Ali_Rıza
Katılımcı Üye
- Katılım
- 4 Ara 2009
- Mesajlar
- 1,260
- Puanları
- 58
- Yaş
- 41
Aslında anlatımınız gayet açık. Fakat detayı sorma ve sorgulama konusunda önem verme dereceleri farklı olduğu için cevaplar ayrıntıya inmiyor. bilinmesi gereken kadarı söyleniyor. Benim cevabım şudur.
Primer kısımdan geçen akım bir manyetik alan oluşturur. bu manyetik alan döner alan değil değişken manyetik alandır. (Döner alan Elektrik motorlarının dönmesini sağlayan alandır). Bu değişken manyetik alan sekonder sargıda bir gerilim indükler. Primerden geçen akımın şiddetine göre sekonderde bir gerilim oluşur. Akım trafosu bir step-up(yükseltici) trafosu gibi olduğundan(primerde akım büyük, sekonderde küçük), sekonderde oluşan gerilim eğer akım trafosu açık devre bırakılırsa, kV'lar mertebesine ulaşaktır. kV mertebesindeki gerilim izolasyonun bozulmasına ve akım trafosunun yanmasına neden olacaktır. Bunun için sekonderin açıkta bırakılması tehlikelidir.
Ya devresine bağlanan ampermetre/röle akım trafosunun uçlarında yüksek gerilimler oluşmasını önler yada uçlar kısa devre edilerek(imalat sonrasında tüm akım trafolarının sekonderleri kısa devre olarak tüketiciye gelir.) yüksek gerilimin oluşması önlenir.
bu durumda bir akım trafosunun uçlarına direnç bağlanıp ve bu dirençten bir gerilim okunabilirmi sorusunun cevabı "ever bağlanabilir ve okunabilir " olacaktır. Zaten amperpetre iç direnci küçük olan bir devre elemanıdır. Bu direncin değeri küçük olmalı ve watlı bir direnç olmalıdır. Akım trafosunun gücüde devresine bağlanan elemanın gücünü karşılamalıdır.
Daha fazla detay için biraz daha araştırma yapılabilir.
saygılar...
Peki akım trafosunun sekonderine farklı dirençler bağlanınca akım nasıl sabit olabiliyor? Bu arada SEKONDER AKIMININ sabit olduğunu düşündüğüm için böyle birşey soruyoeum