3 Faz Elektrİk

Manisa Alaşehir'de istisnasız yeni yapılan apartmanlarda ; dairelere 3 fazlı sayaç bağlanıyor, dolayısıyla ev içinde dağıtım üç fazlı. Bu şebekenin dengeli yüklenmesini sağlamak için yapılıyor.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Ben bir dairenin üç fazla beslenmesini mantıklı bulmuyorum bunun getirmiş olduğu sıkıntıları yaşamamızdan dolayı olmalı. Hiç bir avantajı olmadığı gibi dezavantajlarının çok olduğunu savunuyorum. Amaç dengeli yüklenme sağlamaksa daireyi üç fazla beslemek en büyük dengesizliği yaratmak çünkü daire içi sigorta panosunda linyeler fazlara dağılmış örneğin fırın R fazında ütümü taktığım prizde R faz linyesinden aydınlatmamda R fazı linyesine denk gelsin ki bu gayet olası bir durum. Bağımsız özel linyeler(Fırın Rfazı,çamaşır.makSfazı,bulaşık.makTfazı), diğer priz linyesi ortalama 3 adet aydınlatma linyeside 2 adet olsun. Anlattığım durumda yükün hepsi R fazına yüklenir oysaki daire tek fazdan beslense 1 daire yükü aşağı yukarı aynıdır ana panoda daireler fazlara göre sıralandığından daha dengeli bir durum sağlanmış olacaktır bu olay tecrübelerimizlede sabittir. İkinci dezavantaj faz çakışması ihtimali, üçüncü dezavantaj kolon nötr'ü koptuğunda yada gevşediğinde daire içinde yükler üzerinde aşırı dengesiz gerilimler oluşmakta tek fazlı beslemede bu gerçekleşmez. Projelendirmede kesit hesabı daire dengeli yüklenecekmiş gibi yapılır bu lüks dairelerde sıkıntı yaratır klima,jakuzi,v.s toplam yükün fazla olması dengesiz yüklenme riskininde fazla olabileceği anlamına gelir. Neticede ben dairelerin tek fazla beslenmesinin doğru olduğunu düşünenlerdenim.Saygılar...
 
Teşekkürler üstad, ben bu kadar detaylı düşünmemiştim, bu durumda belkide tek faydası; bazen trafo çıkışında (bizim ilçede özellikle kışın aşırı yüklenmeden) bir fazın sigortası atıyor, saatlerce elektrik gelmesini bekliyorsun, üç fazda beslenirse evde iki faz hala olur.
 
Sn.Teknikadam41

Görüşlerinizi paylaşıyorum.Konutların üç fazla beslenememesi konusunda mevzuat eksikliği yok.İsteyen üç fazla besleyebilir. Ama, bizim dua ile yaklaştığımız yerde hiç elektrik bilgisi olmayan insanlarımızın evine 3 faz vermek çok sakıncalı bencede. Genelde 3 fazla beslenen termisifonun çalıştırılması ihtiyacından ve çok büyük lüx konutlarda kurulu gücün yüksekliğinden talep oluyor.Birde yurtdışında çalışan vatandaşlarımızın ilginç ev gereçleri getirmelerinden. Saygılar..
 
Evlerin 3 fazla beslenmesi oldukça sakıncalı görüşüne ben de katılıyorum. 3 faz en fazla apartman girişine kadar olmalıdır. Elektrik kadar tehlikeli bir konuda, kendini usta zanneden bir millete uygun olmayan bir çözüm. Hani bir malikane, villa vs olsa anlarım ama apartman dairesine 3 faz olmamalı bence. Tek faz sigorta atıyorsa orada başka nedenler araştırılmadır bence. Ana hatlarda fazların akımları incelenip nereden kaynaklanıyor bulunabilir. Buradan da yan hatlara geçilip R fazında nerede sorun olduğu bulunabilir. Bir hatanın başka bir hata ile giderilmeye çalışılması oldukça tehlikeli bir durum.
 
