@by lent kızmazsa ben de konuya müdahil olayım
Öncelikli olarak yanlış bilinenlere değinelim.
Bir kontrol kalemindeki neon lamba kullanımın amacı gerilimle fazlaca ilgili olmayıp doğrudan akım ile ilgilidir.
Eğer akım önem arzetmeseydi, insan vücudu üzerinden dilersek 20-30 hatta 100mA bile akıtıp dilediğimiz akım doğrultusunda dilediğimiz ışık kaynağını kullanabilirdik.
Bir neon lamba üzerinde düşen gerilimden ziyade, içerisinden geçen akım ile önem kazanır. Sonuçta çoğu neon lambalar eskiden beri PANO sinyal sistemleri için kullanılırdı.
Neon lambalar insan vücudu için tehlike arzetmeyen akım bölgesinde çalışmaktadır. Tiplerine göre çalışma akımı max 10mA en düşük akımları ise mikro amperler seviyelerindedir.
Bir kontrol kaleminde kullanılan neon lambalar da mikro amperler seviyesinde ışık verecek şekilde tasarlanmışlardır. Çünkü mili amperler seviyesine gelinirse toprak direnci doğrultusunda akım artacağı için tehlike arzedebilecektir.
Peki LED'lerin akımları hakkında neler biliyoruz?
Led'lerin klasik test akımları 1mA seviyelerindedir. Yani bir LED 1mA akımda yanmaya başlar ve 25mA e kadar tahammül edebilirler. İnsan vücudu için tehlike sınırı 10-30mA olduğuna göre bir LED akımını insan vücudundan doğrudan akıtmak ciddi bir ihmalkarlıktır.
Eğer kontrol kalemi içerisinde haricen pil kullanılıp LED akımı bir devre yardımı ile düzenlenmişse o zaman ledler bu amaçla kullanılabilecektir. Ancak bu uygulama herhangi bir iletken üzerinde bile test yaparken ledi aktif hale getirdiği için bir faz testi olarak iş yapmayacaktır.
Lent hocanın ledi patlatması son derece normaldir. Çünkü her ledin ileri yönde iletim gerilimi olduğu halde (1.8V ila 3.4V) bir de reverse (TERS) gerilim dayanımı bulunmaktadır.
Bu ters gerilim dayanımı kavramına dikkat edilmeden bir led AC gerilim ile çalıştırılmaya çalışılırsa o led DARILIR