b a k u n
Üye
Arkadaş yg taraftan ölçüm yapıldığını söyleyerek bize ekstra bir bilgi vermedi zaten 630kVA üzeri yerlerde YG taraftan ölçüm yapılacağı yönetmenlikte yazıyor. YG tarafta koruma, ölçme ve sayaç için akım trafoları kullanılıyor. Arkadaşın sayaç için kullandığı akım trafosu da gerilimi 10,5kV ise 100/5; gerilimi 34,5kV ise 30/5 akım trafosu kullanıyor. AG tarafta multimetre yani ölçüm için bir de kompanzasyon için akım trafosu kullanılıyor ve kompanzasyon için bu değer 2500/5 olmalı diye düşünüyorum amma sabit grubu devreye alınca reaktif gücün artmasına hala anlam veremiyorum
haklısın. ben de senin gibi düşünüp kael temsilcisini aradım. sabit gruplar rölenin kafasını karıştırıyor dedi, kapatıp dene dedi. ben de kapatıp denedim öyle ya da böyle şu an %12 ile gidiyor hastane. ama ben adam gibi çalışıp normal seyrinde gitmesini istiyorum
Sayın b a k u n;
Sizin kullandığınız akım trafosunun 2500/5 Amper olmalı bu yüzden reaktif güç kontrol ünitesinde sıkıntı yaşayabilmeniz doğrudur. Trafodan 0,4 V çıkış alındığına göre max 2300 A civarı akım geçer(teoride) bu yüzden 2500/5 akım trafosu kullanmanız gerekir. Sizin bahsettiklerinizin aynısı çalıştığım yerde de var. Yani 2 adet 1600 kVA trafo kuplaj ile ayrılmış bizde 2500/5 akım trafosu ve kompanzasyondan hiç sıkıntı yaşamadık. 2500/5 yerine 3000/5 kullanmak küçük görünse bile büyük sıkıntılar çıkarabilir.
şöyle birşey de var; trafo 1600 kva ama, çekilen akım buüne kadar en fazla 700A olarak görüldü. bazen trafonun birini kapatıp kuplajdan besliyorum tek trafo bile fazlasıyla yetiyor. çekilen akımlar 600-700 amper iken de 2500-5A akım trafosu kullanmak doğru olur mu?
Moderatör tarafında düzenlendi: