YG trafodan gelen ses / uğultu

Katılım
20 Kas 2006
Mesajlar
6
Puanları
1
Yaş
45
250kva trafodan zaman zaman ugultu geliyor.acaba trafo sargılarındanmı yoksa yag takviyesi falanmı gerekli. trafo durup dururken neden uğultu ile çalışsınkı daha benzer durumlarla karşılaşan arkadaşların tecrübesinden yararlanmak isterim şimdiden cevaplarınız için teşekkürler.

250 kva trafodan yaklaşık 35-40 kw güç çekiliyor. bu yüzden aşırı yüklenme oldugunu sanmıyorum.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Birde kademesini kontrol edin.tam oturmamış olabilir.Trafo gövde ısısında normalden fazla bir ısınma varsa kademeden olabilir.Değiştirip tekrar yerine alıp iyice oturtun.
 
og sigortalarını kontrol et atmış olabilir yada trafo sarımlarında bir sıkıntı olabilir trafo firmasıyla temasa geç iyi çalışmalar
 
Trafonun kademesini kontrol edin bence...Eğer tam oturmadıysa alan kayıpları çok artacağından bu durum trafonun sağlığı içinde çok tehlikeli....Yağdan problem olduğunu sanmıyorum.Olsa gaz çıkışı olur.Bu durumda da boucholz rölesi girişten açtırır."Yani normal şartlarda böyle olması gerekli..Giriş sanyıorum 34,5KV.Uygun bir zamanda trafonun gövde,izolatör vr buşing temizliklerini yapın.Kademe ayarını kontrol edin ve trafodan numune yağ alıp analize gönderin.Kolay gelsin..
 
Ayırıcı bıçakları tam oturmadığı zaman da sert dınlama sesi gelir.
 
Arkadaşım basınıza gelen arızanın sebeplerı sunlar olabılır:

1-Yag azalması yada ozellıgını yıtırmesı tabı yag azaldıgı zaman bucholz rolesi ihbar verir ama arızalanmıs olabılır kontrol edılmelı
2- Kademe salterının takılması yada tam yerıne geçmemesı ama buda oldugu zaman faz akımlarında farklılık olur ve olçmelerden okuyabılırsınız bunu
3- Trafonun aşırı yüklenmesinden olabilir.

Eğer trafonun calıstıgı yer etiket bilgileri ölçme cihazlarındaki(sekonder yada pirimer) degerler gibi bilgileri verirsen daha faydalı bilgiler vericegimize emin olabilirsin
 
Merhaba syn .serkantasdelenn arkadaşım aşşagıdaki noktaları istersen bi okuyup trafoda kontrol et bunlardan degilse trafo ile ilgili biraz daha bilgi verebilirsen daha iyi olur.
TRAFO ARIZALARI
Trafolardayağ kalitesinin bozulması veya yağın özelliğini kaybetmesi;
Transformatörlerin öneminin büyük olmasıiçlerinde kullanılan yağlarının da önemini artırmaktadır. Transformatörlerdekullanılan yağların iki temel işlevi vardır.
1- İzolasyonu sağlamak,
2- Transformatörün soğutulmasına yardımcıolmaktır.
Transformatör yağının, (izolasyon kalitesiüzerine en büyük etkisi rutubet olup) yavaş olarak oluşan ve yağın havadanaldığı oksijen ile oksidasyona uğraması sonucunda,
#Transformatör yağı içerisinde asit
#Transformatör yağı içerisinde tortu oluşur.
Meydana gelen asit ve peroksitler selülozikizolasyonun mukavemetini azaltır. Peroksit gaz, Elektrik arkı sonucundapatlamaya neden olur. Sargılar tarafından alınan asit, selüloz moleküllerinehücum ederek bozulmalarına neden olur. Organik asitlerin oluşması ile bozulmuşürünler ( sargıların gerilme kuvvetini dolayısıyle ömrünü etkiler) çamurşeklinde ortaya çıkar. Kısmen çamurla kaplanan çekirdek ve sargıların sıcaklığıartacaktır. Çamur rutubeti sever, enerjili kısımlar ile enerjisiz kısımlararasında köprü oluşturarak transformatöre zarar verir.
Kutuplaşabilen bir yapıya sahip olan nem,transformatöre çeşitli yollardan girebilir. Nem transformatörlerinin en büyükve en etkin düşmanıdır. Yağın içerisindeki nem, sargılar tarafından kolaylıklaemildiğinden sargıların elektrik dayanımı azalır. Kutuplaşabilen bir yapıyasahiptirler.
Trafodayağ kacağı;
transformatördeyağ kaçırabilecek noktalar genellikle alçak ve yüksek gerilim izalatörlerin trafo gövesine bağlantı yapıldığınoktalar bulunan contalarının değiştirilmesi gereklidir.
Ayrıca BUCHHOLZ rölesi bağlantısının yapıldıgıyerlerdeki contalarda da yağ kaçağı görülebilir. bu kısımlardaki contalardadeğiştirilmelidir.
AGVE OG izolatör arızaları;
alçakgerilim ve yüksek gerilim izolatörleri ,kırılma, çatlama veya yüzeyselatlamalar gibi nedenlerden dolayı bozulan izolatörler yenisi ile değiştirilmelidir.
Radyatörarızaları;
büyükgüçlü trafolarda soğutma çok önemli olduğu için ısınan yağın hızlı bir şekildesoğuması için radyatör kullanılır.
buradyatörlerde zamanla delinme veya flanş denilen bağlantı contasından yağkaçağı olabilir.
delinenradyatör tamiri yapılmalıdır. contadan yağ kaçağı var ise conta yenisi iledeğiştirilmelidir.
 
