trafodaki sabit grup ne işe yarar

Siz otomatik kompanzasyon sistemi deyince ne anlıyorsunuz ? Sabit grup yalnızca trafo sargılarından doğan endüktif yükü kompanze etmek için konulur ve ana şalter öncesi yani akım trafoları öncesi konur. Bu neden yapılır çünkü akım trafoları trafonun sargılarından doğan endüktif yükü görmez. Geriye işletmenizin endüktif yüklerin kompanzasyonu kalır bunu otomatik kompanzasyon sistemi halleder adı üzerinde otomatik ihtiyaca binayen kondansatör devreye alındığından buraya sabit kondansatör konulması son derece mantıksız ve yanlış bir uygulamadır.
Otomatik kompanzasyon sistemine sabit koyup gece ve hafta sonu yüklerin azalmasıyla kapasitife giren bir çoktesisi bu sabiti iptal ederek kurtarmışımdır bu hatayı maalesef sizin gibi mesleğin içinde olan kişilerde yapabiliyor...

Benim " Otomatik kompanzasyon sistemine sabit koymak " tan anladığım ile sizin bahsettiğiniz şey farklı sanırım. Ben , otomatik kompanzasyonu olan bir sistemde, sabit grup kullanılmaz şeklinde anlıyorum bu dediğinizi. Yaptığım açıklama ile, sizin yaptığınız açıklama farklı değil gibi geldi bana. Acaba siz ; " sabit kondansatör, akım trafosundan önce bağlanır. Fakat , otomatik kompanzasyon olan kısma, yani akım trafosundan sonraya, sabit bir grup bağlanmaz " mı demek istiyorsunuz? Eğer bunu diyorsanız, zaten açıklamamda da gördüğünüz üzre hemfikiriz.
Aynı hatayı , sizin gibi mesleğin içinde olan kişiler de yapabiliyor. bu ne demektir ki? Zaten mesleğin içinde olmayan, yani elektrikçi olmayan adamın , kompanzasyon panosunda ne işi var?
Kastınız, profösyönel olarak kompanzasyon işi yapmak ise, ben o mesleğin içinde değilim. Kompanzasyonla uğraşım , tamamen amatörcedir ve sadece kendi çalıştığım işletmenin işleri ile uğraşırım. Siz benim burada ne hatalar yaptığım konusunda nasıl fikir yürütebiliyorsunuz ki?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Sayın analizör, konu biraz eskimiş. Fakat sizin yazdığınız mesajda , Otomatik kompanzasyon ünitesine sabit grup konulmaz ifadesine katılmıyorum.. Otomatik kompanzasyon sistemi , akım trafosundan sonraki yükleri kompanze eder. Akım trafosundan önceki , OG/AG trafoyu kompanze edemez. Siz oto kompanzasyon ile , ideal bir şekilde tesisi kompanzae ettiniz diyelim. Trafonun endüktif yükü ne olacak? Ölçüm OG den yapılıyorsa, direkt olarak sayaca yansıyacak. İşletmeyi ve trafoyu ayrı düşünmek lazım. Hiç yük yokken trafoyu sabit kondansatör ile, güzelce kompanze edersiniz. sonra yüke göre oto kompanzasyon yaparsınız. Yük azken ya da hiç güç harcanmazken kapasitif ceza yenmesi, tamamen işletmenin kompanzasyon yapan firma seçimindeki talihsizliği ile alakalıdır. Yüzde üç diye bir oran yoktur.Var olduğu söylenilen bu %3 lük sabit , fikir vermek amacıyla , yaklaşık bir değer olarak ortaya çıkmıştır. siz oraya trafonun kalitesini, ısınmasını, soğumasını düşünmeden %3 e yaklaşık bir sabit koyarsanız, ve test etmeden bırakırsanız, işletme yükte iken , çekilen aktif gücün fazlalığı ve oto kompanzasyon, bu fazla kapasitifi örtecektir. ama işletme tatil olduğunda, kapasitif fazlalığı olacaktır. Aynı şekilde, kapasitif azlığı da olabilir. Eminim ki, işletme tatil olduğunda ve oto kompanzasyon devreden çıktığında, sabit grubu olmadığı için ceza yiyen işletme de gören arkadaşlarımız olmuştur.

