200 amper lidyum akü

Emre..

Üye
Merhaba karavan aldım fakat aküler eski olduğu için bitik çıktı.

200 amper lidyum akü almak istiyorum.karavan içinde 1000 Watt lık invertere bağlı 220 volt buzdolabım ve 220 lik şofben var (şohben kitapçığında sadece ateşlemede elektirik kullanır yazıyor Elektrik Tüketimi 220v AC 50 Hz ),12 volt hidrofor, webasto ,4 adet karavan içi led aydınlatma var hiç dışarıdan şarj almadan kaç saat gider

Hidrafor ve inverterin buzdolabının enerji değerlerinin resimlerini ekledim

Ekli dosyalar

• IMG_3256.jpeg
    IMG_3256.jpeg
    227.1 KB · Görüntüleme: 13
  • IMG_3264.jpeg
    IMG_3264.jpeg
    219.4 KB · Görüntüleme: 11
  • IMG_3313.png
    IMG_3313.png
    324.1 KB · Görüntüleme: 10
Son düzenleme:
Merhaba, hayırlı olsun.
Şofben gazlı sanırım. Yoksa suyu güneş enerjisiyle elektrikle ısıtmak karavanda imkansız gibi birşey. Sadece ateşleme için ise tüketimi ihmal edilebilir. Diğerlerinin toplam watt değerlerini hesaplayınız. Burada oynak olacak tüketim buzdolabı için olur. Çünkü sıcak ortamda çok sık devreye girecektir. Pompanın da çalışma süresine göre tüketimi olur.
Sonuçta 200Ah LFP akü 12 volt ile çarpılınca 2400 watt, onun da yüzde 90-95'i kullanılabilir. 2200 watt gibi bir akü kapasiteniz var. Burada önemli olan panellerin bu kapasiteyi şarj edip etmeyeceği! Aslında akü kapasitesini değil de tüketiminizi fazlasıyla şarj edecek panel kapasitesi gerekir. Kış aylarında kullanılacaksa güneşlenme hem az hem de güneş ışınlarının eğik gelmesiyle üretim %5-10'lara düşmektedir.

@rsimsek ustam en önemli konuya değinmiş olay burda başlıyor aslında aküyü bitirmek en kolayı mesele 1 günde dolduracak panel gücüne sahip olmak

@rsimsek ustam en önemli konuya değinmiş olay burda başlıyor aslında aküyü bitirmek en kolayı mesele 1 günde dolduracak panel gücüne sahip olmak
Merhaba 1 günde doldurması için kaçlık panele ihtiyacım var karavan üzerinde 2x200 w toplamda 400w monokristal güneş paneli var
Merhaba, hayırlı olsun.
Şofben gazlı sanırım. Yoksa suyu güneş enerjisiyle elektrikle ısıtmak karavanda imkansız gibi birşey. Sadece ateşleme için ise tüketimi ihmal edilebilir. Diğerlerinin toplam watt değerlerini hesaplayınız. Burada oynak olacak tüketim buzdolabı için olur. Çünkü sıcak ortamda çok sık devreye girecektir. Pompanın da çalışma süresine göre tüketimi olur.
Sonuçta 200Ah LFP akü 12 volt ile çarpılınca 2400 watt, onun da yüzde 90-95'i kullanılabilir. 2200 watt gibi bir akü kapasiteniz var. Burada önemli olan panellerin bu kapasiteyi şarj edip etmeyeceği! Aslında akü kapasitesini değil de tüketiminizi fazlasıyla şarj edecek panel kapasitesi gerekir. Kış aylarında kullanılacaksa güneşlenme hem az hem de güneş ışınlarının eğik gelmesiyle üretim %5-10'lara düşmektedir.
Merhaba ,Teşekkür ederim daha iyisi sizlerin olsun.
Şofben evet gazlı ilk ateşleme elektrikli diye yazıyor kitapçığında. Üzerinde 2x400 monokristal panel var.bbu sistem 24 saat idare eder mi . Misal 24 saat elektiriksiz bir yere gittiğimde kurtarır mı
Tam kapasitede (1000W) 2-2.5 saat civarı bir kullanımınız olur.

