12 voltu 9 volta düsüren devre?

Slm
Birbirine paralel bağlanan iki adet 1A 7809 neden 2 A çıkış vermiyor açıklar mısınız?

Çıkışlarına diyot koydunuz mu?
 
Çıkışlarına diyot koydunuz mu?

Şekildeki diyotlar neden +9V ile +12 V arasına bağlanıyor? +9 V ile -9 V arasına
ters bağlanması gerekmezmiydi? Yani diyotun konulma amacı endüktif yükün kaynak üzerinden boşalmasını engellemekse bunu ündüktif yükün kendisi üzerinde sönümlemek daha doğru olmazmıydı? Röleye bağladığımız ters diyotlarda olduğu gibi
 
merhaba arkadaşlar hepinize kolay gelsin ben bir led devresi yaptım ancak 12 volt vermem gerek 220 v 12 ye dusuren bı devre lazım şimdiden ilginize teşekkürler
 
Arkadaşlar kırmızı halka içerisine aldığım2 adet diyot devrede hiçbir işe yaramaz. Yani herhangi bir görev yapmazlar ve tamamen gereksizdir.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta birden fazla regülatörü paralel bağlayacaksanız, diyotları kırmızı halklarla gösterilen gibi değil de mavi halkalarla gösterildiği gibi bağlayın.

1) örneğin 2 regülatör kullanılacaksa çıkışlarını doğrudan kısa devre bağlamayın yoksa regülatörlerinizi yakarsınız. Çıkışlarını diyotların anotlarına bağlayın ve katotlarından kısa devre yapın.

2) 3 regülatör kullanacaksanız yine aynı şekilde her regülatör çıkışına 1 diyot bağlayın ve katotlarını kısa devre ederek bu çıkışı devrenize uygulayın.

3) Bu durumun zorunluluğunu anladınız sanırım. Regülatörlerin çıkış voltajları hiçbir zaman birbirlerine eşit olamaz. %1 lik fark dahi olsa regülatörler iş görmez hale gelecektir. Çıkışlardaki diyotlar regülatörlerin birbirlerine akım basmalarını engellemek için kullanılıyor.

4) Bu diyotların faydası regülatörlerin birbirlerine akım basmalarını önlemek demiştim. Bunun bir de dezavantajı var. O da çıkışına diyot bağlanan regülatörlerin devreye verebileceği gerilim diyot voltaj düşümü kadar azalmaktadır. Örneğin 0,4V voltaj düşümü olan bir diyot kullandığınızda 7809 lardan alacağınız gerilim 9-0,4=8,6V olabilir.

5) yeşil çerçeveye alınan diyot ise endüktif olan yüklerde regülatörünüzün ters yönde bir gerilime maruz kalarak zarar görmesini engellemek için kullanılmaktadır.Bu amaçla kullanılan diyotlara "freewhelling diyot" adı verilmektedir.

Bu nedenlerle ben LM317 regülatörü kullanmanızı öneriyorum. 1 tane LM317 ile 30V/1,5A e kadar istediğiniz voltaj değerinde ayarlanabilir bir devre yapabilirsiniz. 1,5A yetmez diyorsanız LM317 lerinizi paralel bağlayarak (fakat çıkışlara diyotlarınızı da koymayı unutmadan) istediğiniz akımı verebilen bir devre yapabilirsiniz.
 
55v 20a sarjli bisiklet araptörüden max 48v almam gerekiyor bunu nasıl yapabilirim bununla 400 w spindle motor calistiracagim
 
55v 20a sarjli bisiklet araptörüden max 48v almam gerekiyor bunu nasıl yapabilirim bununla 400 w spindle motor calistiracagim

içerisindeki kontrolcuyu bilirsek belki bir tavsiyede bulunabiliriz. Şarj için ne kullanılmış içine baktınız mı?
 
1462603570706633760750.jpg
 
Resimde okunmuyorda şu büyük entegre TL494 yada SG3524 gibi bir entegremidiradı nedir?
 

Forum istatistikleri

Konular
130,348
Mesajlar
936,110
Kullanıcılar
453,648
Son üye
mhkiraz

Yeni konular

Geri
Üst