3 faz biri birine bağlanırsa ne olur

Sizin bu konudaki net görüşünüz nedir ?
 
Konu açılalı 7 yıl olmuş fakat net bir cevap hala yok. Konu hakkında net bilgisi olan aydınlatabilir mi?
güzel insan, ben AC özürlüyüm ama çok güzel priz- fiş gibi montajını harika yaparım. konu hortlatmayı hiç sevmem. okur yazarlığım iyiye yakındır. AC özürlü ben ikinci postu okuduktan sonra gerisi laf kalabalığı dedim. sanırım 35 yıl kadar önceydi kazayla fazla nötrü birleştirdim. şanlıyım uzaktaydım, sonra sadece fiş ve priz montajı konusunda uzmanlaştım. o da ya seyyar uzatma olacak yada sigortaları kendim kapatacağım. hani ben 2 kabloda güm olayını yaşadıktan sonra 3 -4 kablolardan uzak durdum.
 
Yani bu konuyla ilgili somut örnekler üzerinden gidersek eğer :) yıldız yol verdiğimiz bir trifaze elektrik motoru olsun elimizde. Elektrik motorları trafolar ile çok benzer prensiplerle uretilip çalıştığı için yıldız noktası nerede ise sıfır olur. Fakat bu manyetik alanı bozarsaniz (motoru durdurarak yada rotoru çıkartarak) Yüksek akımdan dolayı ya motor koruma ekipmanları açar yada motor sargilari yanar. Yada trifaze resistansin yıldız noktasıda teoride sıfır noktasıdir. Keza bu 3 fazı başka bir trafoya girerseniz o trafonun primerinin yıldız noktasıda teoride sıfırdır ancak aradan nuveleri kaldırırsan durum değişir. 3 örnekte de aslında fazlar belirli bir disiplinle kısa devre edilmiştir ve yıldız noktası sıfırdır. Fakat yıldız noktasında voltajın sıfırlanması örneklerle de anlaşılacağı üzere eğer öncesinde bir yük yok ise mümkün değildir kisadevre akımı oluşur.
 
Son düzenleme:
.....
 
ohm kanunu gereği akım ve gerilim yükün cinsine ve gücüne göre belli değerlerde olmalıdır. Zaten yüklerin gösterdikleri direnç nedeniyle iş yaparlar. Kısa devrede aslında empedans tamamen sıfır değildir ama sıfıra çok yakın olabilir buda kısa devre akımının sınırlanmasına neden olur. Kabaca gerilim/empedans = kısa devre akımıdır. Uygun değerde olmayan empedans kısa devre akımlarına neden olur buda iletim kablosu olabilir , arıxalı motor,trafo v.b yükler olabilir. Yükler üzerine gereğinden düşük gerilim gelmesi yükün tam yük değerine ulaşmamasına, gereğinden fazla gelmesi aşırı akım çekmesine neden olacağı için özetle ohm kanunu ilkelerine göre çalışmak zorundadır. 3 fazın yüksüz kısa devre edilmesi gerek kablo üzerinden gerekse de tmş, devre kesici v.b üzerinden olması empedansın çok küçük olması nedeniyle kilomper seviyesinde kısa devre akımının geçmesine neden olacağından ilgili kablo veya şalt malzemesine zarar vererek arızalanmasına yada koruma açmalarına neden olacaktır.
 
Bu konuyu şekil üzerinde anlatmak istiyorum;
gorsel1(33).jpg

3 fazlı şebekenin sinisoidal eğrisi. 2 ayrı zaman çizgisi çizdim. her eğri 220 v tur. aralarındaki faz açıcı 120 derece oldukları için kök3 le çarpılarak faz farkları bulunabilir.
1. çizgi: bu durumda v2=0 v1=v3, v3 de - periyotta olduğu için v=v1+v2+v3 matametiksel toplamları 0 dır. burada dikkat edilmesi gereken v3 - voltajda. voltajları hesaplarken aralarındaki açı 120 derece olduğu için kök3 le çarpılır. (karakök ifadesini klavyede bulamadım :) ) bu yüzden işlem v1+v2=v1+(-v3)=380 v tur. + voltaj - voltaj birbirini sıfırlamaz, aksine voltaj farkını yükseltir. yani yıldız oluşturulması durumunda gerilimin 0 olması söz konusu değildir. aynı kural çizgi-2 içinde geçerlidir. Peki yıldız noktasında nasıl 0 voltaj oluşuyor derseniz? bu voltajların yük üzerinde harcanması gerekir. yüksüz bağlanması durumunda sigorta ve yıldız nokta arasındaki iletken üzerinde harcamaya kalkar. sonuç videodaki gibi olur.
 
Konu açılalı 7 yıl olmuş fakat net bir cevap hala yok. Konu hakkında net bilgisi olan aydınlatabilir mi?
Ne gereksiz ne saçma bir konudur . Üç fazi neden bir birine bağlıyoruz? Bu kime ne katacak ? Ayrıca burası insanların bilgi düzeyi ölçüler bir platform degilki ! Bir sorun arıza olur o konuda görüş istenir . Öyle olmazmı ?
 
Ne gereksiz ne saçma bir konudur . Üç fazi neden bir birine bağlıyoruz? Bu kime ne katacak ? Ayrıca burası insanların bilgi düzeyi ölçüler bir platform degilki ! Bir sorun arıza olur o konuda görüş istenir . Öyle olmazmı ?
Sayın Enivici vokke, Konunun değeri kişiden kişiye göre değişebilir. Bir konuya saçma demeden önce iki kez düşün lütfen.

Burada kimsenin bilgisini ölçtüğümüz yok. Her konunun altına yorum yazmak zorunda değilsiniz.
Siz sadece kendinizi ilgilendiren, değerli gördüğünüz konuları yorum yapın.

Bu başlıkta uygulama ve teori arasındaki bir karşılaştırma yapılmayı çalışıyor. Arızalarınız bittiğinde sizde dahil olursunuz. Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,115
Mesajlar
933,270
Kullanıcılar
453,179
Son üye
canerakdeniiz

Yeni konular

Geri
Üst