Saatte 100W güç harcarsanız ortalama 1 günlük enerjiniz olur.
Merhaba cevabınız icin teşekkür ederim 1 gün giderse iyi . 2x400 lük monokristal panel takılı karavan üzerinde

Son düzenleme:
Formülü yukarıda vermiştim. Günlük tüketimin toplanması gerekir. Fakat, bu tüketim de sıcakta, soğukta değişecektir. Panellerin güç üretimi de açık, kapalı günlere ve güneşlenme süresine göre değişecektir.
Panelleriniz 2x200 watt mı, 2x400 watt mı?
200Ah akünün kullanılabilir kapasitesi 2200 watt civarıdır. Türkiye ortalaması günlük 5 saat alınsa da kış aylarında daha az yaz günlerinde biraz daha fazla güneşlenme, dolaysıyla enerji üretimi olur. 200wh panel için, saatte 200wh (teorik, pratikte yarısı gibi). Bu gücü yaz günlerinde bile elde etmek imkansıza yakın. Kış aylarında çok daha aşağılara düşecektir. O yüzden belli bir saat vermek zor. Bu hesaba göre günlük 3000 watt üretebilecek panelleriniz olmalı. Aslında bu akü kapasitesine göre değil de, günlük tüketiminize göre olmalı. Sistemde DC12V değil de inverter ile AC220V'a dönüştürülüyorsa iki kata yakın bir kullanıma karşı üretim hesaplayın, kayıplardan dolayı.
Düzeltme; koyu kısım.

Son düzenleme:
Formülü yukarıda vermiştim. Günlük tüketimin toplanması gerekir. Fakat, bu tüketim de sıcakta, soğukta değişecektir. Panellerin güç üretimi de açık, kapalı günlere ve güneşlenme süresine göre değişecektir.
Panelleriniz 2x200 watt mı, 2x400 watt mı?
200Ah akünün kullanılabilir kapasitesi 2200 watt civarıdır. Türkiye ortalaması günlük 5 saat alınsa da kış aylarında daha az yaz günlerinde biraz daha fazla güneşlenme, dolaysıyla enerji üretimi olur. 200wh panel için, saatte 400wh. Bu gücü yaz günlerinde bile elde etmek imkansıza yakın. Kış aylarında çok daha aşağılara düşecektir. O yüzden belli bir saat vermek zor. Bu hesaba göre günlük 3000 watt üretebilecek panelleriniz olmalı. Aslında bu akü kapasitesine göre değil de, günlük tüketiminize göre olmalı. Sistemde DC12V değil de inverter ile AC220V'a dönüştürülüyorsa iki kata yakın bir kullanıma karşı üretim hesaplayın, kayıplardan dolayı.
kusura bakmayın yanlış yazmışım paneller 2x200. inverter buz dolabı ile kombiye bağlı diğer sistemleri direk aküye bağlamışlar. Sanırım panellerinde büyütmemiz gerekecek gibi gözüküyor tavsiyeniz nedir

Emre bey sistem 12 volt üzerine kurulu olduğu için,
1 panel 6 amper desek 4 panel 24 amper civarı bir gücü 1 saatte üretir.
24 amperi 5 saatle çarpsak 120 amper ediyor.
4 tane panel bile alacağınız aküyü doldurmaya yetersiz kalıyor.
4 panel üzerine çıkıldığı zaman paralel bağlantıda güneş panellerinden gelen kablo kesiti çok önem arz etmektedir.
Mppt şarj cihazı almanız uygun olur.
Panel giriş gerilimi yüksek olduğu için seri ve paralel bağlı gruplar halinde panel dizilimi yapılır ve en iyi randımanı alırsınız.

Emre bey sistem 12 volt üzerine kurulu olduğu için,
1 panel 6 amper desek 4 panel 24 amper civarı bir gücü 1 saatte üretir.
24 amperi 5 saatle çarpsak 120 amper ediyor.
4 tane panel bile alacağınız aküyü doldurmaya yetersiz kalıyor.
4 panel üzerine çıkıldığı zaman paralel bağlantıda güneş panellerinden gelen kablo kesiti çok önem arz etmektedir.
Mppt şarj cihazı almanız uygun olur.
Panel giriş gerilimi yüksek olduğu için seri ve paralel bağlı gruplar halinde panel dizilimi yapılır ve en iyi randımanı alırsınız.
Cevabınız için teşekkür ederim Mustafa bey mppt cihazım var fakat dediğiniz gibi panel artırımı yapılabilir fakat o kadar da yerim yok .benim isteğim şu şekilde idi hani elektirik almasakda en azından 1 gece gitsin .diğer yorumcularda belirtti maksimum 1 gün gider fakat gerekli sarj için illa güneş veya dışarıdan elektirik almamış şart sanırım. Mppt cihazımın resmini ekliyorum

Ekli dosyalar

• IMG_3252.jpeg
    IMG_3252.jpeg
    48.6 KB · Görüntüleme: 6
Günlük ihtiyacı, inverter kayıplarıyla beraber hesaplamadan, akü kapasitesine göre planlama uygun değil. İnverter yüzde 30 gibi bir kayıp oluşturur.

Forum istatistikleri

Konular
130,266
Kullanıcılar
453,513
Son üye
zfroznc

Yeni konular

Geri