dert36
Üye
Arkadaşlar yerde bir yazıcı bulup parçaladım. içinden aşağıda bulunan resimdekine benzer bir motor çıktı. 4 tane kablosu var. Sanırım fırçasız motor oluyor. avucumun içi kadar küçük ve ince bir motor. kablolarını dilime koyup motorun başını elimle bir tur atarak çevirdim resmen dilimi yüksek bir voltaj çarpar gibi oldu. kafam bir kaç saniyeliğine güzel oldu. gözlerim fırlayacak gibi oldu. Allah Allah dedim bu küçücük motordan nasıl bu kadar voltaj çıkıyor. multimetre ayarını doğru akıma alınca voltaj 0 gözüküyor. ama alternatif akıma alınca 20 volta kadar gösteriyor. sanırım alternatif akım üretiyor. ama kafamı karıştıran şey şu, bu kablonun uçlarını 1.5 voltun bile parlak çalıştırdığı küçük bir lambaya taktığımda bu motor lambayı çok sönük yakıyor. benim anlamadığım gözlerimi ağrıtacak kadar, multimetrenin 20 volta kadar gösterdiği bu motor lambayı neden çok sönük yakıyor. bu arada kullandığım lamba led lambalardan değil. bildiğiniz içinde direnç teli olan, oyuncak arabadan söktüğüm bir lamba.