öncelikle devreyi breadboard üzerinde deneyerek çalıştırıp vermiştim. şemaya uyarak herşeyi doğru yaptıysan mutlaka çalışması gerekir. bağlantı hatası yapmadığına kesin emin ol.Merhaba hocam devreyi yaptım fakat enerjiyi verdiğimde düğmeye basmadan role çekiyor 12 saniye sonra bırakıp 3 saniye sonra tekrar çekiyor devreyi proteusta yaptım gayet düzgün çalışıyor ama yaptığım devrede olmadı sadece elimde 1n4148 diyot yoktu onun yerine 4007 kullandım ondan olma ihtimali varmı
devreyi kurduğun board üzerinde kısadevre ve temazsızlık olabilir buna dikkat et. başıma çok gelen birşey bu.
1n4148 diyotu çok kritik değil o olmasa bile çalışır.
devrenin +5v beslemesine bağlı 100uf kondansatörü eklemeyi ihmal etme. entegre beslemesine yakın bir noktaya ekle. bu olmadığında entegre kendi kendine tetiklenebilir.
4013 entegresini bir çok farklı firma üretiyor. bunların çalışma şekli aynı olsada yapısal özellikleri birbirinden büyük farklılık gösterebilir. yani benim elimdeki 4013 ile senin elindeki birbirini tutmamayabilir. ayrıca, kalitesiz yada defolu malzemeler hatalı çalışmaya neden oluyor.
son olarak, devrenin besleme kaynağı sorunlu olabilir. mümkünsa kaliteli bir adaptör ile çalıştır.
şimdilik aklıma gelenler bunlar ama senin söylediğin gibi devrenin ilk açlışta rölenin 12 saniye boyunca çalışması imkansız. biyerde bağlantı hatası yapmış olma ihtimalin fazla gibi görünüyor ama yaptığın devreyi incelemeden kesin konuşamam.