Gelelim.Evet, şimdi gelelim LM317 nin iç devresine ...
Belki ilgilenenler olur diye küçük dökümanlar hazırladım
Resimde anlatılanları basitçe açıklarsak.
Bu entegrede ısıl koruma, güvenli çalışma bölgesi (SOA) ve aşırı akım koruması da varmış.
Demek ki 3 bacaklı da olsa, bu entegre oldukça iyi özelliklere sahip bir ürün.
Yukardaki resimde LM317'nin temel uygulama şeması ve kullanılacak malzemelerin tasarım prosedürleri doğrultusunda görevleri anlatılmıştır. İngilizce olduğu için çeviriyi şimdilik sizlere bırakıyorum. Talep gelirse tek tek açıklama yapabilirim.
Ben bu entegreyi 1985 yılından beri muhtelif amaçlarım için kullanmaktayım.
Hali hazırda mevcut devrelerim de bulunmaktadır.
1 LED DISPLAY veya FAN KONTROL devresi.
500mA e kadar olan ayarlı akım ihtiyaçlarım için, bu tasarımı yıllardır kullanmaktayım. Bir cihazda bulunabilen LED aydınlatma olsun, LED display olsun, FAN ve benzeri özel ekipmanlar olsun, bu devre ile son derece sağlıklı çalıştırılabilmektedir. FAN kontrol için extradan 60'C lik bir termik kullanılıyor olup, örneğin bir amplinin çıkış transistörleri aşırı ısınırsa, fanı hızlı çalıştırmaktadır.
2 LOW-NOISE PSU ÜNİTESİ.
Bazı özel devrelerde ripple veya diğer gürültülerin az olması vazgeçilmez olmaktadır. Son yıllarda üzerinde çalıştığım RIAA (Pikap önkuvvetlendiricisi) devresinde kullanılmak üzere tasarlamış olduğum özel güç devresi de LM317 ve negatif besleme için LM337 entegreleri ile yapılmıştır.
Son testlerimde bu devrenin çıkış gürültüsünü (2MHz'e kadar) 0.5mV olarak ölçebilmiştim.
Son derece kararlı ve iyi bir gürültü değeri olduğu için, yüksek kazanç gerektiren RIAA kuvvetlendiricimde çok iyi gürültü seviyesine ulaşabilmiştim.
Aynı zamanda genel amaçlı, Muhtelif op-amp veya bazı standart devrelerin beslenmesi) için de tasarımım bulunmaktadır.
Yıllardır kullanmakta olduğum bu entegre, günümüzde hala üretimde ise ve kullanılabiliyorsa, bence bu ürünü iyi tanımalı ve her türlü alternatiflerini araştırmalıyız.