Elbetteki nötr üzerinden bir devre tamamlanacak, ancak Trdeki sistemler ◇\◇ değil ◇\☆ olduğu, ayrıca sistemlerimiz TT olduğu için ve biz de sekonder tarafta da toprak hatasının insan üzerinden tamamlanması durumunda eşdeğer devre oluşturursak nötr devresine r1, toprak devresine r2 dersek, her iki durumda da faz akımının tam anlamıyla geri dönemeyeceği için KAR a kesinlikle ihtiyaç olduğu vurgulandı. Bilmiyorum belki de biz yanılıyoruz ama bu riskle yaşamak doğru gelmiyor en azından.
Bir trafoda kapasitif kaçaklar da bulunabilmektedir.
Özellikle mantel tip trafolarda sargılar arası kapasite küçümsenemez.
Ayrıca yük tarafını detaylı incelerseniz tüm PC lerin beslemelerinin SMPS olduğunu görürsünüz. SMPS sistemlerde güvenlik diye bir durum yoktur olamaz. SMPS izole dahi olsa, bu izolasyon çıkış gerilimleri ile giriş arasındadır.
Dolayısı ile bir SMPS devrenin girişinde gerek toprağa göre, gerekse Line-Line (ya da faz nötr) arası bir izolasyondan bahsedilemez.
Bu devrenin elemanları arası ve cihazın şasesi ile toprak arası kapasitif etki asla kestirilemez veya hesap edilemez.
Çoğu devrenin bazı elemanları cihazın şasesi ile neredeyse doğrudan bağlı gibi olabilmektedir. Her cihazın şaseleri toprak ile doğrudan ilişkili oldukları için sistemde mutlaka topraklama kuralı gerekmektedir.
Üzülerek belirtiyorum ki bir izolasyon transformatörünü sadece çarpılmamak için kullanmak isteyen ve bu konuda yanlış bilgi verenler çoğunluktadır.
Bir izolasyon trafosunun esas amacı toprakla bağlantıyı kesmek değildir.
İzolasyon trafoları, bağımsız bir gerilim kaynağı elde etmek için kullanılırlar ve esas amaçları budur.
Hemen hemen her ülkede elektriğin üretildiği ana santralden YG ve OG hatlarından tutun da AG hatlarına kadar mutlaka trafolar kullanılmaktadır. Bu trafolar da her iki gerilimi izole etmektedir.
Doğal olarak bizim izolasyon trafosunu düşündüğümüzde de aynı mantık geçerlidir. Tek fark giriş=çıkış'tır.
Trafomuzun sekonder tarafını ele alırsak bu bobin bize bağımsız bir AC gerilim üreteci olarak görünecektir. Ha bir alternatör ha bir jeneratör mantıken aynısı diyebiliriz. Sonuçta bu üreteçlerin de bobinleri vardır ve bu bobinlerde belli bir gerilim bulunmaktadır.
O HALDE...
Bağımsız bir bobinimiz var ve bu bobinde de uygun bir gerilimimiz varsa, bu gerilim, diğer taraf ile tam anlamıyla izoledir.
Bu durumda bu gerilim kaynağımızı önceki mesajımda eklemiş olduğum yabancı kaynaklı ve solucanlı resimdeki gibi konfigüre etmek hiç de zor olmasa gerek.
Tek yapılması gereken topraklama kurallarını bilmek ve uygun topraklama yaparak tekniğine en uygun şekilde işletmek olacaktır.
Ben bu resimde gerek faz-toprak gerekse nötr-toprak arası olası bir kaçak akımda KAR'ın çalışmaması için hiç bir sebep göremiyorum.
Önceki mesajımda belirtmiş olduğum topraklama olmaksızın diffrential kullanım koşulları bu uygulamaya göre çok daha zordur.
Tüm cihazların besleme girişlerindeki HOT ve COLD line uçları belirlenmelidir.
HOT ve COLD bağlantılar birbirleri ile karıştırılmadan ve mümkün mertebe bağımsız olarak ana kaynağa (trafo) bağlanmalıdır.
HOT ve COLD uçlarının yerleri prizler dahil hiç bir yerde değiştirilmemelidir.. Bu cihetle UPS ler için özel prizler üretilmiştir.
https://www.elektroniksatis.com/urun/legrand-77118-modul-ups-priz
Dikkat edilirse bu tür prizlerde faz nötr ve toprak dahil hiç birisinin yönü değiştirilemez.