Ben kesinlikle iPhone 5S diyorum; nedenleri ile birlikte.
Karşılaştırmaya iOS ve Android sistemlerini kıyaslamakla başlamak gerekiyor. Android'in sloganı "özgür yazılım" Yani Android, geniş ve karmaşık bir sistem. Mesela bir iPhone'u elinize aldığınızda neyi nasıl yapacağınızı hemen kavrayabilirsiniz. Apple'ın ileri gelen yöneticilerinden biri de ilk iPhone çıktığında bunu anlatıyor; "Çiftliğimde iPhone'm ile oynarken yanıma 6 yaşlarında bir çocuk geldi ve iPhone'umu kurcalamaya başladı. O köy yerinde yaşayan bu çocuk, telefonu hemen sağa sola kaydırmaya, uygulamalar çalıştırmaya başladı." iOS, daha basit, daha sade bir sistem. Android ise özellikle amaç olarak geliştiricilere hitap ediyor. Ama kullanıcıların %5'i geliştiriciyse, bunu da düşünmek lazım.
Sistemin sadeliğinden bahsettikten sonra, benim için önemli olan bir konu daha var, ondan da bahsetmek isterim. "Orjinallik." Bugün teknoloji tarihini takip edenler bilir ki Android denen işletim sistemi, ilk versiyonundan beri iOS'u kopyalamaya, ondan esinlenmeye devam ediyor. Telefonu yukarı ya da aşağı kaydırdığınızda bir süre daha gitmesinden tutun da UI özelliklerine kadar birçok özelliği kopyaladılar. Tıpkı Microsoft'un 1970'lerde Mac yazılımlarına yaptığı gibi.
Orjinallik birçok alıcı için önem ifade etmeyebilir. Çok üzerinde durmuyorum bu yüzden.
Bir telefon için belki de en önemli özellik, kesinlikle "tasarım." Özellikle beyaz tasarımlara karşı yoğun ilgim var. Tasarımları karşılaştırdığımızda da iPhone 5S'in daha şık durdurduğunu düşünüyorum. Apple'ın amacı, ilk Macintosh'tan beri "sadelik." iPhone'da da bu sağlanmış. Yeni çıkan telefon modelleriyle ilgileniyor ve çoğu zaman onları bizzat deneme şansı buluyorum. Z serisi bana bir anlam ifade etmiyor. Yüzüne boş bakan bir telefon gibi. Ama iPhone kesinlikle sade ve daha canlı duruyor karşınızda. Güzellik görecelidir, tasarım size kalmış.
Apple ürünleri ile diğer ürünleri karşılaştırırken yapılan en büyük hata sistemlerin ihmal ediliyor olması. Mesela Z3'te 3GB RAM, iPhone 5S'te ise 1GB RAM var. Böyle bakınca iPhone geri gibi duruyor olabilir. Ama sistem ve işlemci farkları göz önüne alınmalı. Android için boş kalan RAM, israf edilen RAM demektir. iOS için bunu söyleyemeyiz. Keza iOS'un uygulama gereksinimleri ile Android'in gereksinimleri de çok farklı.
En önemlisi, Apple, A7 ve A8 çiplerinde (5S buna dahil) "metal teknolojisi" adında, gerçekten harika bir sistem kullanıyor. Metal teknolojisi, kullanıcıya "hızlı ve yüksek" grafik imkanı sunuyor. Telefonu olduğundan çok çok daha hızlandırabiliyor. Yani Apple, donanım ve yazılımı birbirine entegre ederek, Android telefonların yapamayacağını başarıyor. Aradaki fark gerçekten büyük. Bir Apple A8 işlemci ile (Z3'te olan) Snapdragon 801 birbirinden çok farklı. A8 1.4 ghz, Snapdragon 2.4 ghz ama Apple, sadece metal teknolojisi ile Snapdragon 801'den kat be kat daha iyi performans sağlayabiliyor.
Kısacası bu iki telefon arasında tercih yaparken, sistem stabilitesine ve güncelliğine, (Sony'nin güncelleme verirken naz yaptığı bilinir. Apple ise hala 4S'lere bile iOS 8.x.x güncelleme desteği sunuyor) tasarımına, donanım teknolojisine bakmakta fayda var. Uzun ömürlü bir telefon içinse kesinlikle, tekrar Apple.
Ek: iPhone 5S ve Z3'ün AnTuTu sonuçları da sırasıyla şöyle; 43600 - 41200