasınız; kusura bakmayın.
Enerji iletim hava hatlarında, barajdan şehire, şehirden evlere uzun bir hat döşendiğinden, oluşan direncin akımı aktarılan enerjiyi azaltmasını engellmek için enerji evvela gerilimi yükseltilirerek taşınır ve ancak şehir girişlerinde ev elektriğine veya bir kademe üztüne tekrar düşürülür.
Hatlardaki tel minimum direnci vermesi beklenerek seçilir. Tel maliyeti ve aktarılan enerjideki kayıplar karşıt etkiler olarak incelenip uygun bir tel malzemesi seçilir. (Bakır, aliminyum,çelik de kullanılan yer var mıydı bilmiyorum..) Telin çapı da direncini değiştirdiğinden çapı da malzeme miktarını arttırmasına rağmen uygun bir değerde seçilir. Zira çok kalın tellerin ağırlığının da artık direklere bindiği düşünülmeli.
Direkler hem kedini hem telleri hem de rüzgar gibi etkilerle savrulan tel ve kendi gövdelerini sabit tutup bu etkilere dayanıklı olur şekilde tasarlanmalı. Binlerce direkle kurulu hatlar düşünüldüğünde küçük değişikliklerin ne kadar sonucu değiştirdiği anlaşılır. Direklerin gövdesinin zincir metdouyla köşebentlerle yapılan açık gövdesi rüzgara fazla direnç alanı oluşturmaz. Açık alanlarda kapalı gövdeler rüzgardan çok etkilenir. Telleri de taşıyan direk sadece diğer direğe kadar olan telin ağırlığına göre değil bir kısım direkler yıkıldığına tellerin daha uzun miktarının ağırlığını da taşır şekilde düşünülür. Yine yıkılma anındaki yıkılan direğin çekmesini de karşılayabilmeli. Yoksa domino taşı gibi yıkılması beklenir direklerin.
Rüzgar gibi türbülansa sebep olan değişebilen bir etki nihayetinde direkler "yorulma" ya göre de düşünülmeli. Bu durum aslında teller için de geçerli.
Tellerin yoğun rüzgardaki savrulmaları nedeni ile ve yine rüzgarın türbülans vb etkileri ile birbirine yaklaşmaları düşünülmeli. Bu yaklaşmayı önlemek için gerekli ekipman kullanılmalı ama tasarımda tel çapı ile, rüzgar akışı ile düşünülen tel teması teller arası mesafe ve yükseklikleri ile ayarlanmalı.
Yüksek gerilimin temas olmadan da çarpabildiğini düşşünürsek insan ve diğer canlı ortamlarında yüksek gerilim farkını önlemek gerekebilir. Veya tedbir alınır.
Elektriğin oluşturduğu belirli yerlerdeki titreşim gerek yorulma etkisi gerekse de porselen vb yalıtım elemanlarının mukavemeti yönünden değerlendrilebilir.
..
Kadranlı termometre dediğinizde hassas olmayan bir ölçüm aklıma geldi. Genelde herhangi bir çıkışları da olmaz. Ölçüm amacıyla kullanılması beklenir. Trafonun olduğu yerde trafo sıcaklığını ölçmesi, değer kaydedilmesi, trafonun limit sıcaklıklarındaki durumunun anlaşılması amacıyla kullanılabilir. Trafo yağının, nüvenin vb yerine göre sıcaklığını ölçebilir. Aslında ısıl işlem ocaklarından, çelik tencere kapaklarında yemek sıcaklık göstergelerine kadar kullanılmakta olsa gerek ama konuyla alakalı yazmak istedim.
Başarılar dilerim; tabi google vb aramalar daha da işinize yarayabilir.
Hayırlı günler