İş güvenliği topraklama direnci

Olay verdiğim pdf dökümanın aşağıda belirttiğim kısmında özetlenmiş daha yoruma gerek kalmadığını düşünüyorum.

3.8) TN sistemlerinde, aşağıdaki koruyucu düzenlerin kullanılması kabul edilir:
-Aşırı akım koruma düzenleri,
-Artık (kaçak) akım koruma düzenleri
İstisnalar:
-TN-C sistemlerinde artık akım koruma düzenlerikullanılmamalıdır.
-TN-C-S sisteminde bir artık akım koruma düzeni kullanıldığında, yük tarafında bir PEN iletkeni kullanılmamalıdır. Koruma iletkeni ile PEN iletkeninin bağlantısı, artık akım koruma düzeninin kaynak tarafında yapılmalıdır.


Kaçak akım koruma sisteminde ayarlanan değer yani açma eşik değeri bildiğiniz üzere akımdır. Kaçak akım koruma sisteminin tek handikapı ana panolarda doğal kaçak akımlar birleştiği için 300mA üzerine çıkmasıdır bu tip durumlarda yük farklı şalterlerden beslenmeli yani bölünmelidir. Aksi taktirde yangın tehlikesi ve ana panoya elle temasta can güvenliği zafiyeti oluşur.
Yani ister ahmet 50V'u kabul etsin ister mehmet 55v desin önemi yok. Kaçak akım korumada açma eşik değeri hayat korumada 30mA, yangın korumada 300mA'dir. Bilinmesi gereken budur.
 
Son düzenleme:
Yok ben 50V referansını olması gereken topraklama direnci hesabında kullanılabilirliği için kafama takıyorum diyorsanız bununla ilgili Elektrik tesisleri topraklama yönetmeliğinde bir madde var. O yüzden içiniz rahat olsun.

iv) Hata gerilimi koruma düzenleri kullanılıyorsa, yardımcı topraklayıcının topraklama direncinin 200 ohm’u, istisnai durumlarda 500 ohm’u geçmediği kontrol edilmelidir.
 
Bence boşu boşuna tartışma oluşturacak şekilde karşılıklı yazışmamızın anlamı yok. ETTY 'nin TN sistemlerdeki topraklama direnç hesap yöntemlerine bakın, zaten dediklerimi görürsünüz. Bu formüllerin nereden geldiğini merak ederseniz de, internetten de erişebileceğiniz bazı konuyla alâkalı teknik yazılarda da bunları görebilirsiniz.

TN sistem şartları içinde, "50 (V)/koruma elemanın ilgili şartlarda açmasına yönelik akım değeri (A)" şeklinde bir ifade görebilen olursa, bana da haber versin.
 
Öyle bir ifade yok, çeşitli şekillerde ifade etmeme rağmen anlaşılamamışsız.

Hayırlı Cumalar :)
 
Öyle bir ifade tabî ki yok, olmadığı için de bu konudaki ifade edilen durum söz konusu olmayabilir. İlk cevap verdiğinizde dikkat etmediniz sanırım.
 
Konuyla ilgili yapılabilinecek tüm açıklamaları yaptım. Ötesini berisini deşmenin kimseye bir faydası dokunmaz. Kaçak akım koruma olan sistemde istenen topraklama direnç değeri yönetmelikte de belirttiği gibi 200ohm olup oldukça yüksektir, megerle ölçüm yapar sonucu değerlendirirsiniz. Kaçak akım korumasız bir tesisat risklere açık olan bir tesisattır(IT sistem bundan hariç çünkü lokal sistemdir).
 
İş güvenlikçinin ya bu değeri tuttur ya da kaçak akım kullan demesi garip, sanki birbirinin alternatifi..
binlerce amperin geçtiği panoda kaçak akımın dışında önlemler alınır.KAK rölesi zaten vatandaş için icat edilmiş,
vatandaşın ne işi var büyük panoların içinde:)
 
İş güvenlikçinin ya bu değeri tuttur ya da kaçak akım kullan demesi garip, sanki birbirinin alternatifi..
binlerce amperin geçtiği panoda kaçak akımın dışında önlemler alınır.KAK rölesi zaten vatandaş için icat edilmiş,
vatandaşın ne işi var büyük panoların içinde:)

"binlerce amperin geçtiği panoda kaçak akımın dışında önlemler alınır."

Bu yazınızı açarmısınız? Bilmediğimiz önlemler mi var acaba ? Ana panodaki bir arızada pano gövdesine olması muhtemel kaçakta arızaya müdahale eden teknisyeni pano yüzeyine temas etmesi anında koruyan önlemler nedir açıklarmısınız? koruyucu eldiven ve işgüvenliği ayakkabısı falan demeyin de teknik önlemlerden bahsedelim.
 
Ben kaçak akım kullanılmasın anlamında yazmadım aslında ..
Yukarıda belirtmişsiniz, kaçak akımın handikapını..30 mA i tutturmak zor diye..dolayısı ile şöyle düşündüm;
ana panolarda bir adet şalter varsa burada kaçak akımlar toplanacak..yukarıdaki ifadenizde ben şunu anladım;
"ana şalter birden fazla olacak" yani tek bir ana şalter olmayacak
eğer tek bir şalter olan bir yer varsa ne yapmamız gerekecek?

gerçi ..., Ra x In < 50 formülüne baktığımızda mesela direnci 50 alsak kaçak akım 1 amper gibi yüksek olsa tam sınırda oluyor..
yani kaçak akım takılsa bile yine toplam kaçak akımı ve direnci gözönüne almamız gerekiyor sanırım..
bir insan gerilim olan yere dokununca paralel bir devre oluşturuyor, şema çizip değişik akım ve dirençlerde hesap yaptığınızda ilginç sonuçlar çıkıyor, çarpılır gibi gözüken durumlarda kişinin tehlike altında olmadığı görülüyor..
bir ara yapmıştım bu tür hesaplar ama şimdi aklımda değil hiçbiri..
 
Burada ana şalter çıkışında yükü bölme gerekliliği oluşan kaçak akımların ana panoda toplanarak yüksek değerlere çıkması ve toroid+röle+şalter kombinasyonunda röle eşik değerini 300mA üzerinde ayarlamak zorunda kalmanın yarattığı sıkıntıdır. 300mA değeri yangın koruma olup tutuşma yaratacak kaçak akımın minimum değeridir bu değerin üzerinde röleyi ayarlamak risktir. Bu nedenle yükün bölünmesi tek çözümdür. Sağlık çalışan yeni çekilmiş bir tek linyede 1mA kaçak olduğu düşünüldüğünde ana panolardaki bu sıkıntının ne kadar büyük olduğunu da net bir şekilde görürüz.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri
Üst