Zamanlayıcı nasıl kullanılır

erdemxflx

Üye
trafik lambası uygulaması yapıcam ama simğlasyona girince hata veriyor.
güç direkt çıkıp tp zaman rölesine gidiyor.
örnek bir zamanlayıcı programı gösterebilirmisiniz ?

ne olsun istiyorsun zamanlayıcıda anlayamadığın nedir genç
Direkt zamanlayıcının nasıl çalıştığını kullanıldığını anlamadım. 10. Sınıf otomasyon okuyorum ve proje yapıcam
Zamanlayıcının bağlantısını, nasıl kullanıldığını kısaca anlatabilirmisin?
Kusura bakma istediğimi tam anlatamadım.

Direkt zamanlayıcının nasıl çalıştığını kullanıldığını anlamadım. 10. Sınıf otomasyon okuyorum ve proje yapıcam
Zamanlayıcının bağlantısını, nasıl kullanıldığını kısaca anlatabilirmisin?
Kusura bakma istediğimi tam anlatamadım.
Önceki sorulardan TIA Portal kullandığını tahmin ediyorum. Yaygın olarak kullanılan 3 adet zamanlayıcı var. Bunlar TON, TOF ve TP.

Bu zamanlayıcların hepsinde IN, PT girişleri var. Çıkış olarak da Q ve ET çıkışları var.

TON timerın IN girişi aktif olduğunda PT girişine atadığın süre kadar sonra Q çıkışı aktif olur. IN girişi aktif olmadığında Q çıkışı aktif olmaz. Örneğin motor1 çalıştıktan 5 saniye sonra motor2 de çalışsın gibi bir şart varsa TON kullanmak mantıklıdır.

TOF timerın IN girişi aktif olduğu anda Q çıkışı da aktif olur. IN girişine gelen sinyal kesildikten sonra Q çıkışı PT girişine atadığın süre kadar daha aktif olmaya devam eder. Örneğin motor1 ve motor2 aynı anda çalışsın, motor1 durduktan sonra motor2 5 saniye daha çalışsın gibi bir şart varsa TOF kullanmak mantıklıdır.

TP timerın IN girişine sinyal geldiğinde Q çıkışı PT süresi kadar aktif olur ve sonra deaktif olur. Tekrar aktif olması için IN girişi önce kesilmeli sonra tekrar verilmelidir. Örneğin motor 1 çalıştığında motor2 de 5 saniye çalışıp dursun gibi bir şart varsa bunda da TP kullnılabilir.

Forum istatistikleri

Konular
129,960
Kullanıcılar
452,890
Son üye
UTOCO

Yeni konular

Geri