Ne zamanki - bir
Elektrik yükü, + bir elektrik yükü bir birini çeker, veya iki aynı yük eksi-eksi, pozitif-pozitif bir birini iter, gerilimin gözle görünmeyen elektrik alan çizgileri yükler arasında mevcutur. Bu alan çizgileri gerili yay gibi bir potansiyel enerjiyi biriktirir. Bu elektrik alanının kuvveti sonucu hareket başlar, buna elektrik akımı diyoruz. Elektrik alan ile gerilim arasında mesafe ve gerilime bağlı olarak olarak basit matematiksel ifade vardır.
E = V / d. E: elektrik alan şiddeti, V: gerilim (v, kV, mV), d : mesafe (m, cm..)
Gerilim bir çeşit elektriksel basıncı anımsatır. Gerilim sadece varolan yükleri iter veya çeker. Bunun için yüklerin dengesiz dağılması, bir birlerini itmeleri veya çekmeleri için kendi aralarında ayrılıp aralarında kalan bölgeye elektrik alan uygulamaları gerekir. Gerilim yük olmayan yerde de görülebilir. Akünün + ve – uçları arasında bağlı bir tüketici olmasa da uçları arasında gerilim ölçülür. Ama “elektriksel basınç” ta, yani aküden bir tüketici beslense de gerilim “basınç” değişmez.
Gerilim uzaydaki elektrik alanlarla ilgilidir. Ne zaman ki gerilimin mevcut olduğunu biliyoruz, o zaman mutlaka bir elektrik alan da mevcuttur. (Yüksek gerilimin olduğu yerde yüksek elektrik alan bulunur. Trafoların XLPE kablo girişlerinin bulunduğu bölümde kablolara sanki toz parçacıkları diken gibi olup yapışmış gibi göründüğünü farketmişsinizdir. Bu yüksek alandan ileri gelir. Yüksek gerilim kabloların kapasitif etkisinin a.g. kablolarına gore ağır basması da aynı elektrik alanın büyük değerinden ileri gelir.)
Akım ise elektrik yükünün akışıdır.
Ne zaman ki bir elektrik yüklü cisim(elektron, proton, anyon, katyon vs.) hareket eder veya “akarsa” bu bir elektrik akımıdır. “elektrik akımı” kelimeleri “yük akımıyla” aynı anlamdadır.
Bir benzetme : eğer hava yük olarak kabul edilirse, o zaman elektrik akımı rüzgar gibidir. Veya yük su gibi kabul edililirse elektrik akımı, suyun litre/saat cinsinden akışında (debi) olduğu gibi birim zamanda akan yük miktarıdır.
Akım ise uzaydaki manyetik alanla ilgilidir. Ne zaman ki bir akımın mevcut olduğunu biliyoruz, o zaman mutlaka bir manyetik alan da mevcuttur. Ne kadar yüksek akım varsa o kadar yüksek manyetik alan vardır. (Mesela kısa devre geçirmiş baralar bir birini iter veya çeker, kırılabilir. A.G. `de kullanılan TMŞ`nin akım kesmesinde bu özellikten faydalanılır.)