Üzerimden 2000 A geçti

Elektroniğin temeli elektriktir.
ne alaka diceksiniz haklısınız -ki şu;

kendinizi ölçü latei yerine koyun olaya öle bakın ne demek istediğimi anlarsınız.
AC ölçüm yaparken ölçü aletiniz Dc kademesindeyse :) yeni bir ölçü aleti alma zamnınız gelmiş demektir.
Arkadaşın çarpılmama sebebine gelincede Amper ne kadar yüksek olursa olsun voltaj düşüklüğünden.
İnsanı çarpan amper değil Voltajdır.bunuda çk basit bir deneyle yapabilirsiniz. :) örnek: 150v 3 amper (atıyorum,) dc voltajı tutun ne kadar çarptıgını göreceksiniz.
 
arkadaşlar çok yanlış bilgiler veriyorsunuz. Yok akım çarpar yok gerilim çarpar.vücut direnci şu kadar Kohm bu kadar Mohm. Okudum hayratler içinde kaldım:( .....Bu konu oldukça karışıktır.Yüksek gerilim tekniği kitaplarından yüksek gerilim hakkında bilgi edinmenizi şiddetle tavsiye ederim.Elektrik V=I*R DEĞİLDİR!!!! lütfen elektro-manyetik alan teorisi kitaplarından da bilgi edininiz.
 
Insan vucudunda zarar gorme(yani carpilma) 30ma den fazla akimlarda olusur.Bu akimda insan vucudunun direnci goz onune alindiginda 50v un uzerinde olusur.(bu yuzden kacak akim roleleri 30ma dir.)
***I=V/R***
24 voltta carpilmak ta mumkun.
Dilinize 24v gerilim uygularsaniz oda carpar.Neden direnc dustu akim dogal olarak artar.
 
Düzeltme(bu yuzden kacak akim roleleri 20ma dir.)standart olarak kaçak akım röleleri 30 mA dir.
 
Evet haklısınız 30 mA insanı öldürmeye yeter. Çarpılma 1mA de de olur. hatta öldürürde.
Bence bu konu 5 açıdan incelenmelidir. Su tankı örneği ile bir benzetme yapmaya çalıştım
1-Gerilim
2-Akım (geçebilen miktar / toplam dirdenç)
3-Kapasite
4-Zaman
5-Hal (durum)

İlk olarak bir potansiyel fark olmalıdır (gerilim) potonsiyel fark olmadan zaten hiç bir şeyden bahsedemeyiz. En önemli konu budur. Ve bu potansiyelin bir değeri (yüksekliği, voltajı) olmalıdır. Ve bu değerin bir de kapasitesi olmalıdır. Şöyle düşünün yeden 5-10 gramlık bir çakıl (KÜÇÜK ÇAKILLARDAN) torbasını 220 cm yüksekliğe kaldırdık. çakıl torbasına bir potansiyel kazandırdık bunun yüksekliği (değeri, voltajı) 220 diyebiliriz ama kapasitesi 5 gramdır. yani torbanın ağzını tam açsak bile en fazla 5 gram çakıl düşer. basit bir çakmak manyetosunda 4-5 bin volt gerilim oluşur. Fakat torbada 1-2 tane çakıl olduğu için 40-50 metreden kafamıza 1-2 tane çakıl düşmüş gibi etki yapar. Bir meger de de 2-3 bin volt oluşur çakıl miktarı biraz daha fazladır daha çok tesir eder ama öldürmez. Burada zaman ve hal mevzu devreye girer çakmak manyetosunun yada megerin enerjisi süreklimi olacak yada kaç saniye olacak ve bize nasıl tesir edecek. Çakıl taneleri kafamızamı çarpacak kafamıza çarpıyorsa kafamız yeterince KALINMI ? (Bir arkadaş 24 voltu ağzına değirme örneği vermişti. Gerçekten de enerji kalp üzerinden geçerse farklı olur. Hatta o anki pisikolojik durumumuz dahi vucut direncini etkiler)

Kısaca konuyu sadece akım ve gerilim olarak almayın. Bir çakıl torbası düşünün içine istediğiniz kadar çakıl koyun istediğiniz yükseklige kaldırın istediğiniz kadar çakıl düşürün. Neticede belirli bir yükseklikten düşen çalıllar bize zarar vermez ama çok yüksekten düşen tek bir tane dahi kafamızı delmeye yeter.
Örneğin lastik eldiven ile dokunursak çarpılmayız. Lastik eldiveni kafamıza taktığımız baret varsayın 10 metreden biraz çakıl düşse korur ama 1000 metreden o çakıllar mermi gibi olur bareti deler geçer..... Tabiki eldivenin (baretin) kalınlığı yapıldığı malzeme önemlidir.

