Akım Trafolarının Dönüştürme Oranları

Aslında anlatımınız gayet açık. Fakat detayı sorma ve sorgulama konusunda önem verme dereceleri farklı olduğu için cevaplar ayrıntıya inmiyor. bilinmesi gereken kadarı söyleniyor. Benim cevabım şudur.

Primer kısımdan geçen akım bir manyetik alan oluşturur. bu manyetik alan döner alan değil değişken manyetik alandır. (Döner alan Elektrik motorlarının dönmesini sağlayan alandır). Bu değişken manyetik alan sekonder sargıda bir gerilim indükler. Primerden geçen akımın şiddetine göre sekonderde bir gerilim oluşur. Akım trafosu bir step-up(yükseltici) trafosu gibi olduğundan(primerde akım büyük, sekonderde küçük), sekonderde oluşan gerilim eğer akım trafosu açık devre bırakılırsa, kV'lar mertebesine ulaşaktır. kV mertebesindeki gerilim izolasyonun bozulmasına ve akım trafosunun yanmasına neden olacaktır. Bunun için sekonderin açıkta bırakılması tehlikelidir.

Ya devresine bağlanan ampermetre/röle akım trafosunun uçlarında yüksek gerilimler oluşmasını önler yada uçlar kısa devre edilerek(imalat sonrasında tüm akım trafolarının sekonderleri kısa devre olarak tüketiciye gelir.) yüksek gerilimin oluşması önlenir.

bu durumda bir akım trafosunun uçlarına direnç bağlanıp ve bu dirençten bir gerilim okunabilirmi sorusunun cevabı "ever bağlanabilir ve okunabilir " olacaktır. Zaten amperpetre iç direnci küçük olan bir devre elemanıdır. Bu direncin değeri küçük olmalı ve watlı bir direnç olmalıdır. Akım trafosunun gücüde devresine bağlanan elemanın gücünü karşılamalıdır.

Daha fazla detay için biraz daha araştırma yapılabilir.

saygılar...

Peki akım trafosunun sekonderine farklı dirençler bağlanınca akım nasıl sabit olabiliyor? Bu arada SEKONDER AKIMININ sabit olduğunu düşündüğüm için böyle birşey soruyoeum :D
 
Peki akım trafosunun sekonderine farklı dirençler bağlanınca akım nasıl sabit olabiliyor? Bu arada SEKONDER AKIMININ sabit olduğunu düşündüğüm için böyle birşey soruyoeum :D

aradığınız cevap yine ecnebilerin sayfalarında. ingilizceniz olduğunu bildiğim için direk olarak sitenin adresini ekliyorum.

Exploring Current Transformer Applications - current transformer Page of

bu sayfadaki bilgiyi anlayabilirse syn has_artvinli, yapmaya çalıştığı şey için gerekli bilgiyi elde edecektir diye düşünüyorum.

saygılar...
 
has_artvin_li duymak istedigin şeyi söylüyorum akım trafosunun sekonderine uygun küçük küçük watlı ampül takarak primerden geçen akımı artırıp ampülü dimmerleyebilirsin yani uygun watlı direnç kullanıp istedigin gerilim örnegi alıp istedigin işe uyarlarsın malum a.t 10va 15va-30 va standart üretim var nasıl yarana merhem oldum dimi:D
 
akım trofolarındaki 100/5 dediği burdaki 5sekonder akım değeridir bular 1.2.5ve 10 diye yapılırlar örneğin 50/5 bir trafodan pirimer çıkışına ölçü aletini takarsın farzet 10 amper okursun sekonder çıkışına tak ölçü pens amper metreni 2 okursun bu şudur 2x5=10 amperdir yardım cı olmusam ne mtlu bana
 
konu ilerlemiş hangi boyuta gelmiş sayın necip şahan siz geri başa dönmüşsünüz vermiş olduğunuz bilgi yanlış görünüyor yada yanliş anlaşılıyor 50/5 bir akım trafosunun sekonderinde 2 okursan 50/5=10 yani bir amperde 10 amper geçtiğine göre 2 amper ölçtüğünüzde 20 amper geçiyordur.
 
Beyler;
...
...
.
syn ali; vermiş olduğunuz bilgi hatalı olduğu için ... olarak yazdım devam edip gitmesin diye. tekrar gözden geçirin sabahleyin dinç kafayla.

vermiş olduğum adresin içerisinden alıntı yaptığım aşağıdaki yazı;

"With this knowledge, the user can choose the burden resistor to produce their desired output voltage. The output current of 0.1A for a 1A primary on the 1:10 turns ratio transformer will produce 0.1 V/A across a 1Ω burden resistor, 1V per amp across a 10Ω burden and 10V per amp across a 100Ω burden resistor."

özetle şunu söylemektedir.

Kullanıcı istediği çıkış gerilimini elde etmek için yük direnci seçebilir.(yani akım trafosunun içerisinde bir burden risistor(yük direnci) yok.) 1:10 oranlı bir akım trafosunun primerinden 1 A sekonderinden 0,1 A akım akar. çıkışına yük direnci olarak 1 ohm'luk direnç bağlanırsa 0,1 V, 10 ohm bağlanırsa 1 V ve 100 ohm bağlanırsa 10 V gerilim elde edilir.

Zaten has_artvinlininde aradığı cevap budur.

saygılar...
 
Son düzenleme:
Arkadaşlar;
Bir önce ki yazdığım mesaj yanlıştır ve kendimi şikayet ettim. :)
Ben akım trafolarının üzerinde yazan güç mesela 30VA ise, daha küçük güçte ki ölçü aletleri de takılabilir sanmaktaydım. Örneğin akım trafosu gücü 30VA ise, 20VA lık veya 15VA lik akım trafosu takılabilir sanıyordum. Bu yüzden de, akım trafosunun sekonderine takılan farklı güçlerde ki ölçü aletlerine rağmen, sekonder akımının nasıl sabit kalabildiğini merak ediyordum. Fakat durum o şekilde değilmiş. Akım trafosu, etiket gücünden daha yüksek güçte ölçü aletleriyle kullanılamadığı gibi, daha küçük akım güçteki ölçü aletleriyle de kullanılmamalıymış, yoksa yanlış değerler veriyormuş.
İlgilenen arkadaşlara duyurulur...
 
Artvinli arkadaş, ne yapacağın belli değil ama sana tavsiyem yapacağın projeyi normal gerilim trafosu ile hallet. Akım trafosundan 100 amper geçirebilmen için oldukça büyük bir yük gerekir. İşin zor olur. Kolay gelsin.
 
ali arkadaşın dediğine göre 1 va lik bir dijital ampermetre için normal olarak kullandığımız 5 veya 10 va lik akım trafosu bize yanlış bilgilermi veriyor
 
ali arkadaşın dediğine göre 1 va lik bir dijital ampermetre için normal olarak kullandığımız 5 veya 10 va lik akım trafosu bize yanlış bilgilermi veriyor

Valla kardeş ben de üretmedim bu cihazı :) Ben dökümanın yalancısıyım. Bir önceki mesajda verdiğim dökümanın 10. sayfasından inceleyebilirsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,806
Mesajlar
930,281
Kullanıcılar
452,608
Son üye
murat620

Yeni konular

Geri
Üst