3 Fazlı Motoru 1 Fazda Çalıştırma (Resimli Anlatım)

"3 fazlı motor tek fazda nasıl oluyor kondansatörle çalışıyor teorik olarak açıklıyabilirmisiniz"

3 fazlı değil,yalnız bir fazlı olanının,bazı hallerde, kondansatörle çalıştırılma gerekçesini torik olarak açıklayabilirim.Bu da, daha önceki yaptığım bir deneme-yanılma testine dayanıyor.
Bir fazlı ve zor yol verilen, küçük asenkron motorlarının, ilk yüksek ataletli dönmedeki zorluğunu kolayca yenebilmesi ve böylece dönebilmesi amacıyla bağlanan, yardımcı sargıdaki fazın kondansatörle değiştirilip,alternatif bir yolla bir şekilde(Yapay olan)bir döner mağnetik alan oluşturmak,bu sistemlerin ana ilkesidir.Bunun ilk örneğini de, "Her eve bir eva" reklamıyla yıllar önce tanıdığımız, 2 kiloluk bir mini çamaşır makinesini, ters çevirip bakmak suretiyle görmüştüm.Kondansatörü çıkarınca motor ilk startını hemen alarak dönememişti,ancak kondansatörüyle beraber devredeyken veya kondansatörsüz olarak ise,elle bir miktar döndürdükten sonra, normal bir şekilde çalışabilmişti.Bunu, daha dün gibi hatırlamaktayım.

3 fazlı olanda da prensip aynisi gördüğüm kadarıyla.Faz sargılarından birine paralel bağlanan ve motor gücüne göre değişen bir kondansatör,faz sargılarından birinde yapay bir faz değişikliği(Bir faz farkı) sağladığından dolayı,devamlı veya sürekli tercihlerde,3 faz verilmiş ve 3 fazlı akım varmış gibi rahatlıkla dönebilmektedir.İlk yazdığım, bir fazlı küçük asenkron motorların çalıştırılışında uygulanan yönteme benzer olarak.
 
Son düzenleme:
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
3 fazlı motor tek fazda nasıl oluyor kondansatörle çalışıyor teorik olarak açıklıyabilirmisiniz

3 fazlı motoru 1 fazla çalıştırmak için kullandığımız kondasatörün amacı fazlar arasındaki faz farkını sağlamak içindir.

lisedeki elektroteknik dersini hatırlayın
 
3 Fazlı motor yıldız bağlantıda 380 voltta,üçgen bağlantıda 220 volt fazlarası gerlimle çalıştırılır.Ülkemizde fazlarası 380 volttur.ABD. de fazlarası 220 volttur.3 faz motoru üçgen bağlayıp iki ucuna faz ve nötr olarak 220 volt uygulayalım.Boşta kalan uca faz girişinden bir kondansatör bağlayalım ,kondansatörün boştaki ucunu motorun üçüncü ucuna bağlayalım.Enerji verip kondansatör ucunda kaç volt olduğunu ölçelim.220 volt görülürse işlem tamamdır.220 volt görülmezse kopndansatör değerini arttırıp ,eksilterek 220 volt görünceye kadar kondansatör denenmelidir.220 volt bulunduğunda motor çalışacaktır.Kondansatör diğer sargılar ile bir faz farkı oluşturup motorun 3 faz varmış gibi davranmasına sebep olur.Yani motoru kandırmış oluyoruz.Motor gücünde düşme olmasına rağmen mecbur kalındığında uygulanan bir işlemdir.Bilgilerinize.
 
Sonuç olarak; ben kendimce şunu anlamış bulunuyorum.Üçgen veya yıldız,her iki bağlantı şeklinde de,sargılardan birine paralel bağlı kondansatörle,toplam 3 bobin sargısındaki faz dengesini(Akımın veya gerilimin önde ya da arkada kalması durumuyla ve kendi aralarındaki direkt ve değişik olan bağlantı pozisyonları haliyle)bizim çalıştırma amacımız doğrultusunda,bilerek,isteyerek(Randımansız olacağını da bilmemize rağmen) bozmuş,3 bobin sargısında da,birbirlerinden çok farklı olarak,sanki R-S-T,yani, 3 ayrı faz verilmiş gibi ancak,yalnızca (R) fazının değişik olan 3 farklı kombinezonuyla, faz değişimine uğramış olan değişik şekilleriyle,(Yalnızca bir sargıdan ayni, değişmeyen Şebeke fazı geçiyor,diğer ikisinde ise,birinci sargıdakiyle ayni olmayan, değişik faz türevleri(Bu özel bağlantıdan dolayı) oluşup,motorun sanki, 3 faz verilmiş olduğundaki gibi, döner bir mağnetik alanla dönebilmesini sağlıyor.Yani İmkanları,sadece bir adet kondansatörle zorlayıp,yapay bir döner, 3 fazlı alan yaratmış oluyoruz.
 
arkadaşlar elimde şöyle bir vinç var
01-asansor.jpg

bu vincin motoru trifaze ve evde çalıştırmak için ilk mesajda gayet net anlatılmış bu paylaşımlarınız için çok tşk ederim

ama yukarıdaki dediğim vinçtte ilk mesajdaki trifaze üçgen bağlantıyı yaparak sadece kolu aşağı yukarı çekerek vinçteki gerekli aşağı indirme ve yukarı çekme işlevini yerine getirebilir mi
eğer getiremezse getirebilecek duruma getirmenin en ucuz maliyetini özellikle sadece kablo bağlantılarıyla nasıl sağlanabileceğini yazarsanız çok sevinirim birde neden üçgen bağlantı tercih edilmiş yıldız bağlantıda yapılamazmıydı acaba eğer yıldızda yapulabiliyorsa en avantajlı üçgenmidir sebebini teorik olarak açıklarsanız çok tşk ederim
cevap yazan arakadaşlara çok tşkler
 
simdi burada söyle bir sıkıntı var bu motor calısır ama randuman alamassın cünkü faz acıları 120 dereceyken sen kondansatörle 90 dereceye düsürüyon motoru kandırıyorsun 120 derece acı varmıs gibi görüp calısıyor
 
arkadaşlar peki sadece üçgen bağlantılı motoru mu 220 v ile çalıştırabiliriz.yıldız motor 220 v ile çalışmaz mı.
 
çok teşekkür ederim çok yararlı oldu emeğinize sağlık
 
arkadaşlar peki sadece üçgen bağlantılı motoru mu 220 v ile çalıştırabiliriz.yıldız motor 220 v ile çalışmaz mı.

konun ilk mesajının 4 resmine bakarsanız, orada yıldız bağlantıda var eğer elinzide motor yıldız 220 etikete sahipse yapabilirsiniz
 
paylaşımınız için teşekkür ederim. Çok faydalı oldu. tek bi sorum olacak. 3 fazlı motoru bağlantı şemasına göre tek fazda bağladım. yalnız ısınma sorunu oldu. o neden kaynaklanır? yardımcı olursanız sevinirim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,759
Mesajlar
920,253
Kullanıcılar
450,830
Son üye
scm123

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst