İzolasyon Trafosu Hakkında Bilgi

ANONYMOUS.

Üye
Katılım
20 Tem 2015
Mesajlar
5
Puanları
1
İzolasyon trafosu normalde sekonder uçlarından birisine dokunduğumuz zaman elektrik çarpmaz ama her iki ucuna birden dokunursak çarpar peki izolasyon trafosunu sekonder uçlarını kısa devre yaparsak ve dokunursak elektrik çarpar mı.?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Buna şu cevap verilir herhalde :Babası çocuğuna güzel bir iş kurmak için paçaları sıvamış.
Ancak çocuk salak mı salak olduğu için hiçbir işi beceremiyormuş. Babası ona ne iş bulduysa hepsini
elini yüzüne bulaştırmış, berbat etmiş. En sonunda babası bir sosis fabrikası kurmuş.Çocuğunu hemen fabrikadaki bir sosis makinesinin başına götürmüş. "Bak oğlum" demiş. "Burdan böyle öküzü yolluyorsun, diger taraftan sosis olarak çıkıyor anladın mı?".
Çocuk babasının yüzüne salak salak bakmiş ve "Peki baba burdan sosisi koysak, öküz olarak çıkar mı, he?" demiş. Babası; "Maalesef o teknoloji bir tek ananda var evladım..."
 
Sekonderi trafo etmen sekonder tarafında kısa devre akımı geçmesi demektir ; sigorta kurtarırsa trafoyu ne ala ; yoksa yanık kokulu güzel bir izolasyon trafon olur...
 
Birçok AC hattına bağlanan güç aletlerinde izolasyon trafoları (transformatör yalıtıcıları) kullanılır. İzolasyon trafoları,giriş ile çıkış arasında güvenlik yalıtımı sağlar. Sekonder sargı şebekeden tamamen izole edildiğinden kullanıcı ve cihaz şebekenin sağlayacağı yüksek akımdan trafonun gücü oranında korunmuş olurlar. Sekonder sargıda oluşabilecek kısa devre veya yüksek akım ihtiyacında, sekonder geriliminde düşme olacak ve elektrik etkisine maruz kalan şahıs sistemden ayrılabilecektir.
Bu yüzden sistemlerde kullanılacak izolasyon trafosu, makinenin güç ihtiyacı ile sınırlı yapılır. Sistemlerde güç devresi diye olarak adlandırılan ve işin yapıldığı kısımlarda güç ihtiyacının fazla olması kullanılacak izolasyon trafosunun da güçlü seçilmesini gerektirir. Maliyetin yüksek olmaması için güç devrelerinde izolasyon trafosu kullanmak yerine, direk şebekeye bağlantı seçilir. İnsanın temas halinde olduğu kumanda devreleri ise izolasyon trafosundan beslenir. Güç devresinden gövdeye kaçak olması durumunda bu problem, topraklama ve kaçak akım rölesi kullanılarak giderilir.
Elektrik şoklarının kullanıcı ve sistemler üzerindeki etkisini azaltmak için ekstra düşük voltaj (ELV - Extra Low Voltage) kullanılması ihtiyacı doğdu. Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC) alternatif akımda 50 V remenans ve doğru akımda 120 volt değerlerini, insan hayatı için tehlikeli değerler olmasına rağmen, üst sınır olarak tespit etti. Gelişmeler insanın temas halinde olduğu izolasyon trafosu çıkışlı 110-220 Volt AC gerilim yerine, bazı alanlarda 24 Volt DC gerilimin kullanılması şeklindedir. Kullanıcının 24 Volt DC gerilim ile teması hayati tehlike oluşturmaması, 24 Volt DC gerilimlerde oluşacak aşırı yüklenmelerin ve kısa devrelerin yük üzerindeki yıkıcı etkilerinin az olması tercihi belirlemiştir.

 
Son düzenleme:
Bir arkadaş ısrarla şebekeyi 190v indirmek istemişti 220 ile çarpıldığı halde, @YaşlıUzman Ustam keşke bu mesajı o zaman gönderseydin, neyse meseleyi tekrar ateşe atmayalım soğuk kalsın.
 
Son düzenleme:
ÖKSÜZÇOCUK adlı kullanıcı; acaba benim sorduğum sorumu hatalı yoksa senmi hatalısın bilemiyorum..! Aslında bu soruyu şunun için sordum şöyle ki; izolasyon trafosu şebekeyi topraktan yalıtmak amaçla kullanılır normal Şebeke elektriğinde bir insan faza dokunduğu zaman çarpılır çünki trafonun yıldız ucu yani nötr topraklandığı için akım fazdan insan üzerinden toprağa doğru devresini tamamlar izolasyon trafosu kısa devre akımı insan üzerinden geçermi eğer geçerse devresini nasıl tamamlar diye merak ettim...
 
Hatalı değil ama arızalı olduğumu kabul edebilirim bak
 
Cevap biraz ağır olmamış mı
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…