YILDIZ ÜÇGEN SORU

-Bir isyerinde calisiyor (ozellikle gemide) ve bir sorunla karsilastiysaniz, yardimci olmaya calisirim.
- 5.5kw uzeri motorlar yıldız/ucgen calistirilir.Ornegin 10kw motora kontaktor uzerinden
direk güç verirsen, neler olacağını tahmin edebilirmisin ?
- DC seri motor 30kw. yol vermeden direk çalıştır.Seyreyle cümbüşü.
 
5,5 kw rakamı,şehir şebekesinden enerji alan tüketiciler için kullanılan bir ifadedir.Yıldız-
Üçgen yolverme,bizim keyfimizden ziyade,mekanik sistemin müsaade etmesine bağlı bir
uygulamadır.Kalkınma momentinin yüksek istendiği tahrik sistemlerinde,zaten Y-Ü yolverme
imkanınız olmaz.Kendi özel trafoları olan ve şebekenin güçlü olduğu tesislerde,direkt start-
lı yol verilebilir.425 kw motorumuz direkt startlı idi ( baca aspratörü ) ve 40 yıldır sorunsuz
çalışıyor.Hiçbir cümbüşle de karşılaşılmadı.Y-Ü yolvermeye,biz değil,tahrik edilen sistem
karar verir.Ağır yol alan ( kırıcı,öğütücü,fan,santrifüj pompa vs. ) tahriklerde,Y-Ü yolverme
ile,sistemi kaldıramazsınız.
 
bu soruya şu sekilde bir açıklık getirme' olayın anlaşılmasında yardımcı olur . mesela 11 Kw bir motordan örnek verirsek motor yıldızda yani ilk kalkınma anında yaklaşık 35-40A arasında bir akım çeker bu akım 5 ila 8 saniye arasında ise 2-3 A civarına düşecektir. yani yıldızda iken bu zaman diliminde bu iki akım degerine şahit olursunuz. motor üçgen konumunda ise 10 ila 12 A arasında akım çekecektir. buda bu motorun saglıklı şekilde çalışmasını saglayan akım degeridir .bunda yüke göre küçük degişmeler gözlenebilir. bu sorunun cevabı ise bu motorun en çok akımı çektigi an yıldızda ilk demeraj anındadır.
 
ilk kalkınma anında üçgende iken aşırı akım çekmiyor mu???
 
Türkiye'de 380 V ile direkt Y yol verilir ifadesine katılmıyorum.

Piyasada genelde 7.5 kW ve üzeri motorlarda DY yolverme kullanılır. Doğrudan Y yolverme ancak büyük tesislerde geçerlidir. Şebekesi gerilim düşümünü kaldırıyorsa doğrudan Y yol verme mümkündür.

Herhangi bir yerde bu şekilde dediğim güçten büyük motorlarda doğrudan Y yolverme yapılmaz.

türkiyede yıldızda 380 üçgende 220 motor dedim ve iddia ediyorum.
yıldızda 660 üçgende 380 motor ise yıldız üçgen çalıştırılabilir.

yıldızda 380 üçgende 220 bir motoru yıldız üçgen kaldırmaya çalışırsanız 15 saniye sonra termik atar.
şöyleki:
elimizde 380 volt var motoru yıldız bağladık 380 verdik buraya kadar herşey normal
dahasonra üçgene aldık ve üçgen bağlanıp 220 verilmesi gereken motora yine 380 verirsek motor aşırı akımdan yanar. siz etiketinde 220 yazan bir televizyona 380 veriyormusunuz buda tamamen aynı şeydir.
peki öyleyse yıldızda 380 üçgende 220 motorlar niye yapılır ve bu motorların 5.5 kw üzeri olanları demeraj akımı çekilmeden nasıl kalkış yaptırılır.
bu tip motorlar amerika gibi faz nötr arası110 volt faz faz arası 220 olan şebekelerde kullanılır.faz faz arası 220 olduğu için motor önce yıldız bağlanır motor yıldızda 380 olduğu için 220 verilince tam kapasite çalışmaz ve kalkış sağlanır daha sonra üçgene alınır ve normalde üçgen bağlanıp 220 verileceği için normal çalışmasına geçmiş olur.
 
Konu ile ilgili mevzuat ektedir.Madde 52 b / iv e bakınız.
 

Ekli dosyalar

  • elektrik iç tesisleri yönetmeliği.rar
    1.1 MB · Görüntüleme: 40
sevgili arkadaşım bunu bir araba gibi düşün sen arabayı birinci vitestemi daha rahat ve verimli kulanırsın yoksa beşinci vitestemi,burdaki amaç yıldızda akımı sınırlandırmak üçgene geçişte aynı akımla daha verimli ve daha düzgün bir momente yol almasını sağlamak,şimdi bu şu oluyo sen diyelim a kenditnde otuyorsun be kentine gideceksin bu b kentine giderken 500 ytl ye mı gitmek istersin yoksa 50 ytl ?amaç akımı sınırlandırıp motorun verimli ve yüksek momente çalışmasını sağlamak
 
arkadaşlar bilmiyorum kiminize göre basit bir soru olacak ama benim aklıma geldi ve cevabını bir türlü bulamadım ya da biliyordum unutum foorum sayfasında da aradım bir türlü bulamadım. Sorum asenkron motorlar yıldızda mı daha çok akım çekerler üçgende mi bizim 5.5kw dan ve daha büyük güçlü motorları yıldız üçgen yapmaktaki amacımız ne tamam üçgende ilk kalkınma anında 1.73a fazla akım çeker o zaman niye 5.5kw ve büyük güçlü motorlar da yıldız üçgen devre kullanılıyor

cevap:
Yıldız/üçgen ile motora yol verme, akım demerajlarını minimize etmek içindir. Motor yldız ile kalktığı anda az akım çeker.
Ve bu esnada motor devir almış olur 10-15 saniye sonra üçgene geçer . Dierk üçgenle kaldırmış olursak , rejim akımının 5 katı kadar
akımla, motor kalkar ki bu birçok açıdan sakıncalı ve pratik olmayan bir yöntemdir. Mesela motorun 100kw olursa, bu motorun normal rejim akımı 200 amperdir. Direk üçgenle kaldırman durumunda 1000 amper civarında bir akımla kaldırman demektir ki
bu vahim bir durumdaur....

Selamlar
 

Forum istatistikleri

Konular
130,299
Mesajlar
935,366
Kullanıcılar
453,556
Son üye
Diaries

Yeni konular

Geri
Üst