12v DV motoru devre kullanarak 220v prizden çalıştırma !

darkonset

Üye
İyi günler...

Aşağıdaki videoda; Kondansatör, direnç ve diyot kullanarak 12v bir DC motoru 220V AC'ye bağlıyor. Bu şekilde gerçekten de 12v bir motor çalışabilir mi ?

iyi çalışmalar diliyorum...

Endişenizi anlıyorum, ben elektronikle hobi olarak ilgileniyorum fakat böyle bir ülkede sokakta yürümek bile bu işlerden bence çok daha tehlikelidir. Belki dalgınlıkla da olsa elektriğe kapılmak endişe verici ama akıl almaz bir cehaletin hüküm sürdüğü bu topraklarda yaşamak inanın tüylerimi diken diken ediyor.
güzel insan, ben yetkin birisi değilim. AC yi hiç sevmem. böyle konular bana hep itici gelmiştir. benim lafımla yapmayın. kondanstörler öyle yerlerde filtre için kullanılır genelde kullanılan voltajın iki katıdır. 50 volt olmaz değil ama 63 volt olsa daha iyi bence.

Evet çalışabilir fakat tehlikeli bir yöntem. Çarpılma tehlikesi var.
yarım doğrultma yapıp çalıştırmış, çok ucuz bir yöntem, olmaz mı? olur. sağlıklı mı? ucuz led ampuller gibi kısa ömürlü olurlar ve öyle çıplak kullanılırsa çarpılma tehlikesi var.
Bu devrenin çalıştığından gerçekten emin misiniz ?

4.7uf 400v kondansatörün iki kutbu arasına 470k üç adet direnci seri bağlarken bu işte bir yanlışlık var deyip uzun uzun düşündüm 🤔 güvenlik önlemimi aldıktan sonra taş çatlasa en fazla kısa devrenin olup mutlaka sigortanın atacağını zannederken, paaaaat ! Kondansatör sigortanın yerine kendini feda etti 😁 Çıkış voltajını ölçmeden motor takmayı düşünmedim bile...

Bu devrenin çalıştığından gerçekten emin misiniz ?

4.7uf 400v kondansatörün iki kutbu arasına 470k üç adet direnci seri bağlarken bu işte bir yanlışlık var deyip uzun uzun düşündüm 🤔 güvenlik önlemimi aldıktan sonra taş çatlasa en fazla kısa devrenin olup mutlaka sigortanın atacağını zannederken, paaaaat ! Kondansatör sigortanın yerine kendini feda etti 😁 Çıkış voltajını ölçmeden motor takmayı düşünmedim bile...
Devre çalışır bu arada ama uyduruk bir yöntem ve tehlikeli. Bence bir yerlerde yanlış yapmışsınız.

Motoru bağlamadığınız için devreniz patladı bir de 3 adet seri 470k 1.5m ohm yapıyor videoda 1m ohm vermiş. Birebir malzemeleri kullanarak motoru çalıştırın çalışacak ama saçma izlenme için yapılmış bir video gayette tehlikeli.

O bahsi geçen kondansatör çoğu beyaz eşyalarda matkaplarda zaten bağlı kısa devre farklı bir durum.

Elektronikçi 1m direnç bende yok 3 adet 470k direnç vereyim seri bağlarsanız 1m yerini tutar dedi. Yaşlı başlı adam yanılmaz, herhalde 3 x 470k 1,410m yapar diye düşündüm

Bir yerlerde bir hata yapmışsınızdır ya da malzemelerde bir sıkıntı vardır. Taktığınız kondansatör kutupsuz değil mi?

Bir yerlerde bir hata yapmışsınızdır ya da malzemelerde bir sıkıntı vardır. Taktığınız kondansatör kutupsuz değil mi?
İyi ki hatırlattınız, size teşekkür ediyorum. Kondansatörün kutupları konusuna dikkat etmedim. Video da kullanılan kondansatör kutupsuz ! Bu yüzden diyot kullanılıyor galiba... Elektronik ile hobi olarak ilgileniyorum, mantıksal olarak hareket etmeye çalışıyorum ve elimden geldiğince de güvenlik önlemlerimi almaya çalışıyorum, bu konularda sizler gibi uzman değilim, elektroniğin muhteşem bir şey olduğunu düşünüyorum. Tekrar teşekkürler...

Forum istatistikleri

Konular
130,144
Kullanıcılar
453,226
Son üye
kbe06

Yeni konular

Geri