Scada nın nasıl yapılacağını internetten araştırarak/sorarak kolay kolay öğrenemezsiniz. Ya bununla ilgili eğitim almanız, ya bilen birisinin size yüzyüze vakit ayırması ya SCADA ile uğraşan bir firmada çalışmanız gerekli. Öyleki SCADA programları bile birbirinden oldukça farklılık gösterebiliyor.
Bir de SCADA için yazılıma ihtiyaç var. Eğer fabrikada mevcut bir SCADA var ve bunun üzerine bir revizyon yapılacaksa ikinci bir SCADA gerekmeyebilir. (anladığım kadarı ile yok)
Görsel simülasyon isteniyorsa, PLC niz touchpanel (dokunmatik ekran) eklemeye uygunsa bu durumda touchpanel ile bu görselliği daha kolay yapabilirsiniz. Bununla ilgili dökümanları, videoları internetten ve de youtube dan izleyip yapabilirsiniz. Benim tavsiyem de tocuhpanel özellikli bir PLC kullanmanız.
Bir fabrikanın stajyere böyle bir sorumluluk vermesini de anlayamadım. Bu tür bir iş için firmanın dışarıdan profesyonel destek alması lazım. Benzer bir fabrika ile karşılaşmıştım. SCADA yı bilgisayar ekran olarak gördükleri için teklif edilen fiatın tamamını kar olarak düşünüyorlardı.