aynen farklı şeylerden söz ettiğimiz kesin100Ah + 100Ah aküyü yanyana koyunca 12V 200Ah eder. Aynı aküleri üst üste koyunca 24V 100Ah eder. Sonuçta ayrı ayrı güç toplamları ile paralel ve seri bağlantılarında da güç toplamları başlangıçtaki ayrı ayrı güçlerinin toplamına eşittir. Güç/Watt=Akım*Volt => (P=I*V) Ben de keşke fazla olsun isterdim ama maalesef termodinamiğin "enerji vardan yok yoktan var edilemez" kanununa çarpıyor!
Belki farklı şeyler söylemek istiyoruz?
Ben sana söyle anlatayım olayı100Ah + 100Ah aküyü yanyana koyunca 12V 200Ah eder. Aynı aküleri üst üste koyunca 24V 100Ah eder. Sonuçta ayrı ayrı güç toplamları ile paralel ve seri bağlantılarında da güç toplamları başlangıçtaki ayrı ayrı güçlerinin toplamına eşittir. Güç/Watt=Akım*Volt => (P=I*V) Ben de keşke fazla olsun isterdim ama maalesef termodinamiğin "enerji vardan yok yoktan var edilemez" kanununa çarpıyor!
Belki farklı şeyler söylemek istiyoruz?
En azından beyin fırtınası oluyor.aynen farklı şeylerden söz ettiğimiz kesinikimiz aynı dili konuşuyoruz ama anlaşamıyoruz
...
Merhaba,Fakat on gridde şöyle bir imkan da var; akü ve şarj kontrol cihazı almaksızın sadece panelde üretilen gücü doğrudan invertere verip 220 AC ye çevirmek, dolaysıyla iki yönlü sayaç ile 10kW'ya kadar fazlasını şebekeye vermek, sanki depolama olarak şebekeyi kullanmak anlamına gelmektedir. Bu noktada da kırsal yerlerde, kar-kış derken daha fazla ve uzun süreli Elektrik kesintilerine karşı da tedbir almak gerekiyor.
Sayın şimşek merhaba,Başlığı açalı bir seneyi aştı. Konuya ait sorunun cevabını bir miktar da tecrübe ederek öğrendiğimi sanıyorum. İnvertörlerde çıkıştaki AC220 volt ile girişteki DC gerilim farkı ne kadar fazla ise (invertörün yapısına da bağlı olarak) çevrim kayıpları o derece fazla olmaktadır.
Sorularınıza bildiğim kadar cevap vermeye çalışayım.
1) On-grid sistemde on-grid invertör şebekeye enerji vermemesi için tüm sistemin enerjisini kestiği söyleniyor. Bu konuda bir tecrübem olmadı. Fakat invertörden invertöre de farklılık gösterebilir. Bu kesinti güneşlenme süresince olmuşsa dediğiniz gibi panellerdeki enerjinin kullanıma sunulması sağlanabilir. Yine bir kontaktörle şebeke bağlantısı ayrılabilir belki bu durumda ikinci bir off-grid invertör ile Panel çıkışları değerlendirilebilir. Böyle bir durumda bir miktar kapasite için az da olsa 100-200Ah akü sisteme ilave edilerek hibrid bir sistem de tasarlanabilir diye düşünüyorum. Sonuçta imkansız diye bir şey yok, zaman ve nakit alır.
2) 12 volt akü için düşünürsen 13,5-14,4 volt aralığı uygundur. Zaten solar şarj kontrol cihazında akü türüne göre (jel, kuru, sulu, lityum) şarj profilleri mevcuttur. O konuda çok bir şey yapmak gerekmiyor. Öncelikle aküyü cihazın akü girişlerine ki, cihaz akü ve ya da akü grubunun kaç volt olduğunu (12/24 volt gibi) algılasın, sonrasında da guruba uygun paneller uygun kalınlıkta kablolar ile panel girişlerine bağlanır.
3) Panellerin sayısının böyle bir etkisini duymadım, okumadım. 190Wh gücüne kadar olan paneller 12 (18-23) volt, 190 watt'tan daha büyük olan paneller ise 24 (28-32) volt'luk yapıya sahiptirler. İkişerli seri hale getirilmiş 12 volt'luk panellerden de 24 volt'luk gruplar oluşturulabilir. İnvertör ve solar şarj cihazınızın gerilimine/voltajına göre seri paralel gruplar oluşturulabilir. Sistemde öncelikle şarj cihazı ile invertör aynı gerilime sahip olmalı, paneller ise seri-paralel hale getirilerek bu ikiliye uyumlandırılabilir.
Seçeneğin çok olması ve belki lazım olur diyerek bir üst, bir üst olsun düşüncesi gereğinden fazla para harcamaya sebep oluyor. Tabi avantajı da mutlaka olacak . Aslında 1 kw bana yetecek. bi yerde tamam demem gerekiyor sanırım.@hknhc, ben işin başında şebeke mümkün olduğundan (bir buçuk senedir halen beklemekteyim), sadece Elektrik kesintilerinde DC12V tesisatımı (kamera kayıt sistemi, led ışık, telefon şarjı vb.) yedek beslemesi amaçlı 12 Volt bir sistem kurdum. Fakat kış aylarında 60A akü bile dolmayınca ve de şebeke bağlanmayınca ikinci bir Panel ile takviye ettim. Akü LFP olduğundan 40-45A (500 watt civarı) güç yeterli olacak diye düşünüyorum. Şebeke söz konusu olmasaydı mümkünse 48V bir sistem kurmak isterdim. Çünkü AC220V çevrimi yapılacaksa makas daraldıkça kayıplar azalacaktır. Benim şebeke bağlantısı uzarsa şimdilik ikinci bir akü ile 24V yapıp 24V bir inverter ile normal boy buzdolabını da beslemek istiyorum. Yerde olduğumda kamerayı kullanmasam da tv de izlemek istediğimde bu kapasite de biraz ucu ucuna olacaktır.
Sistemi daha fazla genişletmeyi düşünmüyorsanız kesinlikle aküleri ve 12 voltluk panelleri seri bağlayıp 24 volt bir sistem kurmanızı tavsiye ederim. Ne tür bir kullanım tasarladığınızı bilemiyorum, tüm ev ihtiyaçları söz konusu olacaksa 2 adet daha akü alıp 48 volt bir sistem de kurabilirsiniz. Bu durumda iki adet de panel gerekecektir.
Hesaplanan 720Wh enerji bir saatte de aynıdır, 5 saate de aynıdır, yani 5 saatin toplamıdır. Kavram kargaşası olmasın, Wh bir saate alınsa ölçüsü ile ifade edilir. Gücü somutlaştırmak için bir saatte şu kadar watt diye tarif edilir....yani aküyü 1 saatte boşaltacak akımı çekersen 720wh den daha düşük bir enerji alırsın. 10 saatte boşaltacak akımı çekersen 720 den daha çok akım alırsın.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?