Zam

Türkiye'de şimdiye kadar iki tane baraj yapılıp
sakın haa, aklına bile getirme, bunların yaptıkları hesleri düşündükten sonra, yapmasalar da olur. hem adamlar duble yollar yapıyorlar sen onlara bak. birde icat diyorsun diyorsun da, üniversitelerin hali malum, profların hali malum, argeye ayrılan bütçeler malum. tubitakın ödül verdiği projeler malum (kapağını açınca içinde ışık yanan ekmek dolabı) yaaa daha ne diyeyim ben
 
.............. tubitakın ödül verdiği projeler malum (kapağını açınca içinde ışık yanan ekmek dolabı) yaaa daha ne diyeyim ben....
Cidden böyle bir dalda ödül mü verdiler? Hem de Tübitak..

Kaynak alabilir miyim? Jüriyi merak ettim de?
 
Benim gördüğüm bu kadar zam/zamların nedeni bütçedeki delik.Buradan gelen paralarla başka yerleri finanse etmek borç kapatmak v.s peşindeler
Bu konuda haklısınız zam ın amacı eksik üretim değil kütahya ya 1 milyon yolcu garantili havaalanı yapıp hazine garantisi verecek kadar ileri görüşlü siyasetçilerimizin olması ben kocaeli de oturuyorum şuan ki işim nedeniyle yalova,bursa balıkesir otobanını bir çok sefer kullandım sadece yalova bursa arası 40 küsür tl bursa balıkesir arası 60 küsür tl Osmangazi köprüsüne evim yakın ama bir kere geçemedim 195 tl di geçen sene bizim aracımız doblo_Osmangazi köprüsüne günde 40 dolar artı kdv 40 bin araç garantisi verdiler ve şuana kadar bu sayı yakalanmadı 40 dolar pahalı olduğu için hükümet fiyatta indirim yaptı üstünü hazine ödeyecek diye yine garanti verdi ama sayı bildiğim kadarıyla hala yakalanmadı zaten şuanki sistem de sayı yakalansa bile hazine geçen araçların eksik kalan kısmını yine de ödeyecek!Allah tez zamanda ekonomiyi iyi bilen bilinçli kişileri iktidara getirmemizi nasip etsin inşaallah pandemi den dolayı zaten ülke ekonomisi zor durumdayken miras yedi gibi atalarımızdan kalan fabrika,liman,millipiyango,tekel gibi kurumları üç-beş kuruşa sattık ya da hibe ettik yandaşımızdaki şirketlere soruyorum size tekel in zarar etme imkanı var mı yada millipiyangonun veya çaykur un zarar etmesi nasıl sağlanabilir bu kurumların?hadi zarar etti satarak ne kazandık?bütün bu kurumları değerinden ucuza sattık ve şimdi ekonomi daha kötü eğer ekonomi doğru yönetilseydi bu kurumlar satılınca ya düze çıkmış olurduk ya da satmazdık hala devletin olurdu bu kurumlar ekonomi de bu kadar kötü olmazdı!Hem atadan kalan mirası bitirdik hem de ekonomiyi daha kötü hale getirdik.
Şimdi zam yaparak vatandaşın cebindeki parayı alıp ekonomiyi düzeltmeye çalışıyor iktidar yazık bu millete çok yazık!
 
Eh yani Ustam bende ciddi ciddi Tübitak ödülleri bu tür biir şeye gitti zan ettim ve deminden beri Türbitak sitesinde fink atıyorum :D Allahtan daha ciddi işlerle uğraşanlara gitmiş ödüller.

https://www.tubitak.gov.tr/tr/haber/2021-yili-tubitak-odulleri-aciklandi

Sizin bahsettiğiniz proje "ortaokul" projesymiş ve içeriği led lamda da değil anladığım kadarı ile.Biyoloji alanında verilen ve dolap sıcaklığının sabit tutarak ekmeklerin küflenmesini ve bayatlamasını engellemeye yönelik , bir proje.Dğer projeleri görmediğim için bir şey diyemem ama ortaokul seviyesi için normal geldi bana.Problem cidden en iyi proje buysa o zaman ortaya çıkar ve eğitim seviyemizin hali pür melalini gösterir.
 
