430 enerji projesini 'yel' aldı.

genç arkadaş

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Katılım
8 Mar 2007
Mesajlar
3,573
Puanları
106
Yatırımcıların Kasım 2007'den bu yana cevap beklediği rüzgâr lisans başvurularıyla ilgili nihai kararın bu hafta çıkması bekleniyor. Yaklaşık üç yıl önce toplam 750 proje Enerji Üst Kurulu'nun onayına sunuldu. Ancak 430'u teknik ve ekonomik açıdan yetersiz bulundu. Lisans verilecek 320 proje ise yarışmayla belirlenecek.

Lisans için Polat, Çalık, Afken, Borusan, Yüksel İnşaat, ABD’li AES,
Gama, Tüpraş, BP gibi yerli-yabancı şirketler sıraya girdi.


Yaklaşık üç yıldır beklenen rüzgâr enerjisi lisans çalışmalarında sona gelindi. Yatırım yapmak isteyen yerli ve yabancı işadamlarının başvuruları Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından değerlendirildi. Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ), yeni kurulacak rüzgâr santrallerinin ulusal elektrik iletim şebekesine bağlanması için daha önce tamamlanan çalışmayı iptal ederek yeni bağlantı noktaları belirledi. Buna göre Kasım 2007'de yapılan yaklaşık 750 başvurudan 430'u teknik ve ekonomik açıdan yetersiz bulundu. Geri kalan 320 civarında proje için de yarışma yapılacak. Üst Kurul'un bu hafta yapılacak kurul toplantısında konuyla ilgili son kararı vermesi bekleniyor.

Zaman'ın EPDK çevrelerinden edindiği bilgilere göre, Üst Kurul, 1 Kasım 2007'de rüzg'ardan elektrik üretmek isteyen yatırımcıların lisans başvurularını aldı. Bir günle sınırlı tutulan başvuruda yatırımcılar 78 bin MW kurulu gücünde 752 proje için lisans talebinde bulundu. Başvurular, kurulacak santrallerde üretilecek elektriğin ulusal elektrik iletim hattına uygunluğunun tespiti için Elektrik İletim'e gönderilmişti. TEİAŞ, Nisan 2009'da rüzgâr santrallerinin ulusal elektrik şebekesine bağlanabilmesi için gerekli iletim bağlantı noktaları çalışmasını tamamladı. Çalışmayla, yaklaşık 12 bin megavat (MW) kurulu gücündeki rüzgâr santralinin (eski-yeni) şebekeye bağlanması uygun hale getirildi. Ancak kurulun lisans yönetmenliğinde değişikliğe gitmesi ve bağlantı noktalarının yeniden düzenlenmesi talebi üzerine TEİAŞ, yeni bir çalışma yaptı. Rüzgâr santrallerini ulusal şebekeye bağlayacak iletim altyapısını kuracak Elektrik İletim AŞ'nin Nisan 2009'da yaptığı çalışma iptal edildi. Yeni bir çalışma yapan şirket, 750 başvurudan yaklaşık 430'unu ekonomik bulmadı. Şirket, uygun bulduğu 320 civarı projeyi-bağlantı noktasını ise EPDK'ya sundu. Kurulun bu hafta veya gelecek haftaki toplantısında konuyla ilgili nihai kararını vereceği belirtiliyor. Buna göre, Elektrik İletim'in belirlediği bağlantı noktalarında çoklu başvuruların olduğu yerlerde yarışma yapılacak. Yarışma, tüketicilere satılan elektriğin birim fiyatını artırmamak için zarf usulüyle yapılacak. Açılacak zarflarda en iyi teklifi veren şirket, o bölgede kurulacak rüzgâr santrali lisansının sahibi olacak. Kurul, tekli başvuru yapılan yerlerde ise lisans vermeye başlayacak. Ekonomik ve teknik açıdan yetersiz bulunan başvurular ise reddedilecek.

TEİAŞ; mevcut şebekeyle yeni kurulacak rüzgâr santralleri bağlantı noktalarını belirledi. Bağlantı noktaları; tekli ve çoklu olmak üzere iki ayrı şekilde belirlendi. Şirket, son çalışmasında 2.200 MW'si tekli, 4.800 MW'si çoklu olmak üzere toplam 7 bin MW kurulu gücünde rüzgâr santrali için olumlu görüş verdi. TEİAŞ; daha önce belirlenen 5 bin MW'la birlikte toplam 12 bin MW'lık kurulu güce sahip rüzgâr santrali için hangi trafo merkezi veya iletim hattına ne kadar kapasitede bağlantı yapılacağını belirlemiş oldu. Yatırım tutarı yaklaşık 80-100 milyar dolar değerinde. Bandırma ve İzmir ise en çok başvuran iller arasında yer alıyor.

Alıntıdır
 
Rüzgar ve HES için malesef durum pek iç açıcı değil. 10'dan fazla lisansa sahip birçok şahıs bulunmaktadır. Şu an aynı durum GES için de öngörülmektedir. 100'lerce proje hazırda beklemekte olup lisans başvuruları alındığı anda bir yığılma meydana gelecek. Lütfen önlemlerin alınması gerekiyor.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,163
Mesajlar
933,858
Kullanıcılar
453,277
Son üye
zkan78

Yeni konular

Geri
Üst