2 ader 220v dalgıç motoru sıra ile zamanlı çalıştırma

olabilir.dediğiniz mantıklı.

ama sistemde 2 tane termik var ve havuz her dolduğunda motorlar sıra ile çalışacak. sıralama için start stop rölesi kullanmayı düşünüyorum start stop rölesinin tetiklenmesi içinde sıvı seviye rölesini kullanacağım. bu durumda motor üzerindeki şamandıraları iptal edip sıvı seviye rölesi çıkışına bir kontaktör daha ilave edip motor kontaktörlerini ordan besleyebilirim diye düşünüyorum...
arkadaşım merhaba
şemayı hazırladım faks numaran var ise göndereyim.
kolay gelsin

öncelikle tüm forum üyelerine selamlar. bi arkadaşımın işyerinde bulunan 2 adet foseftik motorunu belli zaman aralığında sırayla çalıştıracak ve motorlardan biri yada ikisinde arıza meydana geldiğinde uyarı çıkışı verecek bir pano hazırlamamız gerekiyor. yapacağımız panoda hangi elemanları kullanmalıyız ?

meslektaşım merhaba
motor koruma ilebirlikte termik rölede kullanmalısın.termik rölebağlantısını anlattığım şekilde yapacaksınız;kontaktörden çıkan faz kablonu termik rölene girersin; kontaklarını seri bağlayarak çıkarak motora bağlaman yeterlidir.termik röle olarak (2.5-4 amper\ayar sahalı) herhangi önemli bir markanın termiğini kullanabilirsin.zaman aralığın detaylı açıklarsan diğer kullanacağın malzemeleri de yazarım.
kolay gelsin
arkadaşım merhaba
senin işini rahatlıklagörecek cihaz multifonksiyonlu flaşör rölesidir.çalışma şeklini aşağıya ekliyorum:

Genel Özellikleri
Bu tip röleler 2 fonksiyonlu ve çift zaman ayarlı flaşör röle olarak çalışır. Zaman ayarı ön paneldeki düğmeler yardımıyla yapılır.
1 - Kapalı Zaman Ayarı (off) : Seçilen kademede rölenin kapalı kalma süresini ayarlar. 2 - Açık Zaman Ayarı (on) : Seçilen kademede rölenin açık kalma süresini ayarlar.
A1-A2 veya B1-B2 uçlarına enerji verildiğinde “pwr” ledi ve “out” ledi yanar. Röle çeker (2-3 kontakları kısa devre olur) ayarlanan “On” süresi kadar röle çekili kalır. Bu süre sonunda “out” ledi söner ve röle kapanır (1-2 kontakları kısa devre olur). Ayarlanan “Off” süresi kadar röle bu konumda kalır. Süre sonunda “out” ledi tekrar yanar ve röle çeker. Enerji kesilinceye kadar bu işlemler periyodik olarak devam eder. Rölenin “On” ve “Off” süreleri ayrı ayrı ayarlanabilir.
kolay gelsin

evet mehmet kardeşim senin bahsettiğin olay bizim ilk istediğimiz zamanlı sistem içindi. şuanki durum ise zamansız olacak yani:

foseptik kuyusu dolunca 1. motor çalışacak tahliye işlemi bittiğinde motor duracak,
kuyu 2. sefer dolduğunda 2. motor çalışacak ve tahliye bittiğinde motor duracak,
kuyu 3. sefer dolduğunda 1. motor çalışacak ve döngü bu şekilde sürecek.

motorlardan birine katı atık sıkıştığında ve motor zorlandığında ilgili motorun ayar sahalı termiği atacak ve diğer motor devreye girecek. tabi bu olağanüstü durumda diğer motorun devreye girmesi için termiklerin kontaktöre faz gönderen uçlarının girişleri birleşecek. birleştirme işlemi 3 fazlı bir kontaktörün 1.kontağı ile yapılacak. 2. kontak ise işyerindeki alarm sistemine kumanda kontağı olarak kullanılacak 3. kontakta boş olacak. birleştirme kontaktörünün tetiklemesi 2 termiğin arıza çıkışlarının paralel bağlantısından alınacak.

sıralama için ise start stop rölesinin 1 ve 3 numaralı kontak çıkışları termiklerin kontaktöre faz gönderen girişlerine bağlanacak.
start stop rölesinin 2 nolu kontak ucuna sıvı seviye rölesinin 3 numaralı kontak ucu bağlanacak. sıvı seviyenin kontağının 2 numaralı ucu faza bağlı olacak.
sıvı seviyenin 3 yada 1 numaralı kontak çıkışından tek kontaklı bir kontaktör ile start stop rölesinin tetiklemesi yapılacak.

ben böyle yapmayı düşünüyorum. ilave etmek istediğiniz varsa veya öneriniz varsa bekliyorum

evet mehmet kardeşim senin bahsettiğin olay bizim ilk istediğimiz zamanlı sistem içindi. şuanki durum ise zamansız olacak yani:

foseptik kuyusu dolunca 1. motor çalışacak tahliye işlemi bittiğinde motor duracak,
kuyu 2. sefer dolduğunda 2. motor çalışacak ve tahliye bittiğinde motor duracak,
kuyu 3. sefer dolduğunda 1. motor çalışacak ve döngü bu şekilde sürecek.