zaman zaman voltajınız düşüyor.
 
bence korona boşalması oluyor.Trafonun temizliğini gözden geçir.
 
Arkadaşların tavsiyeleri dışında trafodaki gürültünün ana sebebi çekirdektir. Trafodaki gürültü hesabı çekirdek ağırlığına, cinsine göre yapılır (fan veya diğer aksesuarları saf dışı bırakdığımızda). Gürültünün sebebi çekirdekten akan manyetik akı yoğunluğunun (B) artmasından kaynaklanır. Akı yoğunluğu sistemin aşırı yüklenme durumuna (sarım sayısına, şalter kademesine,... ) göre imalatçı tarafından (çekirdek çeşidine göre) belirlenir. Akı yoğunluğu şalterin en düşük kademesinde belli oranda artar (sarım sayısı düştüğü için). Şalter kademesini değiştirerek gürültünün bundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını biraz olsun belirleyebilirsiniz. Ayrıca, giriş voltajında yükselmelerde B nin artmasına sebep olur. Bu da gürültü artnasına sebep olur. Sonuç, eğer trafonuzun çekirdek kesiti düşük imal edilmiş (yani manyetik akı yoğunluğu yüksek belirlenmiş) ise gürültünün çözümü yoktur. Bu durumda trafonuzun ömrü de kısa belirlenmiştir (yani kesit az alınarak malzemeden tasarruf edilmiştir). Zamanla çekirdek ısınmanız yüksek seviyelerde seyredebilir ve çekirdekte erime meydana gelir. Ayrıca felaket senaryosu olarak, çekirdek boyundurukları yeteri kadar dayanımlı seçilmediye trafo zarar görebilir. Tabi bunları aşırı bir gürültü seviyesi olduğunu varsayarak söylüyorum (0.3 metreden LPA > 75 dB(A) gibi)

Çekirdek ince kesitli çekirdek saçlarının üstüste gelmesi ile oluşur (step lap tipinde). Bunun sebebi istenmeyen akımları (eddy currents) düşük tutmak için çekirdek SAC kesitini düşük tutmaktır. Bu sacların üstüste gelmesiyle çekirdek bacak kesiti oluşturulur. Yukarıda bahsettiğim çekirdek kesiti; bacak kesitidir. Bacaktan akan manyetik akı yoğunluğunun miktarına göre bu sac kesitleri üzerinde oluşan eddy akımı ve manyetik alan sayesinde kuvvetler oluşur. Bu kuvvetler saclarda titreşim meydana getirir. Bu titreşimler uğultu şeklinde duyulur.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri
Üst