Arkadaşlar kırmızı halka içerisine aldığım2 adet diyot devrede hiçbir işe yaramaz. Yani herhangi bir görev yapmazlar ve tamamen gereksizdir.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta birden fazla regülatörü paralel bağlayacaksanız, diyotları kırmızı halklarla gösterilen gibi değil de mavi halkalarla gösterildiği gibi bağlayın.
1) örneğin 2 regülatör kullanılacaksa çıkışlarını doğrudan kısa devre bağlamayın yoksa regülatörlerinizi yakarsınız. Çıkışlarını diyotların anotlarına bağlayın ve katotlarından kısa devre yapın.
2) 3 regülatör kullanacaksanız yine aynı şekilde her regülatör çıkışına 1 diyot bağlayın ve katotlarını kısa devre ederek bu çıkışı devrenize uygulayın.
3) Bu durumun zorunluluğunu anladınız sanırım. Regülatörlerin çıkış voltajları hiçbir zaman birbirlerine eşit olamaz. %1 lik fark dahi olsa regülatörler iş görmez hale gelecektir. Çıkışlardaki diyotlar regülatörlerin birbirlerine akım basmalarını engellemek için kullanılıyor.
4) Bu diyotların faydası regülatörlerin birbirlerine akım basmalarını önlemek demiştim. Bunun bir de dezavantajı var. O da çıkışına diyot bağlanan regülatörlerin devreye verebileceği gerilim diyot voltaj düşümü kadar azalmaktadır. Örneğin 0,4V voltaj düşümü olan bir diyot kullandığınızda 7809 lardan alacağınız gerilim 9-0,4=8,6V olabilir.
5) yeşil çerçeveye alınan diyot ise endüktif olan yüklerde regülatörünüzün ters yönde bir gerilime maruz kalarak zarar görmesini engellemek için kullanılmaktadır.Bu amaçla kullanılan diyotlara "freewhelling diyot" adı verilmektedir.
Bu nedenlerle ben LM317 regülatörü kullanmanızı öneriyorum. 1 tane LM317 ile 30V/1,5A e kadar istediğiniz voltaj değerinde ayarlanabilir bir devre yapabilirsiniz. 1,5A yetmez diyorsanız LM317 lerinizi paralel bağlayarak (fakat çıkışlara diyotlarınızı da koymayı unutmadan) istediğiniz akımı verebilen bir devre yapabilirsiniz.