motorlardan birine katı atık sıkıştığında ve motor zorlandığında ilgili motorun ayar sahalı termiği atacak ve diğer motor devreye girecek. tabi bu olağanüstü durumda diğer motorun devreye girmesi için termiklerin kontaktöre faz gönderen uçlarının girişleri birleşecek. birleştirme işlemi 3 fazlı bir kontaktörün 1.kontağı ile yapılacak. 2. kontak ise işyerindeki alarm sistemine kumanda kontağı olarak kullanılacak 3. kontakta boş olacak. birleştirme kontaktörünün tetiklemesi 2 termiğin arıza çıkışlarının paralel bağlantısından alınacak.

sıralama için ise start stop rölesinin 1 ve 3 numaralı kontak çıkışları termiklerin kontaktöre faz gönderen girişlerine bağlanacak.
start stop rölesinin 2 nolu kontak ucuna sıvı seviye rölesinin 3 numaralı kontak ucu bağlanacak. sıvı seviyenin kontağının 2 numaralı ucu faza bağlı olacak.
sıvı seviyenin 3 yada 1 numaralı kontak çıkışından tek kontaklı bir kontaktör ile start stop rölesinin tetiklemesi yapılacak.

ben böyle yapmayı düşünüyorum. ilave etmek istediğiniz varsa veya öneriniz varsa bekliyorum
arkadaşım merhaba
start stop röles ile tetikleme kontaktörü arasındaki yıldız bağlantı net olmadığı için hiçbir şey anlayamadım.yalnız sistem çalışırsa sıkntı yok çalışmazsa yinede yardım olmaya çalışacağım.

birde termiklerin güç devre bağlantıları yanlıştır.tüm kontakları seri bağlayıp çıkışından motorun faz ucuna bağlayacaksın.yani nötr termikten geçmeyecektir.

ordaki yıldız bağlantı dediğiniz yerde kararsız kaldım kontaktörü 3 numara yada 1 numaralı röle çıkışından tetiklemeyi deneyeceğim start stop rölesinin vereceği tepkiye göre bu bağlantının hangisine olacağı belli olacak.

incelediğim panoda termiklerin güç bağlantıları bu şekildeydi ve mantıken de sorun olmaz gibime geliyor. çünki 3 fazlı motordada aynı anda sadece 2 fazdan akım geçtiği için bundada durum aynı oluyor yani bana mantıken sorun olmaz gibi geliyor. tabi uygulamayı yaptıktan sonra akım ayarlarken durumu daha net anlayacağız.

nötrün kontaktörden geçmesinin en büyük avantajı arıza oluştuktan sonra kontaktör nötrüde ayıracağı için sayaç çıkışındaki kaçak akım rölesinin sürekli atmasını önleyecektir. başka önerileriniz varsa bekliyorum....

ordaki yıldız bağlantı dediğiniz yerde kararsız kaldım kontaktörü 3 numara yada 1 numaralı röle çıkışından tetiklemeyi deneyeceğim start stop rölesinin vereceği tepkiye göre bu bağlantının hangisine olacağı belli olacak.

incelediğim panoda termiklerin güç bağlantıları bu şekildeydi ve mantıken de sorun olmaz gibime geliyor. çünki 3 fazlı motordada aynı anda sadece 2 fazdan akım geçtiği için bundada durum aynı oluyor yani bana mantıken sorun olmaz gibi geliyor. tabi uygulamayı yaptıktan sonra akım ayarlarken durumu daha net anlayacağız.

nötrün kontaktörden geçmesinin en büyük avantajı arıza oluştuktan sonra kontaktör nötrüde ayıracağı için sayaç çıkışındaki kaçak akım rölesinin sürekli atmasını önleyecektir. başka önerileriniz varsa bekliyorum....

arkadaşım merhaba
bu yıldız bağlantıya gerek yoktur.çünkü tetikleme kontaktörü tetikleyince start stop rölesinin normalde açık kontağı kapatacaktır.bu işlemi start stop rölesinin kontakları üzerinden de yapabilirsin.

tüm kontaklar üzerinden dengeli akım geçmesi için bu bağlantı yapılmalıdır.

nötrü kontaktör kontaklarından geçirebilirsin yani sadece termik röleden transit geçirmiş olacaksın.
not:sistem çalışınca burada paylaşırsan iyi olur.

Son düzenleme:
mehmet bey merhaba. orda yıldız bağlantı yok. 1 yada 3 numaralı kontaktan gelen sinyalden birini seçeceğim. benim tercihim öncelikle 1 numaralı kontak sinyali olacak. start stop rölesi kontaklarının yerini değiştirmem hiçbirşeyi değiştirmez. burda sorun çıkartabilecek tek birşey var start stop rölesinin girişi uzun süre birleşik kaldığında tekrarlama gibi birşey yaparmı birde butona basıncamı bırakıncamı kumanda eder onu merak ediyorum onun haricinde hiçbir sorun yok gibi görünüyor...

jbvfw.jpg

Yukarıdaki şekilde ZR1 yerine, 1 adet darbe akım anahtarı konulursa, m1 ve m2 sırayla çalışır.

Forum istatistikleri

Konular
129,724
Kullanıcılar
452,442
Son üye
nimander

Yeni konular

Geri