Günümüzde çok yaygın kullanım alanı bulmuş olan aküler, çalışma prensipleri, dikkat edilmesi gereken hususlar ve temel kavramlar ile ilgili detaylı bilgilerin yer aldığı makaleme aşağıdaki linkten; soru, öneri ve yorumlarınız için ise
Dr. Vehbi BÖLAT Ölçüm, Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri adresindeki iletişim bilgilerinden bana ulaşabilirsiniz.
Aküler hakkında bilmeniz gerekenler! - Makaleler - CHIP Online
Merhaba.Değerli hocam;kurşun-asit akülerle ilgili verdiğiniz tabloda
12.70 değeri bana göre geçici olan ve ölçülemeyen değerdir.Burada mutlaka bir yanlışlık olması gerekiyor.Akülerin tam dolu olarak
12.42 volt değerine kadar kademeli olarak düştüğü,ama tam şarj başlangıcında (%100 dolulukta) sabit kaldığı voltaj değeri
12.60 volttur.Bu voltaj değeri kademesinin dışında kalan (Örneğin sizin
12.70 volt
,1.270 yoğunluktaki) hücre voltaj değeriniz,bana göre normal bir akü değeri değildir,arızalı veya kısmen hücre tahribatı gerçekleşmiş,kapasitesi düşmüş bir akü hücresinin voltaj değeridir. Çok yeni,kapasitesi % 100 olan ve yeni satın alınıp ambalajından çıkan bir akü,ilk şarjında,şarjdan ayrıldığında şunlar gözlenecektir:
13.80 volttan hızla
13.20 volta kendiliğinden 10 dakikada inecektir.Kullanılmadığında,kendi kendine,yine
12.60 volta biraz daha uzun sürede inecektir.Daha sonra bu %100 dolu değer,
12.42 volta gerilediğinde %75'e inmiş,
12.18 volta gerilediğinde %50'ye inmiş,
12.00 volta gerilediğinde ise %25 doluluk oranına gelmiş olarak kabul edilir.
11.40 volta inen akü boşalmış olarak kabul edilir.
10.80'in daha alt değerlerine (
10.50 gibi) kadar inerse (Jel-kuru olanlar,bu şarjsız kalan sürelerde biraz daha dayanıklıdır.)akü sulfatlanır ve bir daha hiç kullanılamaz hale de gelebilir.
Tam şarjlı akü:1,260 kesafet ve 2,10 volt > 12.60 volt
Yüzde 75 şarjlı akü:1,225 kesafet ve 2,07 volt > 12.42 volt
Yarı şarjlı akü:1,190 kesafet ve 2,03 volt > 12.18 volt
Yüzde 25 şarjlı akü:1,155 kesafet ve 2,00 volt > 12.00 volt
Boşalmış akü: 1,110 kesafet ve 1,90 volt > 11.40 volt
Kaynak : MEGEP dökümanları / Elektro-teknik bölümü
Mutlu aküleri akü talimatnamesinden 3,4 cümleyi tam bir alıntı yaparak aşağıda yayınlıyorum:
"Sulu olarak araçta veya dışarıda uzun süre bekleyecek aküler bekleme başlangıcında tam şarjlı olmalıdır.Şarjı düşükse şarj edilerek serin ve kuru bir yerde beklemeye alınmalıdır.Bekleme sırasında suyu asla dökülmemeli ve üç ay sonra (Calcium-Calcium akülerde altı ay) akü gerilimi kontrol edilmelidir.Üç ayı (Calcium-Calcium'lularda 6 ayı) takiben voltaj kontrolü ayda bir yapılmalıdır.Eğer akü gerilimi,
12.40 volttan az ise,yeniden şarj edilmelidir.Ortam sıcaklığının
30 derecenin üzerinde olması halinde bu süreler ısı derecesine göre azalır."
Burada kanaatimce kesin ölçüm değeri olarak hiçbir zaman 12.70 volt sabit bir değer olarak ölçülüp alınamaz,bu mümkün değildir diye düşünüyorum.Mümkün olabilmesi için bizim bilemediğimiz bir başka tip akü olması gerekiyor diye düşünüyorum.36 yıldır kurşun-asit akülerin voltajını hemen hemen her şarjdan sonra ölçen ve değerlendirebilen bir kişiyim,bu nedenle de,bu kadar emin ve kesin olarak söyleyebiliyorum size bunu.Tam şarj değeri 12.70 yerine 12.60 voltta sabit bir değer olarak da kalabilmelidir bence.Ama sizin ölçümleriniz kesin olarak bunu göstermiş de olabilir,buna da ayrıca saygı duyarım tabiki.Ancak akü konusunda diğer tüm verdiğiniz bilgiler de ayrıca çok değerlidir.Kolay gelsin diyorum.Saygılarımla.