3 fazlı pwm evirici

ysf_18

Üye
Katılım
7 Ağu 2007
Mesajlar
12
Puanları
1
Yaş
40
Çizimini verdiğim devre 3 fazlı pwm evirici devresine ait. Bu devreyi çalıştırıp analizini yapmam gerekli. PWM konusunda bilgi sahibi değilim. İnternetten bulabildiklerim kısıtlı temel bilgiler idi. Bende burdan yardım almayı düşündüm umarım yardımcı olabilirsiniz. Öncelikli sorunum çizimde de kırmızı halka içine aldığım Vca , Vcb , Vcc değerlerini nasıl atayacağım. Bana verilen dökümanda bu kaynakların değeri verilmemiş. Yalnızca F Out = 1 Khz , P=2 , M=0,6 değerleri ve referans değeri olarak +1 -1 üçgen dalga verilmiş. Ben bu değerleri nasıl bulup atayacağım ve bir de pwm ile ilgili elinde ayrıntılı ve uygulamalı bir kaynak var ise paylaşabilirseniz beni mutlu edersiniz.

Teşekürler.
 
Arkadaşlar en azından elinde PWM ile ilgili döküman olanda yok mu? Yardımlarınızı bekliyorum.
 
ustam site içinde bir çok yerde geçiyor bir araştır derim.

Bu arada orcad kullanmadım yapısı nasıldır bilmiyorum ama basettiğin (Vca , Vcb , Vcc) güç devresini tetikleyecek uçlar gibi görünüyor. araştırmak içinde asenkron motor sürücüleri, sürücülerde IGBT gibi kavramlar üzerinden araştırma yaparak daha iyi fikir edinebilirsin.

kolay gelsin
 
Genişlik ?
Tanımda pulse (darbe) lerin genişliklerinden bahsetmiştik.Daha iyi anlatabilmek için bir PWM dalgasının yapısına bakalım

Görülüdüğü gibi dalga yapısı bir kare dalgaya benziyor.Kare dalga hakkında buradan gerekli bilgiye ulaşabilirsiniz.Dalganın tepe noktasındaki değerine Vcc, çukurdaki değerine ise Vss diyelim.Elimizde Vss ve Vcc değerlerinde iki gerilim var.Eğer PIC ile uğraşıyorsak genellikle Vss=0 Vcc=5 volttur.İşte biz bu dalganın Vcc de ve Vss kalma süresinin oranını değiştirerek Vcc ile Vss arasındaki tüm gerilimleri elde edebiliriz.PWM nin pratik açıklamasını böyle yapabiliriz.
Duty Cycle ?
Duty Cycle nın Türkçe’sine “kullanım oranı” diyebiliriz.Formül tanımı olarak da
Duty Cycle=Yüksek Voltajda Kalma Süresi/Periyod
olur.
Mesela duty cycle=50% ise Vcc nin uygulanma süresinin periyoda oranı 1/2 dir.Başka bir değişle Vcc nin uygulanma süresi Vss nin uygulanma süresine eşittir.Aşağıda değişik duty cycle oranına sahip dalgalar görülmektedir.