Evet kaçak akımlar 30 mA göre yapılar 220 votta 30 ma peki 20.000 votta 5 ma ne yapar ? hele sürekli olursa ?
 
Sn.edremit,çeşitli konularda bir çok yazınızı beğeni ile okumuştum.Bu yazınız kafama yatmadı, iyi düşünün lütfen.Akım akımdır kaynak gerilimi ne olursa olsun.İnsan vücudundan hangi gerilim seviyesinde olursa olsun geçen 30 mA den sonraki akımlar ölümcül olabilir.Saygılarımla...
 
Su örneğini yazarken umarım teşbihte hata olmaz bu örnekler olayı % 100 izah etmez diye belirttim.

Yazılarım çoğunlukla alıntı olmayıp kişisel düşünce ve tecrübelerimdir hata olabilir. Genellikle "bence şöyledir, böyledir" demeyi uygun görürüm. Burada da bence diye izahat etmeye çalıştım.

Konu başlığı açısından olmasa da gidişatı açısından önemli bir konudur bu nedenle örnekleyerek anlatmaya çalıştım. Yapıcı eleştiriler çok faydalı oluyor benim de düşüncelerimi sınamama neden oluyor. tknsyn arkadaşa teşekkür ederim + pop.

Konuya dönersek evet insanı çarpan akımdır akımı oluşturan gerilimdir. İnsanın vucut direnci sabit kabul edilirse ( terli, ıslak, nasırlı, heyacanlı, bebek, yaşlı,kalpten geçti, ayaktan geçti .... durumlarını yani 5 şık hal'i göz ardı edelim ve direnci sabit kabul edelim) ne kadar akım geçeceğini gerilim belirler. Dikkat edilirse akım ve direnç ayrı ayrı değilde 1 madde olarak yazılmıştır. Zaman kunusunda sanırım tartışılacak bir husus yoktur. Gerilim ve kapasite konusu ise belirleyicidir. Gerilim ile ilgili yazdığım yükselik, mesafe örnekleri gerilimin arttıkça tehlikenin de artacağını vurgulamak içindir. Arkadaş üzerimden 2000A geçti diyor dikkat ederseniz örneklerde akımın gerilim ile ilişkisinin doğrusal olduğunu vurgulamaya çalıştım bize zarar verecek akımın ancak belirli bir gerilimden sonra meydana gelebileceğini izah etmeye çaıştım. Bu örnekler hangi mesafeden ne kadar konularının gözünüzde canlanması içindir.
Günümüzde bilimsel verilere göre 5 mA hissedilebilen ve sinir hücreleri için zararlı olan fizyolojik etkileri olan akımdır. 16 mA den sonra insan kaslarının kontrolünün kaybolduğu, 20 mA den sonra solunum sisteminin etkilendiği, 100 mA civarında kalp kasılmalarında düzensizlik oluşutuğu, 2 A civarında ise organların yanarak tahrip olduğu kabul edilmektedir. Aşağıda hayli olmayan 1 örnek daha yazacağım açıkçası kimin kafasına nasıl yatar bilmem ama gerilim ve kapasite konusunda yukarıda anlatmaya çalıştığım aykırı gibi görünen örneklerin bazı gözlemler sonucu oluştuğunu anlatmaya belki faydası olur. 20.000 volta 5mA olurmu sorusuna belki cevap olur.

Hepimiz biliriz duyup okumuşuzdur 34 500 volt OG ye değen hatta yaklaşan kişiler çarpılıp ölmüştür. Bu acı kazalar çok sık karşımıza çıkar. Daha önce statik Elektrik ile ilgili bir konuda bahsetmiştim çalıştığım fabrikada sunta ve kağıdı bir arada tutmak için statik elektrik kullanırız. Bunun için + / - 35.000 volt üreten bir sistemimiz var. En önemli parçaları 2 adet 100 watt lık trafo. Bu 2 trafonun çıkışları yaklaşık 2 metre uzunluğunda protolin kaplı testere dişine benzer çubuklara gider arasından sunta ve kağıt geçerken birbirine yapışır. Bunların kabloları buji kablosu gibi oldukça kalın izoleye sahiptir hatta bazen çok tozlanırlarsa kablodan şaseye atlama dahi olur. 2 çubuk arasında yaklaşık 10-12 cm mesafe vardır. Ara sıra malın cinsine veya havanın rutubetine göre biz bu çubukları birbirlerine biraz yaklaştırıp uzaklaştırırız fazla yaklaştırdıkmı aralarında atlama olur kıvılcımı gözle görürüz "çat, çat, çat" sesini duyarız sistem kısa devrede kendini koruyor (bu güne kadar sadece 1 defa trafo yandı.) Burada birkaç defa operatör arkadaşlar çarpıldı tam çalışma anında arada kalan bir kağıt parçasını almak için elini sokmuş yada bize haber vermeden çubukları ayarlamaya çalışmış ..... Evet adamlar 35.000 / 70.000 volt ile çarpılıyor ve (şükür) bir problem yok. Elim yandı, 100 tane iğne battı, deldi geçti, çok fena oldum ... gibi anlatıp gülüp geçiyorlar.
Bence voltaj ve kapasite konusu önemli arkadaşlar bu örnek ile beraber manyetolu çakmakları, megerleri, Televizyon trafolarını bir daha düşünün. Yok 220 santim yok 30 metre ... yok 1 litre su yok bir torba çakıl ile anlatmak için çabaladığım konuyu kendinize göre yorumlayın. Saygılar
 
edremit ' Alıntı:
...Gerilim ile ilgili yazdığım yükselik, mesafe örnekleri gerilimin arttıkça tehlikenin de artacağını vurgulamak içindir...
...Bence voltaj ve kapasite konusu önemli arkadaşlar ...
Edremit, yazdıklarınız doğrudur.
Biz iş yerinde boş vakitlerimizi değerlendirmek için (biraz da meraktan), eski , bozuk bir akım trafosunu tamamen parçaladık (Sayaç için kullanılan bir akım trafosu.). Nüve üzerine, primer tarafı olarak 2,5mm2'lik kablodan 30-40 sipir sardık. Sekonder olarak 35mm2'lik kabloyu 1 sipir sarıp ucunu kısadevre ettik. 2000W'lık ısıtıcıyı primere seri bağlayıp enerjiyi verdik (Yaklaşık 10A'lik).
Kısadevre ettiğimiz sekonderin akımını pensampermetre ile ölçtüğümüzde 100 - 130 amper akım değeri gördük. Kısadevreli primer ucunu açıp gerilimini ölçtüğümüzde ise sadece 80 - 100mV vardı. Bu akım trafosu 10VA'lik bir trafo. Küçük güçlü.
Bağlantıları çıpak elimizle yaptık gene bir şey yok.
Primerdeki 1 sipiri artırınca doğal olarak gerilim artıyor, akım azalıyor.
Elektrikten biraz anlayan arkadaşları çağırıp gösteriyoruz "Bak 100 amperi elimle bağlıyorum" diye. Sonra anlatıyoruz Akım-Gerilim olayını, trafo çalışma prensibini. Eğlence oluyor gülüyoruz.
Sonuç olarak;
Akım değeri yanlız başına düşünüldüğümde tam anlamını veremiyor. Gerilimin miktarı da önemli.
 
genç arkadaş ' Alıntı:
Kısadevre ettiğimiz sekonderin akımını pensampermetre ile ölçtüğümüzde 100 - 130 amper akım değeri gördük.

Selam

Gördüğünüz bu değer sekonder uçlardan geçen akım, sizin üzerinizden geçen akım ise çok daha düşüktür.
 
Tabii ki. Aynı şeylerden bahsediyoruz. Vücut direnci var çünkü. Sekonderdeki kablo direnci yok gibidir.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,880
Mesajlar
930,991
Kullanıcılar
452,753
Son üye
Emrecannnn

Yeni konular

Geri
Üst