Şehir Işıkları

manyeto

Üye
Katılım
14 Nis 2009
Mesajlar
353
Puanları
6
Yaş
43
Konum
Usa
merhaba arkadaşlar

gece uzaktaki bir yerleşim yerine baktığımızda aydınlatma ışıklarında bir titreşim sezilmektedir. hatta o yerleşim yerine ait bir bulvar veya ana cadde varsa yol aydınlatması çok uzaktan bir çizgi gibi gözükmektedir. birde bu aydınlatma 3 fazlı ve dengeli yapılmışsa açıkca simetrik biçimde 50 hz lik titreşim ve 120 derecelik faz farkının etkisi görülebilir

oysa aynı titreşimi yakından farketmemiz mümkün değildir. aydınlatma için kullanılan enerjinin titreşimli özelliği neden kaynaktan uzaklaşıldıkça belirginleşmektedir?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
O frekans yüzünden değil, hava akışının gözümüze gelen ışığı kırmasından dolayı titreşim görüyoruz.
 
Hava akımlarından dolayı öyle görülüyor.

3 fazlı aydınlatma dediğinizin aksine ışıklardaki titreşimi engeller.
 
flıke arkadaşım doğru söylüyor.uzaktan ya da yakından frekans dalgalanmasını gözümüzün algılaması mümkün değildir.ışıgın uzak mesafelerden yanıp sönmesi ışıgın dalga boyunun mesafe uzaduıkça bozulmasındandır.buda atmosferik nedenlerden kaynaklanır....
 
Bencede ışık kaynağından uzaklaştıkça ışıkta dalgalanmalar oluyor. Açık havada yıldızlara baktığımızda da yanıp söndükleri hissine kapılırız. Fakat daha büyük ışık kaynaklarına mesela ay'a baktığımızda titreşim olmuyor. Demekki ışık kaynağı küçüldükçe göz yanılması olabilir diyebiliriz.
 
Bencede ışık kaynağından uzaklaştıkça ışıkta dalgalanmalar oluyor. Açık havada yıldızlara baktığımızda da yanıp söndükleri hissine kapılırız. Fakat daha büyük ışık kaynaklarına mesela ay'a baktığımızda titreşim olmuyor. Demekki ışık kaynağı küçüldükçe göz yanılması olabilir diyebiliriz.


Bu da bizim anlattığımızla aynı şey. Burada bir fark olarak şu var. Yıldız dediğimiz olguların ışıkları dünyaya Işık yılı mertebesinde ulaşır. Yani bu şu demek, bir ışığı belirli bir hedefe belirli bir güçte gönderdiğinizde 1 Yılda aldığı yol=1 Işık yılı. Ve bu ışık kuvveti gözümüze ulaşana dek bir çok yıpratıcı faktör içerisinden geçer. Hava akımı, Nem gibi..Göz yanılması diye bir şey yok aslında. Bu temellerini Willebrord Snellius'un ortaya attığı Snell kanunuyla ilgili. Basitçe ışığın belirli etkenlere göre kırılabilir olması gibi. Tıpkı aynanın görüntümüzü yansıtması, su bardağına konulan bir çay kaşığının yan profilden baktığımızda kırık görünmesi gibi. Bu kanun bilişim teknolojileri konusunda Optik elektroniğin temelini oluşturuyor. Toparlamak gerekirse Ay ışığının titreşimsiz görünmesinin nedeni: ışık kaynağının Alt ve üst limitlerden çok büyük olması nedeniyle, gözlerimizin bu titreşimi ışığın kırılmasını algılayamaması diyebiliriz.. Çünkü ışık kaynağı kütlece ve kuvvet olarak hem çok güçlü hem çok yoğun. Yıldızların ışıkları ise küçük ve zayıf olduğundan dolayı gözümüz bunu algılayabiliyor. Tıpkı insan kulağının 10-22Khz arası olmayan sesleri (Yanılıyor olabilirim) duyamaması gibi düşünün.
 
arkadaşlar çok parlak bir yaz gecesi uzaktan bir şehire yine baktım
ve kesinlikle bariz biçimde kendini belli eden periyodik dalgalanmalar mevcuttu
hatta uzun bir caddenin yol aydınlatmaları 3 fazlı beslendiği için 120 derecelik
simetrik kaymayı dahi hissede biliyordum.

bu kesinlikle havanın veya atmosferin ışığı eğip bükmesi değil bariz 50 hz titreşimin çok uzaktan farkedilmesiydi aradaki mesafe yaklaşık 20 km
sizde bir şehri gece uzaktan izleyin beni anlayacaksınız
 

Benzer Konular

Forum istatistikleri

Konular
128,973
Mesajlar
922,213
Kullanıcılar
451,168
Son üye
fpolytee

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst