3D (3 Boyutlu) Yazıcı

Bilgi ve deneyim az olunca diğerlerinin yaptığını taklit etmek zorunda kalıyorsunuz. Videyolardan gördüğüm bir makinayı yaparken, yine de epeyce değişiklik yaptım. Yine hiç bilmediğiniz bir çok ürünü (bir kısmı dünyanın öbür ucundan, fotoğrafından ve yetersiz açıklamasından beğenip aldığınız) ve yazılımı, kısmende olsa anlayıp aralarından seçim yaparak, bir araya getirip çalıştırmayı çok hafife almamak gerekir. Diğer yandan 3D yazıcı yapanların hiç değilse bir kısmının CNC deneyimi de vardır, saygı göstererek yaklaşırsak çok kullanılan yapıların geçerli bir nedeni olmalı. Aslında çok farklı modeller var, incelemek lazım, klasik RepRap yazıcı şekline saplanıp kalmak doğru olmayabilir.

Örneğin delta tip yazıcılarda toplam 4 motor olması gerekir.

th-feature01-figure03.jpg


Maliyet seçimlere bağlı artabilir de demiştim, örneğin minyatür lineer ray ve araba iyi olmaz mı?

http://www.aliexpress.com/store/pro...GN12C-or-MGN12H-Long/1735117_32323730799.html

de-rail-2pc-MGN-MGN12C-Blocks-carriage.jpg_220x220.jpg
 
z ekseni için çift motor kullanılıyorsa çift sürücüye çift aktarma organları (vidalı mil somun gibi) şeylere ihtiyaç vardır. düzgün mekanik tasarımı ile tabiki de tek motorla yapılır bu maliyeti dediğiniz gibi düşürür.
ama çift motor tek sürücüden asla beslenmez özellikle 3d printerdaki düşük amperli ufak sürücülerde. bu sürücüler çok çabuk ısınırlar
 
Bende Z ekseni için çift motor, Ramps'de takılı. Sürücü ve motorlarda belirgin bir ısınma sorunu yok.

3D yazıcıda tabaka tabaka basıldığı için Z yönünde hareketin miktarı (tabaka 0.3-0.5 mm civarı) ve çalışma süresi çok sınırlı.
 
Aynen Yusuf bey'e katılıyorum. Ramps kartı üzerinde sadece Z ekseni için çift step motor çıkışı işte bu nedenle bulunuyor. Z ekseni her layerda olsa olsa 0,5-1 sn ancak enerjilendiğinden sorun çıkarmıyor.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
z ekseni 1-2 saniye toplamda çalışsa bile durunca akım tutmuyor mu ?? elle çevirebilecek kadar güçsüz kalmıyor ki çalışma akımı ve durma akımı diye bir şey var..
 
z ekseni 1-2 saniye toplamda çalışsa bile durunca akım tutmuyor mu ?? elle çevirebilecek kadar güçsüz kalmıyor ki çalışma akımı ve durma akımı diye bir şey var..
Merhaba Atakan, evet haklısın galiba durma akımını tutmuyor. Emin olmamakla birlikte 3D printerda durma akımı 1,2 sn içinde kesiliyor olabilir. Çünkü herhangi bir zamanda Z ekseni motorlarını el ile rahatlıkla çevirebiliyorum :)Baskı sırasında Z eksen motorlarına ve sürücüye dokunduğumda ısınmada hissetmiyorum. 3D printerda Z eksenine gelen yük sadece extruder kendi ağırlığı olduğundan ve CNC'deki gibi spindle'ın yaptığı iş etkisine karşı bir tepki kuvvetiyle de karşılaşmadığından böyle olması muhtemel diye düşünüyorum.
 
iki z motorunun farklı yönlere hareketini önlemek adına böyle bir hata olmasın diye bile dururken motorlar half current ile çalışmalıdır diye düşünüyorum yoksa motorlar serbest olursa mekanik yükten bahsetmiyorum el ile bile yanlışlıkla döndürme yer değiştirme olabilir. böyle bir durumda çok mantıksız olur.. sonraki basılacak işin bozuk çıkmasına neden olur. not: 3d printerim yok
 
Gerçekten bu seramik elyaf kağıt güzel malzemeymiş Yusuf bey. Açıkçası evimde kullandığım 3d printer altında mantar levha var. Ancak araştırdığımda bunun 80 dereceye dayandığı yazıyor. Saatlerce süren bir baskıda hele hele ABS malzeme ile baskı alıyorsanız ısıtıcı tablada 100-110 derecelere çıkılıyor. Yangın riskiyle karşı karşıya olduğumu farkettim sayenizde. Bu nedenle 2mm seramik elyaf kağıttan bende almak isterim. Bulduğunuz yeri öğrenebilir miyim? Özel mesajda atabilirisiniz nasıl isterseniz. Şimdiden teşekkürler.

Isıtıcı tablanın, ısı yalıtımı için kullanılabilecek benzer malzemeler, miktar az olunca satın almamız zor olabilir. Seremik elyaf levha, kağıta oranla daha kullanışlı olabilir (tozuyup dağılmaması için);
 
Ramps 1.4 (klon) kartında klemens erime sorunu!

Anlaşılan klemens sorunu yaygın. Internette bu sorunla ilgili farklı yazılar gördüm. Aşağıdaki yazı Prusa 3D yazıcıları üreten şirketin sitesinden;

"In our kit you won't find a fake Arduino clone and cheap outdated RAMPS electronics where you have to change connectors and parts to achieve smooth printing."

Kendi kartlarında, klon ve ucuz Arduino ve Ramps'de olduğu gibi konnektör ve parça değiştirmek zorunda kalmazsınız diyor.

Orjinali de sorunlu mu bilmiyorum. Uzakdoğu'dan alınca aynı kartı üreten çok sayıda üretici ve farklı kalitede ürünler olabilir. Fiyat farkı çok olduğu için birazda bunları kabullenerek alıyoruz.

Ramps üzerindeki klemens tasarım değeri olan 11A'e dayanamamıştı. Bugün yerli bir üreticiden 16 ampere göre üretilmiş klemens aldım. 100'lük paket halinde satmalarına rağmen kırmayıp, az sayıda verdiler. Üzerindeki klemens 4 uçlu, tekrar değiştirmek gerekirse diye 2 adet iki uçlu takacağım.

http://www.megaradar.com.tr/en/Urunler/UrunDetay?id1=35&id=1

klemens.png
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,818
Mesajlar
920,736
Kullanıcılar
450,908
Son üye
mert095

Yeni konular

Geri
Üst