Hocam İstanbul da tıpatıp aynı benim sorunumu yaşayan arkadaşım bağımsız toprak yaptı ama nafile
İlmine göre yapamamıştır.
Toprak hattı yapmak demek sadece cihazları toprak hattına bağlamak demek değildir.
Yukarda belirtildiği üzere...
Bugün balkonda daha önce topraklamasini söktüğümüz priz aklıma geldi. Aslında topraklamasiz prizde filtre aşırı iş görmez ancak yinede denemek istedim. Kablo çektim filtreyi balkondaki prizden gelen kabloya bağladım. Topraksız ve 214-215v sabit veren bu prizden neredeyse mukemmel sonuç aldım. Ben bu işten hicbirsey anlamadim.
Sistem sıfırlanması sadece toprak hattı oluşturmakla ilgili değildir.
Hem fazda hem de nötr hattındaki parazitlerin sıfırlanması gerekmektedir.
Faz hattındaki sıfırlanma işlemi EMI filtreleri ile mümkündür ve başarı oranı yüksektir. Nötr hatlarındaki sıfırlanma işlemi için ise çok çok küçük dirençler sözkonusudur. Bilinçsizce bağlanan bir EMI filtresi sendeki olgular gibi davranış gösterebilmektedir.
Herhangi birkaç metre uzunluğundaki bir kablo, olası birkaç gigahertzlik frekanslarda çok çok büyük empedans göstermektedir. Hatta teknikte bu frekans aralığı 100KHz ten başlamaktadır.
Öyle ki bu empedans birçok cihazın iç direncinden çok çok fazla olmaktadır.
Bir ikinci mevzuu vardır ki cihazın kendi parazitleridir.
Yani senin PC nin güç kaynağının yapmış olduğu olası parazitleri de bilememektesin. Bu sebeple çoğu testlerin de başarısız olmuş olabilmektedir.
Bir PC'nin şaseleme tekniği üreticiler tarafından standartlarca belirlenmiş ve tek bir şekilde her kişinin yapabileceği şekilde konfigüre edilmiştir.
Ancak anakarttaki tek bir vidanın bile yerine oturmaması, şase kablosunun tam temas etmemesi gibi durumlarda kullanıcılar bu durumu bilmeyebilmektedirler.
Bu sebeple bu konu çok önemli olup, PC'nin montaj şeklinden itibaren ele alınıp, şebekeye doğru analiz yapılarak mantıklı bir şekilde çare aranmalıdır.
Ancak belirtmiş olduğum üzere bu tür parazitlerin kaynağını tespiti ve seviyesinin ölçümü pahalı ölçüm aletleri gerektirmektedir.
Ayrıca bu gibi ölçümün yapılabilmesi özel bilgi birikimi de gerektirmektedir.
Ölçüm yapamadığımıza göre araştırma yapmalıyız.
Kendi evinizde kullanılan tüm cihazlar ve özellikleri.
Komşularınızda kullanılan tüm cihazlar ve özellikleri.
Bina tesisatınızın ana panodan itibaren kablo uzunlukları.
Bina tesisatınızın topraklanma şekli ve tekniği.
(Buna örnek komşunuz parazitli bir cihaz kullanıyor ve bu cihaz toprak nötr kısa devre şeklinde çalıştırılıyorsa doğrudan seni etkileyecektir)