...miras yedi gibi atalarımızdan kalan fabrika,liman,millipiyango,tekel gibi kurumları üç-beş kuruşa sattık ya da hibe ettik yandaşımızdaki şirketlere soruyorum size tekel in zarar etme imkanı var mı yada millipiyangonun veya çaykur un zarar etmesi nasıl sağlanabilir bu kurumların?hadi zarar etti satarak ne kazandık?bütün bu kurumları değerinden ucuza sattık ve şimdi ekonomi daha kötü eğer ekonomi doğru yönetilseydi bu kurumlar satılınca ya düze çıkmış olurduk ya da satmazdık hala devletin olurdu bu kurumlar ekonomi de bu kadar kötü olmazdı!Hem atadan kalan mirası bitirdik hem de ekonomiyi daha kötü hale getirdik.
Bu mesele Türkiye'nin bir türlü doğru anlaşılamayan bir meselesi bana kalırsa.

Biz Türkler'de biraz devletçi kafa olduğu için bir şeyin devletin olmasını daha makul ve mantıklı buluyoruz da dünyada işler böyle yürümez ve yürümeyecekte.

Şahsen stratejik kurumlar (Enerji üretim-Savunma ve güvenlik -sağlık ve eğitim v.s hariç) tüm kurumların elden çıkartılması taraftarıyım. Buna Tekel'de dahil , Çaykur da bilmem ne madeni de..

Bir kere şunu bilmek lazım Tüm dünya da memur zihniyeti yavaş, statik ve statükocudur. (bir memur olarak söylüyorum bunu) dolayı ile günümüz dünyasında gereklilik olan esneklik rekabet teknoloji takibi v.s gibi meselelerde hep geri kalır devlet kurumları. Bunun nedenlerini uzun uzun yazmayacağım ama durum budur ve bize mahsusta değildir.

Yani hükümetlerin bu kurumları özelleştirmelerin bir mahsuru yok bana kalırsa. O zaman problem nereden çıkıyor derseniz benim bir aforizmam var: "Biz Türkler doğru işleri yanlış şekilde yapan bir milletiz" diye.

Özelleştirme yapılacak gayet mantıklı ama öyle bir şekilde yapılıyor ki bakınca diyorsunuz ki bitine peşkeş çekildi. Bir tesis yapılacak (yoldur köprüdür v.s) evet ihtiyaç var ama yine öyle bir şekilde yapıyoruz ki astarı yüzünü geçiyor. Bir ihaleye çıkılacak şartnameye bir bakıyorsunuz bir yeri veya kişiyi işaret ediyor...böyle uzar gider.

Bu işleri zamanında yapıp (ki zamanın da derken kastım II.Dünya savaşı sonrasıdır) devlet sadece işine (Yasama yürütme ve denetleme) baksaydı, satılan kurumları dünyaya entegre edecek şekile getirebilseydik bu gün philip morris yada JTC yerine Dünyada Tekel diye bir olgu olurdu, yada Çaykur elindeki ürünleri dünyaya satıyor veya Telekom bir Vadofone...Zira devlet eli ile ticaret olmuyor dünyada hele ki bizde hiç olmaz. Çin bile bunu zamanında kavradığı için devletin gözetiminde özel şirketler kurup dünya ile rekabete girdi.

Bu biraz ekonomik bakış ile alakalı heralde.Sol bakış özelleiştirmeyi hiç istemez, sağ bakış liberalizm nedir,kapitalizm nedir bilmeden başka amaçlar güderek özelleştirme yapar..

Sonra niye burnumuz bir yerlerden kurtulmuyor....
 

Forum istatistikleri

Konular
128,833
Mesajlar
920,849
Kullanıcılar
450,925
Son üye
mebulut

Yeni konular

Geri
Üst