Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. tek bir yeri anlamadım. gerisini anladım çok saolun. anlamadığım nokta ise
Kondansatörler dolar iken her volt ile dolma olmuyor mu? kondansatörler watt ile doluyor gibi bir şey okumuştum. mesela 5V veren bir kondansatörü 2 3 v ile de doldurabilirsin dolunca 5 v olarak verir gibi bir şey duymuştum da. onun doğru olup olmadığını sormak isterim.
Birde bu hani pilsiz basma ile çalışan 2 3 ledli el fenerlerinin içinde 5.5 V lik kondansatör kullanıyorlar ya. onlarda pil yok pil yerine bu kondansatörlerden var. o da feneri 2 dk ile 15 dk arası yakabiliyor. Feneri döndürdüğümüzde üretilen elektrik ise 2 3 v den 6 v ye kadar çıkıyordu sanırım. yani kondansatörü her akım dolduruyor gibi anladım. doğru mu anlamışım?
Kondansatörler elektrik akımı içindeki elektrik yüklerini kullanarak dolar,ama bu elektrik yükü güç kaynağının (Örneğin bir pilin) amperine bağlıdır,pil çok zayıf amper veriyorsa,daha uzun sürede,daha çok ampere sahipse,daha kısa sürede doldurur kondansatörü.Voltaj değeri kondansatörün üzerinde yazan değerleri(Örneğin 16 volt/watt gibi) göz önüne alırsak,16 volta kadar güvenle doldurup,16 watt.'dan büyük güç değerini aşacak güç vermememiz gerektiğini,bu üzerindeki watt.değeri ile uyarıyla belirtilir.Watt değeri volt*amper karşılığı olan güç değeridir,16 volt/watt olanı,örneğin 16 volt,1 amperi depolayıp,toplamda 16*1 = 16 watt.lık bir max gücü depolamış olur.Ama bu direk watt. ile doluyor anlamını taşımaz,voltajın birlikte belirli bir amper değerindeki elektrik yükünü içinde şarj edip depolaması ile kondansatör şarj olur.Verilen bu akım sızıntı akım gibi çok zayıf da olsa yine
daha uzun sürede,çoksa daha kısa sürede şarj eder.
Kondansatörlerin ayrıca 1.41 katsayı değeri ile çarpılan uygulama voltajını arttırabilme,çoğaltabilme özellikleri vardır.Örneğin 16 voltluk kondansatöre,10 volt elektrik yükü uygulandiğında,10*1.41=14.1 volt uçlarında birikerek,artarak oluşur.Ancak uçları bir deşarj direnci,lamba,7805 girişi,vb.direk olarak bağlı ise,bu defa kondansatöre uygulanan gerilim değeri 1.41 kat yükselemez,hangi voltaj değeri uygulanmışsa,o değerde kalır.Yani 10 volt uygulanmışsa yine 10 voltta sabit kalır,14 volta kadar yükselemez,16 voltluk bir kondansatörün uçları.
İşte bu nedenle,sizin sözünü ettiğiniz ve 5-6 volta yükselmesini düşündüğünüz 2-3 voltluk voltaj,bu kondansatöre giriş voltajı,lm 7805'e direk bağlı olduğundan,iç yapısındaki zener,transistör,direnç yükü nedeniyle,bir deşarja uğrar ve 2-3 voltta hep sabit kalır,5-6 volta çıkamaz.Ama hiçbir yük değeri bağlı olmayan,ancak sizin sözünü ettiğiniz ve sallamalı tip mıknatısla şarj olan kondansatör örneğinde ise,zorlayıcı olmayan bir yük vardır,kondansatörün uçlarında.Dirence bağlı yanan ledler,çok fazla deşarj olarak,kondansatörün boştaki yükünü çok fazla da düşüremezler,belirli bir giriş volt değerinden kondansatör,daha yüksekte bulunabilir,yani direkt 7805'e bağlı olup daşarj olabilmesindeki gibi değildir buradaki durumu.
Yani sonuç olarak,boştaki uçlarındaki max.geçici bir değer,yani 1.41 kat arttırılmış voltaj değeri,kondansatör bir yükle beraber çalışırken paralel olarak,bu boştaki yükün max değerine ulaşmasına izin vermeyecek,onu sürekli besleme voltajı (örneğin 2-3 volt dc.'de) değerinde tutacak,boştaki gibi uçlarında 5-6 volta kadar yükselmesi,bu paralel bağlı kullanım durumunda da olmayacaktır.Kolay gelsin.