Sizin yazınızdaki koyu harflerle belirttiğim kısıma istinaden cevap verdim. Bu cümleyle benim anlattıklarımı bağdaştırıyorsanız! diyebileceğim bir şey yok. Mesleğin içine girmiş derken kastettiğimde tecrübeydi. Açıklamalarımla hem fikir olduğunuzu söylenişsiniz o halde sorun yok.
 
trafoda sabit grup varsa ölçüm O.G tarafındadır.HEsap yöntemi şu şekilde olacak:
Trafonda mutlaka % Io değeri vardır ve etikette yazar.YAni trafonun boşta iken sargıların çektiği akım

Qc = (3)^0,5*380*In*%Io

Burada Qc senin kondansatör gücün
In trafonun gücüne göre nominal akımın
%Io=5 yazarsa 0,05 alınacak

fakat ölçüm O.G tarafında değilse cezaya girmezsin ama şebekede gerilim düşümleri meydana gelir sabit grup koymazsan.

BU HESAP DOĞRU MU? MESELA 1600kVA TRAFO'DA. %3 DERSEK 50kVAR. KULLANIRIZ. AMA FORMÜLÜ KULLANIRSAK;
Qc = (3)^0,5*380*In*%Io
Qc = 1,732*380*2430*0,013
Qc = 1,732*380*2430*0,013
Qc = 20 kVAR

ARADA BÜYÜK FARK VAR. SİZCE HANGİSİ DOĞRU?
 
BU HESAP DOĞRU MU? MESELA 1600kVA TRAFO'DA. %3 DERSEK 50kVAR. KULLANIRIZ. AMA FORMÜLÜ KULLANIRSAK;
Qc = (3)^0,5*380*In*%Io
Qc = 1,732*380*2430*0,013
Qc = 1,732*380*2430*0,013
Qc = 20 kVAR

ARADA BÜYÜK FARK VAR. SİZCE HANGİSİ DOĞRU?

dediğim gibi , %3 yaklaşık bir değer. %4 diyen de var. Trafonun yapılışına, malzemesine, çalışma şartlarına göre değişir. en doğrusu , analizörle bakmak. daha basit ve doğrusu ise , trafoyu boşta çalıştırıp, sayacı okumak. sonra en az 4 saat sonra ( mümkünse 24 saat dursun) tekrar sayacı okumak. sayaçtaki endeksi, çarpanla çarpıp, değer aldığımız süreye saat cinsinden bölmek. Çıkan sonuca mümkün olduğunca yakın değerde bir kondansatörü, sabit olarak bağlamak.
Tabii trafo boşta iken, demir kayıpları var, yükte iken, işin içine bakır kaybı da giriyor ve, aktif tüketimi artıyor. Bu da demektir ki, yaklaşık değerler kullanılır ve biraz deneme yanılma ile bulunabilir. Genel olarak yükteki bakır kayıpları çok bir şey ifade etmiyor. Çünkü yükteyken ag kompanzasyon devreye giriyor ve, çekilen endüktif, basılan kapasitif ve çekilen aktif değerler, trafonun kayıpları yanında çok büyük kalıyor ve trafonun kayıplarını ve reaktif tüketimini , ihmal edilebilir değerlere çekiyor. Tabii ki, trafodan az enerji çekildiği anları ya da boştaki çalışmaları düşünerek, kesinlikle trafoyu kompanze etmeyi ihmal etmemek lazım.
 
arkadaşlar cahilliğimi maruz görün
bu trafodaki sabit grup tam olarak ne işe yarıyo niçin konuyor bilmiyorum
bunuda şunun için soruyorum bizim fabrika 4 gün çalışıyor 3 gün kapalı malum ekonomik kriz biz bu sabiti kapatmazsak kapasitif yazıyor fab. açarken bunu açmasak hep kapalı kalsa bişey olurmu kompanzasyon sisteminde bolca kondansatör var o sabitin açığını rahatlıkla kapatabilir.
cevaplarınız için teşekkür ederim

arkadaşım trafon boşta iken kayıpları önleme maksadıyla sabit grup kondansatör kullanılmakta ve bunun en güzel yolu sabit kondansatör grubunu 10+20 kumanda edecek 1-0-2 pako ile devreye alıp çıkartmalısın otomatik konpanzasyonunuz trafoya baglı yani akım trafolarından önce ki sabit grubu görmez
o.g den kompanze edilseydiniz dediginiz olurdu
 

Forum istatistikleri

Konular
128,191
Mesajlar
915,734
Kullanıcılar
449,965
Son üye
Pentium55

Yeni konular

Geri
Üst