3D (3 Boyutlu) Yazıcı

3d printer olayını bende seviyorum ama gıcık olduğum yönü ardunio kontrol sistemi. Değişik değişik kartlar rampsler falan filan :D

Bir seçenek de herşeyi Arduino üzerine kurmak. "CNC Shield V3" kartı ve yine açık kaynak kodlu GRBL yazılımını kullanarak CNC'de yapılabiliyor. Konu hakkında bilgim yok, sadece varlığını biliyorum.

cnc shield v3.png


DRV8825 sürücüler bu karta da takılabiliyor. Çin malı kartın fiyatı 3$, Arduino UNO (3$ civarı) üzerine takılarak kullanılıyor, 3D yazıcı için kullanılan RAMPS kartı ise Arduino MEGA ile çalışıyor.

Ramps, CNC Shield V3, DRV8825, Arduino UNO ve MEGA kartları ile CNC, 3D yazıcı ve farklı makinalar yapılabilir. Elektroniğin sınırlarına uygun seçilecek step motorlarla ve baştan iyi planlanırsa yazıcı ve CNC tek makina olarak yapılabilir. 3D yazıcıya ilave olarak, düşük maliyetli başlangıç ve deneyim kazanma amaçlı veya büyük güç gerektirmeyen işler (örneğin PCB) için uygun CNC olarak da çalışabilen bir makina, seçenek olabilir.
 
Son düzenleme:
ramps arduino mega ile kullanılıyor ve marlin gibi piyasada açık kaynak kodlar var onu arduinonuza yüklüyorsunuz. daha sonra kodu paylaşanın bir de şema paylaşmış olması gerekiyor şemaya göre ısıtma ve türevi şeyleri bağlayacağınız yerler oluyor motorları sürücüleri bağlıyorsunuz. rapatier isminde bir program var onunla haberleştirip işleme başlıyorsunuz hepsi bu Elektronik kısmı basit.
 
Pek de hafife almamak gerekir diye düşünüyorum. Aynı bakış açısı ile, CNC için de kolay denebilir (büyükleri dışında). CNC'de de motorlarınıza uygun sürücü alıp katalogta gösterildiği gibi bağlayıp, Mach3 le çalıştırıyorsunuz. Spindle a oranla hotend hafif, makina da güçsüz ama her ikisinde de yazılım ve donanım olarak benzer bir yapı ve çözülmesi gereken benzer sorunlar var. Hataların maliyetinin CNC'ye göre daha az olması da bir avantaj sayılabilir.

CNC deneyimim olmadığı için iyi bir karşılaştırma yapamıyorum, umarım ileride yapabilirim. Sanırım ikisinden birini, çalışma mantığını iyi bilen diğerini daha kolay yapabilir.
 
Son düzenleme:
3D yazıcı sektörü bayağı gelişmiş, standart oluşturmuş, modüler hale gelmiş.

3D tasarımdan kesitler alıp, çıkan poligon içini ister raster, ister vektör dolduracak g-code (tam g-code da değil ama) kısmı ayrı, oluşan g-code u extruder, sıcaklık akış hızı vs. gözetip işleyip g-code yorumlayıcı kısmı ayrı.
Uygun modülleri birleştirdiğinizde istediğiniz çözümü elde edebiliyosunuz.
Hafife almamak lazım tabii. Ama @asenyurt un söylediğinden daha karışık da değil.

Bu açıdan bakınca paralel porttan mach3 ile router olarak, seri-USB ile 3D yazıcı olarak çalışacak tek bir kart yapmak da gayet mümkün görünüyor. Spindle, extruder değiştirip çalışılabilir.
 
benimde bu konuyla alakali bir sorum olucak yeni konu acip formu sisirmek istemedim.. ahsap yakmak icin lazer cnc yapmayi dusunuyorum. bildigimiz router gibi tasarlayip spinle yerine 2000mw vs. lazer diyot alip taksam mach 3 ile calistirsam .. olmasina olurda bu lazer in odaklanmasini vsvs nasil yapicam ?? yoksa baska bir program vs mi kullaniliyor?
 
lazerin odaklanması focusable lens ile olur. yani ucunda odaklanabilir lens vardır vidalıdır çevirerek odaklamasını ayarlarsın. lazeri takacağın eksene 50mm lik yukarı aşağı ayarlanabilir yaparsan daha rahat edersin.
 
gnexlab ın hazırladığı mach3 plugins ile stl dosyasını çevirip 3d gcode oluturabiliyorsunuz.
flement moturu a eksenine tanımlı sıcaklıkta ayrı kart ile kontrol edilebilir.
deneme videosu

Hocam sizin motorlar hala kuluçkadalar
 
gnexlab ın hazırladığı mach3 plugins ile stl dosyasını çevirip 3d gcode oluturabiliyorsunuz.
flement moturu a eksenine tanımlı sıcaklıkta ayrı kart ile kontrol edilebilir.
deneme videosu

Aynen öyle bende böyle bir çalışma yapacağım cnc zaten var bi extruder toplayacağım. bed ve extruder için ısı kontrolü tamamdır :)
 

Forum istatistikleri

Konular
129,836
Mesajlar
930,607
Kullanıcılar
452,664
Son üye
Kilowhat

Yeni konular

Geri
Üst