Dalga-1′in duty cycle=yaklaşık %10 ken bu değer yaklaşık olarak dalga-2′de %50 dalga-3 de ise %90 dır.
Elde ettiğimiz voltajı nasıl hesaplayacağız ?
Elde ettiğimiz voltaj ile duty cycle arasında bir doğru orantı vardır.
Vcc=5V
Vss=0v
olsun.
Dalga-1 için voltmetrede okuduğumuz değer 5×10%=0.5V dalga-2 için 5×50%=2.5 dalga-3 için se 5×90%=4.5V olur.
Dalgaların özellikleri ne olmalıdır ?
PWM dalgalarının üretilmesi için bir sürü method vardır. Bu dalgaların frekansının yüksek olması gerekmektedir.Eğer bu hareket yavaş yapılırsa çıkışta Vcc ve Vss ayrı ayrı gözlemlenebilir.Örneğin bu çıkışı bir ışık kaynağına bağlarsanız titreşimler görülebilir.Bunu engellemek için dalga çok sayıda tekrar edilir ki PWM dalgalarının frekansı yaklaşık olarak 1KHz-20KHz arasındadır.
PWM nerede kullanılır ?
PWM tekniğinin uygulanması giderek yaygınlaşmaktadır.Mesela;
Çoğu anakart fanın hız kontrolünde
SMPS güç kaynaklarında
Telekomünikasyonda
Güç Devrelerinde
PIC uygulamalarında
PWM kullanılmaktadır.Şu adresten de PWM ile ilgili bir uygulamanın videolarına ve şemalarına ulaşabilirsiniz.
PIC ile PWM
PIC ile
1-Yazılımsal olarak
2-Donanım yardımıyla
PWM çıkış elde edilebilir.Burada donanımsal PWM desteği olan PIC ler (HPWM olarak da geçer) bize daha çok avantaj sağlamaktadır.Artık çoğu PIC kendi içinde PWM modülünü bulundurmakta yani HPWM özelliğini desteklemektedir.Bu tür PIC lerin içinde PWM üretmeye yarayan ayrı bir donanım bulunur.Biz buraya program yardımıyla bir değer atarız ve bu modül programdan bağımsız PWM üretebilir.Yani PIC ile sürekli işlem yaptırmayız.HPWM özelliği ile PWM dalganın frekansını ve duty cycle nı belirleriz.Belirlediğimiz ve PWM desteği olan bir bacaktan da bu çıkışı alabiliriz.
Yazılımsal olarak nerdeyse her PIC ile PWM sinyal üretebiliriz.Buradaki mantık bir pini belirli bir süre 1 diğer bir süre 0 yapmaktır.Böylece bir PWM elde etmiş oluruz.Fakat bu işlemi PIC sürekli yapmalıdır.Yani komut sürekli çalışmalıdır.Bunu işlemci sürekli yaptığı için aynı anda başka bir işlem yapılamamaktadır.Eğer PWM kullanacaksanız HPWM yani donanımsal olarak PWM desteği olan bir PIC kullanmalısınız.
PWM çözünürlüğü ?
Diyelim ki PIC ile PWM üretiyoruz.Bunun için HPWM özelliğini kullanıyoruz.İstediğimiz PWM özelliğini biz bir register(yazmaç) a program yardımıyla yazarız ve donanım bu değere uygun PWM üretir.İşte bu yazdığımız değerin detayı bize çözünürlüğü verir.Mesela PWM 10 bit register ile kontrol ediliyor diyelim.2^10=1024 kadar seçme hakkımız vardır.( Register lara 2 lik sistemde yani 1 0 olarak bilgi girildiği için tüm girebileceğimiz sayı 2^n ile sınırlıdır. ) Vcc=5V Vss=0V olduğundan 5/1024=0.0048828125V hassasiyetli bir dalga üretebiliriz.Yani yaklaşık 5mv hassasiyete sahip bir dalgamız olur.Mesela en hasas şekilde 0 - 5mv - 10 mv değerleri elde edebilir.Örneğin 6-7 mV elde edemeyiz.Bunun için PWM çözünürlüğünü yani PWm yi ayarlayan bit sayısı arttırılmalıdır.Tabi ki de biz bun kendimiz yapamayız. Mesela PWM çözünürlüğü daha çok olan bir PIC seçmeli ya da PWM için entegreler kullanmalıyız.
PIC ile PWM elde edebileceğimiz kodlar
Örnek kod olarak sadece Basic dilinin kodlarını verebileceğim.Çünkü ASM ve C den emin değilim.Kod eklemek isterseniz seve seve ekleyebiliriz.
PWM kullanabilmemiz için PWM istediğimiz bacağı çıkış olarak seçmeliyiz.Örneğin 16F628A da donanımsal PWM (HPWM) kullanmak istiyorsak zaten zorunlu olarak pin 9 u (RB3) ü kullanacağız.Dolayısıyla bu bacak gerekli kodla (TRISB=0 yazarsanız tüm B portuyla birlikte o bacağı da çıkış olarak ayarlayabilirsiniz.) bu bacağı çıkış olarak seçmeliyiz.
Donanımsal (HPWM) üretme
HPWM A,B,C
A=Hangi donanımsal pwm pininden çıkış alacağımız.16F628A da bir donanımsal çıkış olduğu için 1 yazıyor.Yani 1. kanaldan PWM alacağız.
B=0-255 arası değer vererek duty cycle ( duty cycle nedir? ) oranını belirliyoruz.Örneğin 127 yazarsak yaklaşık %50 lik bir dalga alırız.
C=Buraya dalganın frekansını yazıyoruz.(Hertz cinsinden)
Yazılımsal PWM üretme
Bu yöntemi daha çok donanımsal PWM çıkışı olmayan PIClerde (16F84) gibi kullanırız.Bu yöntemle her bacaktan PWM alabilirsiniz.Fakat PIC bu işi yaparken başka bir iş yapamaz.HPWM arka planda çalışırken bu yazılımla yapılır.
Kod yapısı HPWM e çok benzer.
PWM A,B,C
A=Hangi pinden çıkış alacağız.Örneğin PORTB.3 yazabiliriz.
B=0-255 arası değer vererek duty cycle ( duty cycle nedir? ) oranını belirliyoruz.Örneğin 127 yazarsak yaklaşık %50 lik bir dalga alırız.
C=Buraya dalganın frekansını yazıyoruz.(Hertz cinsinden)
PIC ile nasıl yapıldığını kod olarak merak edenler için umarım açıklayıcı olmuştur.Sorularınızı yorum yazarak sorabilirsiniz.
Bir dahaki yazımıda buluşmak dileği ile…

not=Alıntı
 
ekteki dosyaya bak...
 

Ekli dosyalar

  • PWM_Nedir.rar
    105.2 KB · Görüntüleme: 18
ben de 3 fazlı pwm invertör yapmak istiyorum elimde asenkron motor var(3 fazlı cosQ=0.7,mil gücü 180w,çekilen güç:294 w yıldız =380 v ve yıldız akımı 0.64 A)...asenkron motor hız konrolü yapacam; acaba elinde psipice ile hazırlanmış program var mı? benim anhtalama akımı ve gerilimini bilmem lazım.ayreten seçeceğim mosfeti neye göre seçecem?
 
pwm sinyalleri aynı timer ı kullandıkları için birden fazla pwm olduğunda geçikme elde edemedim. Acaba 3 faz motor sürmek için pwm tetikleme darbeleri arasındaki faz farkı zaman gecikmesini nasıl yapabiliriz bilen arkadaslar varsa şimdiden teşekkür ederim.
 
3 adet pwm çıkarmak zorundasınız fakat bunların aralarında faz farkları olmak zorunda
ayrıca normal pwm değil
eğer düz pwm verirseniz srücü yakarsınız bol bol..
IR2132 felan şemalrını incleyin isterseniz...

PIC ile yapacaksanız.. r-2r dac sinüs çıkarmay çalışın ardında sinüs çıakran değer tablosnu hpwm duty olarak döngüye sokun ve
sürmniz gerekiyo..

faz farkı için de biraz uğraşmanız gerekecek...
18f4431 VB pıclerde motor kontrolü daha kolay PWM modulleri hazır sadece açıp kontrol etmenişz gerekiyo...

How to Design a 10kW Three-Phase AC/DC Interface Step by Step

http://www.irf.com/technical-info/whitepaper/3phasepwm.pdf

http://www.mathworks.com/matlabcentral/fx_files/28405/1/Asymmetric_PWM.PNG

Analog Devices ADuC7026 PWM (3-phase) Simulation Details

three phase pwm - Google'da Ara
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,163
Mesajlar
933,857
Kullanıcılar
453,277
Son üye
zkan78

Yeni konular

Geri
Üst