açıcı ve sarıcı uygulaması hakkında

Katılım
11 Ocak 2008
Mesajlar
555
Puanları
1
alüminyum folyo sektöründe faaliyet gösteren bir firmada çalişmaktayım içerde alüminyum folyoları dilmek için kullanılan dilme makinalarımız var yalnız sistemi incelememe rağmen çözemediğim bazı konular var.kendim açıcı sarıcı uygulaması yapmak istiyorum burda kullanmam gereken sürücüler ?encoderler ?pozisyon kontrolü için açıcıya takılan malzemenın çapına göre sistemi hızlandırıp yavaşlatan bi uygulama yapmak istiyorum.işletmede kullanılan sistemler dc pozisyon kontorulu motorların arkdasındaki resolver marka 0-60takolar var onlara göre yapılıyor.ama nasıl neye göre sistemi kurdular anlamış değilim daha detaylı bilgileri bilgi sahibi oldukca aktarıcam iyi çalişmalar
 
Bununla ılgılı bır cok uygulama var. Gelişen teknololije göre uygulama cesıtelri mevcutdur. Bilinen en eskı uygulamalardan biri, tork uygulamalı DC motorla yapılan çalısmadır. Motora ait, DC elektoronık sürücüde , motor akım kontrolu yapan trımport vardır. Bunu sökerek, dısarı alır, operatörun kullanacagı yere 3 damarlı blendajlı kablo ıle tasır, çok turlu (ortalama 10 tur) trımpotla aynı kohm degerınde bır potansıyemetre takarsanız, tork uygulaması yapmıs olursunuz. Makınaya ve dolayısıyla motora start verdiğinzde, potu yavas yavaş acarsınız, pot.u yukseldıkce motor dönmeye baslar, gergınliği kafı gördüğünüz yerde bırakın. Sarıcı makara, bobın vs. doldukca motor akımı artacagından, gerilimi düşürerek motorun , yani sarıcının devri düşer.(cevresel hız sabıt kalır)
Bunun yanında belıttiğinz gibi, encodr vs.. ıle Ac sürücülerde yapılan uygulamalar var.
Sarıcının ve boşaltıcının üzerıne bır kol ıle takılacak potansıyometrelerle, çap kontrolu yapılarak, sarıcı doldukca yavaslar, bosaltıcı ise boşaldıkca hızlanır. Kabaca, anlatım bu,
ızahat gerekırse yıne de görüşürüz.
İyi calısmalar..
 
Son düzenleme:
siz böyle bir uygulama yaptınızmı sayın zeybek varsa paylaşırmısınız
 
Sedat kardeşim
Unidrive sürücülerin makro uygulamalarından birindeki uçar makas uygulaması var.Sürücünün içine atılan yazılımla 2 enkoderin sayımı hesaplanıp birbirine oranları ile iki motor tek sürücü üzerinden çalışıyor.Sen sarıcıdan yol verip doğrultma ünitesi millerinden aldığın enkoder bilgisini sarıcı motoruna komut verip iki motor da aldıkları referansla beraber çalışıyorlar.
Daha da gelişmiş bir sistem olarak ise işin içine PLC giriyor ve açıcıya bağlamış olduğun bobinin çapı ve et kalınlığı giriliyor.Sistem PLC yazılımı ve touch panelle kontrol edilip açıcıdaki çap ile sarıcıdaki çapı karşılaştırıp (açıcı ve sarıcıdaki çapı gören sensörler ile) malzemenin bitimine yakın hat hızını otomatik olarak yavaşlatıyor.
Bildiğimiz klasik sistemlerde ise açıcı kafalara dilmeye ve sarıcı üniteye bağlı olan sürücüler operatörler tarafından manuel olarak potla kumanda ediliyor.Malın gerginliğine göre operatör dilme hızını artırıp yavaşlatarak sarıcıdaki malın gerginliğini sağlıyor.
Zamanım müsait olsaydı çalıştığın yere gelip ziyaret edip yorumlamak isterdim ama malum kunta kinte durumları:(
 
Sehır dısında oldugumdan hemen cevap veremedım,
Tekstıl makınalarında bahsettiğim uygulamaları yaptık. Ac sürücülerlede, arada dancer terazı
, cap kontrol eden kollar vs kullanarak sarım kontrolları yaptık, arzu ettiğinizde görüşürüz. Profılımde maıl adresım var.
 
sedat bey linklerde Control Techniques sarıcı uygulamaları vardır. paket ve sağlıklı çalışan bir çözümdür. incelemenizi isterim. çap kontrolunu da kendisi yapmaktadır. bu tür sistemlerde dikkat edilmesi gereken noktalar aslında sarım kalitesi momenti ve çap kontrolu ihhtiyacını iyi belirlemektir. motorların enkoderli veya dc olması moment cevabı için daha olumlu olacaktır. artık dc motorlar yerine genelde ac kullanımında doğru bir gidiş vardır. bunu da göz önünde bulundurmanızı isterim. eğer dc motorlarınız sağlıklı ise dc sürücü üzerinde de bunu yapabilirsiniz.
http://controltech.com.tr/Documents/Solution Packages/Winder/Mentor Winder User Manual A4.pdf

http://controltech.com.tr/Documents/Solution Packages/Winder/Unidrive SP Winder User Manual A4.pdf
 
kontrol teknıgın dc motor hız kontrol cıhazı mentor ıle uygulaması vardır
cozucu capı gırılır sarıcıya sarılacak urunun met. gırılır cozucu ve sarıcı arasındakı valsın altında bulunan loadcelll (gergı)bılgısı gırılır mot baglı olan takolardan gerı beslemeler alınır tork kontrol modunda guzel bır calısması vardır.
control tec duhan sönmez detaylı bılgı ve teklıf alınabılınır kolay gelsın
 
Arkadaşlar bu uygulama okadarda basit bir uygulama değil öncelikle bunu bilmenizi isterim.Burada yazmakla çözülecek bir iş değil.Gerçekten bir çözüm arıyorsunuz size bir maliyeti olacaktır.Yoksa buradan paylaşımlarla bunu aşmanız çok zor.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,263
Mesajlar
934,876
Kullanıcılar
453,502
Son üye
sjsjsjj

Yeni konular

Geri
Üst