şebeke-jeneratör-ups sistem çalışma mantığı

Katılım
18 Nis 2007
Mesajlar
607
Puanları
0
Yukarıda bir trafo köşküne ait kolon şemasını görmekteyiz. Şebeke enerjili iken trafo çıkışında enerji varken soldaki motorlu şalter kapalı olup generatör ana dağıtım panosuda enerjilenmektedir, bu çalışma modunda sağdaki motorlu şalter jeneratörün tersten enerjilenip motor olarak çalışmasını önlemek için açıktır. Şebeke enerjisi kesildiğinde soldaki motorlu şalter açar jeneratör çalışır ve sağdaki motorlu şalter kapar bu modda sadece jeneratör ana dağıtım panosunda enerji vardır. (şemayı net görmek için kaydediniz)
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bu örneğimdede az önce şemasını vermiş olduğum sistemden beslenen bir binanın kolon şemasından bir bölüm. Görüldüğü gibi bina ana şebeke pano beslemesi trafonun anaşebeke pano çıkışından beslenmekte, bina ana jeneratör panosuda trafo ana jeneratör pano çıkışından beslenmekte. UPS ana panoda bina ana jeneratör panosundan beslenmekte nedeni ; şebekeden beslenmiş olsaydı şebeke enerjisinin uzun süre kesilmesinde ups akülerinin boşalmaması için.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Buradada o binanın 1.kat panosunun detayını verdim. Kat ana panosu şebeke-jeneratör-ups olarak üç bölmeden oluşmakta. Şebeke kısmı dağılımları şebeke priz ve aydınlatma linyeleri için, jeneratör kısmı dağılımları jeneratörden beslenen aydınlatma linyeleri için, ups kısmı beslemeleride ups prizleri için(bilgisayarlar için) kullanılmakta.* Trafodan alıcıya dağılım mantığı bu şekilde arkadaşlar.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Teknik adam bunu bir dosya şeklinde verebilirsen sevinirim.
 
teknik adam çok faydalı bir çalışma teşekkür ederim. ayrıca senden bir ricam olacak bu sistemin kumanda kısmınıda şeması ile ve şemanın çalışma mantığınıda açıklıyarak gönderebilirsen çok daha güzel olacak iyi çalışmalar saygılar
 
sn hidayet73 çizimleri tek autocad dosyasında topladım. Borakantas otomatik transfer sistemi yüksek amperajlarda(1600A üzeri) açıktip devre kesicilerle düşük amperajlarda motor mekanizması giydirilmiş kompakt şalterlerle veya direk jeneratör üzerindeki kontaktörler ve kompakt şalter koruması ile yapılır. Çalışma mantığının kolay anlaşıması açısından bir diş hastanesinde uygulamasını yapmış olduğumuz basit otomatik transfer sisteminin şemasını sizinle paylaşıyorum.saygılarımla...
 

Ekli dosyalar

  • ŞEBEKE-JEN_OTO_TRANSFER_BAĞLANTI ŞEMASI.rar
    66.1 KB · Görüntüleme: 161
Moderatör tarafında düzenlendi:
ikinci projede neden transfer olayının gerçekleştiği noktadan kontaktörlerin olduğu yere
ayrı bir kablo çekilip, küçük kontaktörler yerine şalter konulmamış?şebeke kontaktörü boşta duruyor?
 
Şemada dikkat ederseniz Önem arz eden ilk dört yük grubunun her birine ait aboneli sayaç bulunmaktadır. Dişhastanesi içinde abonesi ayrı olan bağımsız birimler o yüzden tek bir şalterle sorun çözülemezdi. Gelelim ikinci sorunuza şemaya dikkat ederseniz şebeke yükü generatör yükünün şalter adeti olarak iki katı görünüyor. Yani birebir şebeke-generatör sistemi değil o yüzden generatörün şebeke kontaktörü toplam şebeke yükü için yetersiz kalmakta bu yüzdende kullanmadık. İzmitte diş hastanesinde kurduğumuz bu sistem 1seneyi geçkin bir süredirde çalışmakta. Saygılar...
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üstadım verdiğiniz bilgiler çok değerli. Önemli bir konu ve çok dikkat edilip iyi projenedirilmesi gerekiyor. Bence Proje imalattan daha önemli çok güzel bir örnek.
Geçen ay+bu ay içinde benimde benzer bir uygulamam oldu işi yapan elektirikçi arkadaşlar teknik yardım istedi. İşin projelendirilmesi 5-6 ay öncesine dayanıyor. Önerdiğim hemen hemen bütün detaylar kabul edilince, sonuç olarak sen nasıl istersen öyle olsun denilince zevk ile uyguladığım bir tesis oluştu.
Bu tesis hakkında fazla bilgi vermek istemiyorum. Fakat böyle bir konu açılınca biraz olsun katkıda bulunmak istedim. Bu günlerde üretime başlandı. Bütün panoların çizimlerini kendim yaptım, pano odasının oluşturulmasından yerleşimine kadar, panoların iç montajından bütün kablo bağlantılarına kadar kendi elimle yaptığım bir iştir. Ana dağıtım ponosunun yanında gördüğünüz boşluk dinamik kompanzasyon panosu koymayı düşündüğüm yerdir. Tesiste çok sayıda CNC tezgah ve hız kontrol cihazı olduğu için dışarıdaki trafo panosunda bulunan klasik kompanzasyonun yetmiyeceğini tahmin ediyorum (özellikle 2008 den sonra)
Tek problem klimacıların benim şebeke / jeneratör transfer panosu için ayırdığım yere (ben yokken boş bulmuşlar) klima koymaları oldu. şirket 2 el 500kVA bir jeneratör aldı jeneratörcüler de ancak kimanın yanında kalan boşluğa panoyu koyabildiler. Şık olmadı
Şebeke - jeneratör - ups uygulamasının bir örneğidir.
Önce öneriler (toplam 9 sayfadır) ve panocuya çizdiğim detay örnekleri.
 

Ekli dosyalar

  • öneriler.jpg
    öneriler.jpg
    94.3 KB · Görüntüleme: 681
  • ana pano.jpg
    ana pano.jpg
    93.1 KB · Görüntüleme: 576
  • ups pano.jpg
    ups pano.jpg
    93.2 KB · Görüntüleme: 487
Moderatör tarafında düzenlendi:
Sonra uygulanan pano odası fotoları. En kısa zamanda bitmiş halini de yayınlamaya çalışacağım.
 

Ekli dosyalar

  • pano odası1.jpg
    pano odası1.jpg
    76.1 KB · Görüntüleme: 234
  • pano odası2.jpg
    pano odası2.jpg
    85.8 KB · Görüntüleme: 183
  • pano odası3.jpg
    pano odası3.jpg
    90.5 KB · Görüntüleme: 245
  • pano odası4.jpg
    pano odası4.jpg
    85.6 KB · Görüntüleme: 189
Moderatör tarafında düzenlendi:

Forum istatistikleri

Konular
129,880
Mesajlar
930,984
Kullanıcılar
452,751
Son üye
djfkdjdjkjyj

Yeni konular

Geri
Üst