Evlerin 3 fazlı elektrik sistemi ile beslenmesi genellikle büyük konutlarda (dublex, triblex, ve daha büyükleri için) doğru bir seçimdir. Küçük konutlar için belki lüks olabilir. Binanın ana beslemesi ve sayacı 3 fazlı seçip fazların yük dengesini uygun yapmamız gerekir. Böyle konutlarda kullanılan ve son yıllarda, bazı elektrik tüketim araçları (fırın, asansör, barbekü, çamaşır mak., ızgara, ısıtma / soğutma sistemleri...vs) 380 V. olarakta üretilmektedir. Bunların elektrik gereksinimleri de haliyle 3 fazlı sistemden sağlanabilir.

3 fazlı sistemin seçimi ile konutun ana besleme kablosunun tek fazlı sisteme göre daha düşük kesitli seçmek bir avantajdır. Trafo merkezinden tek faza göre daha dengeli bir yük çekilir.

Sonuç olarak yüksek akımlı güç tüketimlerinde 3 faz ve 380 V. doğru tercihtir.
 
Modern yaşamda evlerde kullanılan elektrikli cihazların fazlalığı güç gereksinimi arttırmıştır.Trafolar 3 fazlı üretildiğinden fazların dengeli yüklenmeleri gerekmektedir.Dengesiz yüklenmelerde aşırı yüklenen faz sargıları hasar görebilir.Bu nedenle en küçük ünite olan evlerden başlanarak,atölye,fabrika gibi büyük güç tüketen heryerde fazların dengeli yüklenmeleri gerekmektedir.10 daireli bir binada 3+3+4 daire ayrı fazla beslenirse nisbeten dengeli bir dağıtım sağlanmış olur.Elektrikçilere mesleğe başlarken dengeli yük dağıtımının önemli olduğu anlatılır.Bilginize.
 
çok fazlı sistemlerin en büyük özelliği faz sayısı arttıkça gücü taşıyabilme yeteneklerinin artmasıdır. buna karşın çok fazlı sistemlerin dez avantajı ise sistemlerinin karmaşık olmaları ve maliyetlerinin(özellikle kablo maliyetleri) daha yüksek olmasıdır. evlerde ve küçük işletmeler basit sistemlere gereksinim duymaları ve düşük güçler tükettiklerinden dolayı 3 faza ihtiyaç duymazlar. tek fazlı tesisatlar bu yerler için daha maliyetli olurlar.

apartmanlarda 3 faz sadece ana enerji girişinde bulunur ve buradan itiibaren 3 faz, daireler arasında dengeli bir şekilde dağıtılır. manisadaki örneğin özel bir durumu varmı bilmiyorum ama kullanışlı bir şey değil. çünkü evlerde kullanılan tüm cihazlar tek faz için yapılmıştır.
 
arkadaşlar bi sorum olacak:şimdi binada 9 adet güneş enerjisi takılı ve bunlar rezinstans ile ısıtılıyor ben bunların saatte ne kadar enerji yakar bunlar 3 fazla besleniyor yani:3 tanesi bir faza 3 tanesi bir faza diğer 3 taneside bir faza baglı ve 3 fazlı sayaç bağlı yeni bağladım.bu kompanze kanoya ne kadar zarar ve ya kar verir.aktif reaktif ve kapazitif değerlere nasıl etki yapar beni aydınlatırsanız sevinirim teşekkür edrim
 
Sayın tumu1976 ! Soruyu tam olarak anlayamadım. Cevap vermek isterim ama bir konuyu anlayamadım. Güneş enerjisi demişsin ve rezistansla ısıtılıyor demişsin. Benim bildiğim güneş enerjisi zaten enerjisini güneşten alarak ya su ıstır, ya da elektrik elde edilir. Benim bilmediğim başka bir sistem varsa, doğrusu onu bilmiyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,931
Mesajlar
921,799
Kullanıcılar
451,107
Son üye
Xte13

Yeni konular

Geri
Üst