Ups kartı üzerindeki bağlantılar.

veysel28

Profesyonel Üye
Arkadaşlar elimde şuan 850 VA tunçmatik lite ups var.Resimdede gördüğünüz gibi ups kartı üzerinde orjinalinde kullanılmayan beş pinli soket mevcut.Bu soket uçlarında siyah yeşil 12,5v civarı, siyah kırmızı 5-6 v siyah sarı 0 v gibi değerler var.Bu uçlardan siyah kırmızı olana 5vdc fan bağladım ups sanki korumaya geçiyor.Buzzer ötmeye ve çıkış gerilimini kesmeye başlıyor.Diğer uçlardada durum aynı .Sormak istediğim buradaki uçlar ne anlama geliyor.Ptc bağlıyacaktım oda nc olduğundan cihazı korumaya alıyor.Acaba ntc m bağlamalıyım . IMG_20140130_145203.jpg

Kablolar kesik o soket orjinal mi, bunun haricinde cihaz çalışıyor mu, esas soru sıkıntın nedir veysel28 şema temin edebilirsen elimden geleni yapmaya hazırım.

Ups 12v 9 a olan aküsünün yerine 12v 90a akü kullandım soğutma için ups çıkışına 220v röle bağlayıp 5vdc fanı kontakları aracılığı ile besliyorum.Ups üzerindeki 5vdc yi kullanamayınca bende 5vdc çıkışlı telefon şarj cihazını röle kontaklarından geçirip fanı enerjilendiriyorum.İki gün içinde akü 13.68 v tan 13,70 v a kadar yükselmiş.:) Yani bir günde 0,01 v artış oldu.Oyüzden bu cihaza ileride termostat devresi ve volt amper bilgilerinin olduğu digital gösterge yapmayı düşünüyorum.Tabi önce cihazdan ne kadar verim alırım daha test etmedim yani yük bağlamadım.Vermli olursa dediğim gibi ups içindeki soketin ne işe yaradığını bilmem gerekecek.Belki aşırı sıcaklık koruması yada aşırı yük korumasıdır diye tahminlerimde var.

Kablolar kesik o soket orjinal mi, bunun haricinde cihaz çalışıyor mu, esas soru sıkıntın nedir veysel28 şema temin edebilirsen elimden geleni yapmaya hazırım.
Ustam şemasını çok aradım aslında ama bulamadım.Soket girişi orjinalinde boştu dişi soketi ben taktım ( 27mhz uzaktan kumandalı arabanın içinden çıkma dişi soket )yani orjinali pcb üzerinde erkek 5 pinli boş soket var.
Not soketi takmadan cihaz normal çalışıyor. Orjinalinde zaten herhangi bir bağlantı yapılmamış.

Son düzenleme:
Soket çevresinde etikette ne yazıyor entegreye gidiyorsa servis soketi olabilir (arka kısımda seri port vardır programlamayı bunun üzerinden yapıyorlar) veya sizin yaptığınız şekil gibi belli kritik voltajları okumak için olabilir.

Etikette soket numaralandırması yazıyor CN02 diye.Dediğin gibi servis soketide olabilir voltaj okumak için. Çünkü sokete yük bağlayınca cihaz buzzer ötmeye başladı korumaya geçti yani besleme çıkışı falan olamaz.En mantıklısı servis soketi olabileceği. Eğer öyle ise buradan besleme çıkışı alamam öylemi.Peki elimde 105 santigrat dereceli ptc var işimi görürmü trafoya mı yoksa transistörleremi monte edeyim.Hangisi daha mantıklı.

Sonuçta ikisi birbirine bağlı biri olmazsa diğeri de olmaz gibi düşünüyorum çokta gerekli değil gerek olsa fab koyardı. Bir de neye göre seçtin 105 hesap kitap yapmadın

105 i özel olarak seçmedim ustam elimde başka smps den çıkma vardı onu değerlendireyim diye düşünmüştüm.Hesap falan yapmadım. :) 105 te yüksek gibime geldi aslında.Belki kartta aşırı yük koruması vardır mikro işlemcilerle yapılıyorsa bilmiyorum ama ptc ntc yok devrede sanki.

Elime daha küçük güçlüsü geçmişti incelediğimde arkada prizlerin orda termal Sigorta olduğunu gördüm üzerinde yuvarlak uçlu butonu var "press" yazar veya yakınlarında yassı koyu kırmızı renkte yanlışım oksa çıkış prizinin (kabloların) aşırı ısınmamasında rol alıyor.

Forum istatistikleri

Konular
129,793
Kullanıcılar
452,587
Son üye
merdabe

Yeni konular

Geri