2 kablodan tek faz geçirmek

Katılım
11 Eyl 2024
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
26
Merhaba. Bir yerde 4x4 kablo montajı yapıldı ama 1 damar boşta kalacak. Biz burada boştaki damarıda aynı fazı kullansak, cihazada 2 damarı aynı sekilde faz girişine bağlasak ne gibi bir degisiklik olur yada bir zararı olurmu?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Bazen öyle olumsuz durumlar ortaya çıkıyor,öyle şeyler oluyor ki bir tane 0,75 kordon kablonun bile fazladan çekilmiş olması insanın işini kolaylaştırabiliyor.
@fahri yetiş üstadın dediği gibi boştaki kablonun iki taraftan ucunu izole edin öyle kalsın.
Enerji vermek zorunda değilsiniz.
 
Sadece fazı ıkı kablo yapmanın pratıkde bır faydası olmaz. Fazdan gecen akım, aynı mıktarda nötrden gececek. Yanı, fazı kalınlaştırıpda, daha fazla akım gecireyım dersenız faydası yoktur. Aslında, nötr de desek, o da fazdır. Ayrıstırmak için nötr/ faz terımlerı kulllanılıyor.
 
Son düzenleme:
Merhaba. Bir yerde 4x4 kablo montajı yapıldı ama 1 damar boşta kalacak. Biz burada boştaki damarıda aynı fazı kullansak, cihazada 2 damarı aynı sekilde faz girişine bağlasak ne gibi bir degisiklik olur yada bir zararı olurmu?
2 kablo eşdeğer dirence sahipse akım ikiye bölünür, o kablolardan 1/2 oraninda akim geçer.
Yararı: Proje hatalı değilse kablo çapı yükün gereğine göre cekilmiş olduğundan pratikte faydası yoktur.
Zararı: Baştan hatalı proje ile fazladan masraf olarak 1 kablo gereksiz çekilmiştir. Yedek olarak düşünülerek çekildi ise önceden çiftleme yapılarak kablodan gereksiz akım geçirme, gerekli yerde kullanilmasi icap ettiginde fazladan işçilik...
 
Akım tek kablonun taşıyabileceğinden fazla ise diğer kabloya daha fazla yük binebilir. Bu da ısınmaya, yangına sebep olabilir. (Akım eşit paylaşılmayabilir.)
 
O fazladan bir damar büyük ihtimal topraklamadır diye tahmin ediyoum.
bence siz tahmin etmeyin güzel insan, şimdi konu sahibi 4x4 kablo montajı yapıldı demiş. bir elektrikçi bunu nasıl döşer? kablo1 faz, kablo2 nötr, kablo3 toprak, geriye kalanı da boşta bırakır.(mış) eğer topraklama kablosunu boş bırakırsa zaten elektrikçi değildir. katildir. bakınız ben ACyi hiç sevmem ve fazla anlamam ama tahmin konusunda sizden biraz daha iyiyim galiba. konu sahibi dediğiniz gibi, tek noktaya giden yerde boşta kalan kablo ile faz dönüşünü yapabilirsiniz. sıkıntı olmaz, sadece faz çift kablo üzerinden gider, nötr veya toprak olarak ta kullanabilirsiniz. ama unutmayın sadece tek kanal olarak kullanabilirsiniz.
 
Kabloyu ısıtacak kadar bir güç çekilecekse bu iki faz neredeyse hiç ısınmayacağı için nötr kablosunun daha serin çalışmasına yani kablonun akım taşıma kapasitesinin bir miktar artmasına faydası olur. Mesafe uzunsa daha az gerilim düşümü olacaktır. Klima gibi akıllı beslemesi olan bir cihaz besleniyorsa gerilim daha az düşeceğinden daha az akım çekilir kablodan. Rezistanslı bir cihazsa daha az gerilim düşümü olacağından nötrden biraz daha fazla akım çekilir, nötrün biraz daha fazla ısınmasına sebep olur ama cihaz daha performanslı çalışır. Eğer kabloyu ısıtacak kadar fazla bir güç çekilmeyecekse sadece gerilim düşümü için faydası olur. Geçmişte internetten gerekli kabloya bakıp 4lük kablo almaya diye çıkıp nalbura girmiştim, ben herkese bundan veriyorum 4lüğe gerek yok kaldırır deyip 2.5luk tek damar kablolarla beni eve yolladı. Bende 2 faz 1 nötr yapıp öyle kullanmıştım, toprağı hatırlamıyorum. Bu şekilde bile kabloların ısındığını hatırlıyorum, aslında gidip 1 damar daha nötr için almam gerekirmiş. O zamanlar fazdan daha fazla akım geçer diye biliyordum herhalde öyle bıraktım, cahillik işte.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,401
Mesajlar
926,254
Kullanıcılar
451,923
Son üye
veysel darğın

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst