16 Voltu 12 Volta Düşürmek İçin Kaç Ohm Direnç ?.

Sayın şefim;
Okumasına okudum da inanınız ki 2 sene önceye kadar 7812 diye bir şey bilmediğim gibi,sizin yaptığınız trafo ile güç kaynağını yapmayı bile bilmiyordum.
2-2,5 sene önce iş yerimize bir mühendis geldi.Kendileri çok büyük kurumlarda çalışmış,çok bilgili,çok zeki ve bir o kadar da iyi kalpli,babacan bir insandı. 2 yıl birlikte çalıştık.Allah Razı olsun,inşaallah ömrüm boyunca duacısı olacağım.Bana öğrettikleri sayesinde yediğim ekmekler Onun hanesine sadaka olarak yazılsın inşaallah.Kendisi öğretmek için,ben öğrenmek için elimden geleni yaptım.Anca bu kadar öğrenebildim.Ama öğrenme tekniğini öğrendim.Arızalara nasıl yaklaşacağımı öğrendim.İşte onun içindir ki asla bilgi paylaşmaktan kaçınmam.
 
Ben de çıraklığımda ustamdan buat bağlantısını öğrenmek için bir paket sigara hediye ( ! ) ederek öğrendim. Okuyamadığım için içimde ukde kaldı. Meslek liselerinde okutulan kitapları aldım. İşe giderken bile kitaplar koltuğumun altında otobüse binerdim. Kitap kapaklarını otobüs yolcuları görsünde " Meslek lisesine gidiyormuş " desinler diye herkesin göreceği şekilde tutuyordum.

Şimdi yanımda çalışan arkadaşlar birşey sorduğunda işi gücü bırakıp, dilimin döndüğünce öğretmeye çalışırım. Öğünmek gibi anlamayın, bildiğim konuyuda iyi öğretirim.

Teşekkürler Mustak hocam !
Bunuda bilmiyordum, sayenizde öğrenmiş oldum.
 
Arkadaşlar soruna çözüm bulunmuş ne güzel

Not:24 voltluk trafoya 25 volt kondansatör bağlamışsınız.İmkanınız varsa 35 voltluk bağlarsanır iyi olur.eğer gerilim biraz artarsa 25 in üzerine çıkarsa belki kondansatöre zarar verebilir.

bende şunu ilave edeyim 24v~ Dc ye çevrilince 24v/ 0.707 = 34v yapar (Sinüs dalganın etkin değerinden tepe değerini bulmak) mesela 220v Ac Doğrultulunca 311,7v dur. Kompanzasyonda neden 400v kondansatörler var dersiniz. :)

Bilginize
 
380/0,707=537,48 volt ???

Bu arada sayın şef;
Bu 7912 nin bağlantısı değişik.Bana eksi gerilim hiç lazım olmadı hayatımda.onun için tam olarak bilmiyorum bağlantısını.Bir de kasaya göre değişiyor sanırım bağlantı.Bu mesajı okuyup ta bilen bir arkadaşımız yazarsa ben de öğrenmiş olurum.
 
değerli arkadaşlarım ve şefim

7912 nin bağlantısı 7812 de olduğu gibi ama çok önemli bir fark var

78xx serilerinde üst tarafdaki yazı bize baktı zaman soldaki bacak giriş orta bacak gnd sağdaki bacakda çıkıştır

79xx serilerinde üst tarafdaki yazı bize baktı zaman soldaki bacak gnd orta bacak giriş sağdaki bacakda çıkıştır
 
sn korkmaz_desing fark dediğim de buydu ,ama anlamadığım şey de sol taraf gnd tamam.orta bacak giriş derken, + volt mu verilecek? çıkış zaten -12 volt olacak.
 
köprü diyotun - uçu bağlacak girişte eksi olucak sn. m-usta-fa sn.ŞEF in almış olduğu trafolar simetrik olduğana göre şelikdeki devre gibi yapılırsa +/-12 almış olur
 
Bu durumda orta uçlu trafo kullanmazsak 7912 kullanamayacak mıyız?
 

Forum istatistikleri

Konular
129,081
Mesajlar
923,081
Kullanıcılar
451,373
Son üye
zeyno0101

Yeni konular

Geri
Üst